Denník N

Ako má štát odpovedať objednávateľovi vraždy Jána Kuciaka

Objednávateľ vraždy musí zistiť, že urobil najväčšiu chybu vo svojom živote. Ak sa nádejal, že objednaním vraždy vyrieši nejaký svoj problém, tak teraz musí pochopiť, že sa jeho problémy ešte len začali.

Štát je vždy silnejší ako mafia. Ak chce byť silnejší. Štát si musí vedieť zjednať rešpekt. V praxi to znamená, že si musia zjednať rešpekt orgány činné v trestnom konaní. V prípade vraždy Jána Kuciaka to vôbec neznamená iba nájdenie páchateľov.

Preto navrhujem tento postup:

Orgány činné v trestnom konaní vynaložia všetky sily a prostriedky, ktorú majú k dispozícii, nielen na objasňovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Ale takisto budú konať s vedomím mimoriadnej situácia aj na objasnení a ukončení všetkých prípadov, na ktorých Ján Kuciak ako novinár pracoval. Ak má totiž jeho vražda motív súvisiaci s jeho prácou, ako to uviedol policajný prezident Tibor Gašpar, potom sa objednávateľ vraždy Jána Kuciaka nachádza v prípadoch, na ktorých Ján Kuciak pracoval.

Žiaden prípad, na ktorom Ján Kuciak pracoval, nesmie byť zabudnutý, ani obídený. Naopak, každá kauza, ktorou sa Ján Kuciak zaoberal, sa musí stať pre orgány činné v trestnom konaní absolútnou prioritou. Objednávateľ vraždy musí zistiť, že urobil najväčšiu chybu vo svojom živote. Ak sa nádejal, že objednaním vraždy vyrieši nejaký svoj problém, tak teraz musí pochopiť, že sa strašne zmýlil. Zatiaľ čo doteraz mal proti sebe iba Jána Kuciaka ako dôsledného novinára, odteraz musí mať proti sebe odhodlanú Slovenskú republiku ako štát. A štát musí nasadiť proti objednávateľom vraždy Jána Kuciaka všetky svoje sily a prostriedky.

Jediný spôsob, ktorým môže štát adekvátne reagovať, je vytvoriť pre objednávateľa vraždy takú situáciu, že bude do konca života ľutovať túto svoju chybu. Ešte raz opakujem: Každá kauza novinára Jána Kuciaka musí byť pre orgány činné v trestnom konaní absolútnou prioritou. Ich dotiahnutie do konca je pre Slovenskú republiku ako štát rovnako dôležité, ako objasnenie toho, kto stlačil vo Veľkej Mači spúšť.

Za seba, aj za hnutie Sme rodina, chcem povedať, že každý policajt, každý prokurátor, každý sudca, alebo každý politik, ktorý bude konať vo verejnom záujme na objasnení káuz, v ktorých sa skrýva objednávateľ vraždy Jána Kuciaka, bude mať našu absolútnu podporu. Dnes nie je čas na opozično-koaličné spory. Teraz musí byť našou spoločnou prioritou iba vyriešenie tejto mimoriadnej situácie a záujem štátu. Slovenská republika ako štát musí vydať úplne jednoznačný signál, že násilie, alebo vyhrážanie sa násilím, voči sa ľuďom konajúcim vo verejnom záujme je v tomto štáte neprípustné a nikdy nebude tolerované.

Teraz by som chcel uviesť niečo, čo asi nebude populárne, ale práve teraz je to podľa mňa veľmi dôležité, ak nám ide naozaj o záujem Slovenskej republiky.  Za seba podávam v tejto chvíli ruku každému politikovi vládnej koalície, ktorý má úprimnú snahu konať vo verejnom záujme a objasniť prípady, v ktorých sa skrýva objednávateľ vraždy Jána Kuciaka. V tomto sa nemôžeme nikto hrať na svojom politickom piesočku. Ja viem, že aj vo vládnej koalícii sú politici, ktorí tieto veci naozaj chcú objasniť. A týchto ľudí treba podporiť.

Ale ak by sa v tejto mimoriadnej situácii našli nejakí zvrátení ľudia, ktorí by chceli venovať svoj čas a energiu nie objasneniu vraždy Jána Kuciaka, alebo nie objasneniu prípadov, v ktorých sa skrýva objednávateľ jeho vraždy, ale zametaniu stôp, tak týchto ľudí varujem: Takýto hyenizmus nezostane bez adekvátnej reakcie. Dúfam však a verím, že sa k tomu v dnešnej situácii nikto nezníži.

Aká je hodnota, aký je zmysel ľudského života? To sú otázky, ktoré by sme si mali dnes spoločne klásť. Osobne si na tieto otázky v súvislosti s touto mimoriadnou situáciou odpovedám takto: Objasnením všetkých prípadov, ktorými sa zaoberal zavraždený Ján Kuciak, mu nedokážeme vrátiť život. Ale dokážeme vzdať jeho životu úctu a dať jeho životu zmysel. To by malo byť našim záväzkom a našou povinnosťou.

Milan Krajniak, autor je poslancom NR SR a podpredsedom hnutia Sme rodina

Teraz najčítanejšie

Milan Krajniak

Narodil som sa v Bojniciach 30. januára 1973. Vyrastal som v Prievidzi, vojenskú službu som absolvoval v rokoch 1997-1998 u 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Napísal som publikácie Banda zlodejov, Úspešní politici slovenských dejín, Doktrína štátu a Slovenská identita. Som šťastne ženatý, s manželkou Andreou máme dcéru Zuzku. Od roku 2016 som poslancom NR SR a podpredsedom hnutia SME RODINA.