Denník N

Ndràngheta – skupina spájaná so Slovenskom

Ešte pred pár dňami väčšina z nás ani len netušila, čo alebo kto to Ndràngheta je, nanajvýš sme tak vedeli, že to je zločinecká skupina z Talianska. Avšak nikto by si ju nejako zásadne nespájal so Slovenskom, nikto kto sa jej pozadiu a aktivitám bližšie nevenoval.

Dnes túto skupinu žiaľ poznáme aj preto, že s jej činnosťou na Slovensku veľmi pravdepodobne súvisí aj vražda Jana Kuciaka a jeho priateľky. Kto však Ndràngheta je?

Je to organizovaná zločinecká skupina z talianskej Kalábrie. V Taliansku sa za posledné desaťročia stala najsilnejšou skupinou. Táto skupina je tvorená spolkom niekoľkých desiatok menších, rodinných celkov. Ak píšem niekoľkých desiatok, tak to číslo môže byť naozaj rôzne, v rôznych zdrojoch sa uvádza až do stovky takýchto rodinných celkov a aj to iba v samotnom regióne Kalábria v Taliansku. Aj odhadovaný počet členov sa líši, malo by to byť od 4 až do 7 tisíc ak hovoríme o Taliansku, po celom svete ich však môže byť ešte viac – okolo desať tisíc. K hlavným aktivitám tejto zločineckej skupiny patrí pranie špinavých peňazí, obchodovanie s drogami, zbraňami, ľuďmi či vydieranie. Táto skupina je považovaná za jednu z najsilnejších zločineckých skupín na svete. Nie sú to teda neznámi ľudia, ktorí sa zrazu vynorili bez toho, aby o nich niekto niečo bližšie vedel.

A chápadla takejto skupiny dosiahli až na Slovensko, malú krajinu v strednej Európe. Ako je však možné, že tak známu skupinu sme si pustili k nám domov? Ako je možné, že sme nechali voľný priechod jej aktivitám? Ako je možné, že sa hovorí o jej prepojení na najvyšších predstaviteľov našej krajiny? Veď toto nie je na odstúpenie z verejnej funkcie, ale na trestné stíhanie! Dovolíme takejto zločineckej skupine pôsobiť na našom území, zjavne ľudia spájaní s najsilnejšou politickou stranou na Slovensku aktívne vystupovali vo vzťahu k predstaviteľom tejto skupiny a predseda vlády má ešte tú odvahu predstúpiť pred novinárov s miliónom eur v hotovosti pre toho, kto poskytne informácie vedúce k vyšetreniu vraždy novinára, s ktorou je spájaná práve táto zločinecká skupina. Nehovoriac, že tento milión eur stráži kukláč so samopalom. To už predseda vlády, minister vnútra a prezident policajného zboru naozaj stratili všetku súdnosť? Alebo sa máme pripraviť na podobné praktiky aj v nasledujúcich dňoch, týždňoch či mesiacoch?

Ako je možné, že bezpečnostné zložky našej krajiny nepodnikali razantnejšie kroky proti predstaviteľom tejto skupiny? Pochybujem o to, že by nevedeli o ich prítomnosti na našom území, napokon ako som písal vyššie hovorí sa o nej ako o najsilnejšej zločineckej organizácii na svete! Jej aktivity monitorujú bezpečnostné agentúry po celom svete, len u nás sa všetci tvária akoby nič. Alebo je za tým čosi iné??? Nie som novinár, ani nemám prístup k žiadnym informáciám, iba tým verejne dostupným, avšak ak s predstaviteľmi takejto zločineckej skupiny je spájaný človek, ktorý je tajomníkom Bezpečnostnej rady našej krajiny, tak asi niečo nie je v poriadku. Ak ani toto nie je na odstúpenie z verejnej funkcie, tak čo potom? Ak za takéto pochybenie nie je nikto schopný vyvodiť osobnú zodpovednosť svedčí to predovšetkým o morálnej a etickej degradácii našich najvyšších predstaviteľov na absolútne dno. Na druhej strane, mohlo by to svedčiť aj o priamom prepojení týchto ľudí s takouto zločineckou skupinou a jej činnosťami na našom území? Ťažko jednoznačne povedať, avšak naznačovať to niečo môže…

Teraz najčítanejšie