Denník N

Slovenský premiér sa zbláznil

Prebúdzame sa do rána, kedy si celé Slovensko prečíta posledný článok Janka Kuciaka. Zistenia plynúce z jeho textu sú natoľko vážne, že môžu navždy zmeniť našu krajinu. Mafia a závažná trestná činnosť totiž ešte nikdy neboli tak blízko premiérovi našej krajiny. A ak je Slovensko aspon trošku normálna krajina, tak mená Trošková a Jasaň navždy zmiznú z jej výplatnej pásky. Ale všimol si deň predtým niekto, že premiér Fico sa zrejme načisto zbláznil?

Mnohým to možno uniklo, ale tlačovka premiéra Fica bola závažným signálom najmocnejšieho muža krajiny smerom k jej občanom. Vyjadril úprimnú ľútosť. Nesmeroval ju však k obetiam predmetnej vraždy. Úprimnú ľútosť a zapálenú obhajobu venoval svojej „asistentke“ Troškovej. Vraj je spájanie jej mena s týmto prípadom „cez čiaru“. Zvlášť bez toho, „aby ste vy novinári dali jeden jediný relevantný dôkaz. To už nie je sranda. Strašne týmto ľuďom ubližujete“, nechal sa počuť premiér na utorkovej tlačovke, keď svoju obhajobu rozšíril aj o Jasaňa.

Vážení, je streda ráno. Text Janka Kuciaka s dôkazmi, ktoré prepájajú Troškovú a Jasaňa s talianskou mafiou, je vonku. A je cez čiaru. Veľmi. Naozaj so zverejnením a obsahom tohto textu Fico vôbec nerátal? Alebo sa skutočne načisto zbláznil, keď sa počas jednej tlačovky dokázal stavať do role toho, čo chce odhaliť Kuciakovych vrahov, no zároveň obhajoval tých, na ktorých sám Kuciak ukázal prstom?

Len podotknem, že ide o toho istého premiéra, ktorý svojho času povedal: Do troch minút odvolám každého člena vlády, u ktorého sa ukáže iba náznak korupcie a klientelizmu,”. Nuž, nutne sa tu natíska otázka, akú hodnotu majú životy dvoch nevinných mladých ľudí pre premiéra Fica, ktorí sa previnili len tým, že si priali žiť v lepšej krajine, než do akej sa narodili? Premiér sa zbláznil. Naživo a pred celým národom. Takto sa racionálne uvažujúci človek nespráva.

Autor textu je členom predsedníctva hnutia Progresívne Slovensko.

Teraz najčítanejšie