Denník N

Kotlebovská orwelliáda v Banskej Bystrici

Myslím, že to poznáte. George Orwell, 1984: „Vojna je mier. Sloboda je otroctvo. Nevedomosť je sila.“ Práve to sa mi vynorilo v mysli pri sledovaní hrubozrnnej frašky, ktorú rozohrali kotlebovci v pondelok 26. februára v Banskej Bystrici pred budovou Špecializovaného trestného súdu. Veď porovnávať bezočivého výtržníka spred bratislavskej Hlavnej stanice s Miladou Horákovou, je niečo pri čom sa vám jednoducho zastavuje rozum.

Začalo sa to 2. októbra 2016, keď Milan Mazurek nahradil v avizovanej besede v žilinskom Rádiu Frontinus, Mariana Kotlebu. V debate evidentne zlyhal moderátor Martin Palúch a Mazurek sa svojimi výrokmi zaslúžene dostal do pozornosti NAKA.

Reakcie verejnosti na Mazurekove vystúpenie komentoval Marián Mišún 3. októbra 2016 vo svojom Neštandardnom denníku.

Mazurek sa ozval 11. októbra.

A potom 6. januára 2017.

Následne bol Mazurek odsúdený trestným rozkazom k zaplateniu pokuty, voči čomu podal odpor nielen prokurátor, ale aj samotný Mazurek. Takto sa prípad dostal na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici a kotlebovci začali mobilizovať svojich pozvánkami na protest „POSTAVME SA ZA PRAVDU!

Protest avizoval aj organizátor pochodov proti imigrantom, gastarbeiter a imigrant vo Švajčiarsku, Lukáš Kopáč ma svojej stránke „Alternatívna cesta.“

Pokračovalo to ďalšími pozvánkami, v ktorých sa z drzého holohlavého mladíka obvineného z rasizmu, snažili urobiť hrdinu a nevinnú obeť politického procesu.

Nezaškodí malý exkurz do minulosti. Pripomeňme si, kto je údajná obeť politického procesu. Incident pred bratislavskou Hlavnou stanicou zrejme pozná každý. Mazurek tu svojim agresívnym a vulgárnym revom vyprovokoval útok na moslimskú rodinu, v ktorej boli hlavne ženy a malé deti. Pri pohľade na ich ustrašené a uplakané tváričky, zrejme pociťoval hrdosť a uspokojenie z vydarenej akcie. Nie je mi známe, že by sa za to bol niekedy ospravedlnil.

Svoje extrémistické a rasistické vyjadrenia na facebooku síce spolu s celým profilom zbabelo zmazal, nezaškodí mu ich preto pripomenúť. Hitler bol podľa Mazureka celkom fajn chlapík a „učia sa o ňom samé klamstvá… o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách zo židov

O Rómoch sa vyjadruje ako o „špinavých parazitoch, incestných a zaostalých poloopiciach, degenerovaných špinavých parazitoch a zberbe.“ A zastrájal sa, že po voľbách ich bude spolu s kamarátmi z ĽSNS „radikálne prevychovávať.“

A samozrejme nič spoločné s rasizmom nemá ani toto.

Vráťme sa však do Banskej Bystrice, kde ledva stihli po kotlebovcoch vyvetrať na župnom úrade a už opäť čelili ich nájazdu. Začalo to na parkovisku, kde sa zhromažďovali Mazurekovi podporovatelia. Tu sa dokola točila kolotočiarska zvuková slučka s textom: „Vážení občania, dnes prebieha na súde tu v Banskej Bystrici politický proces s poslancom Národnej rady Milanom Mazurekom. Len za to, že povedal pravdu o neriešení cigánskeho problému mu hrozí osem rokov väzenia. Nebuďte ľahostajní, pretože sa vracia totalita.“ Nepripadá vám bizarné, ak uctievači totalitného režimu vojnovej Slovenskej republiky, z ktorých značná časť roní krokodílie slzy aj za obdobím ďalšej totality, ktorú sme poslali do minulosti v roku 1989, obdivuje režim v Rusku a podplukovníka KGB Putina, varujú pred totalitou?
Mazurek si zatiaľ s pyšným úsmevom užíval svojich 5 minút slávy pred budovou súdu.

Postupne prichádzajúci kotlebovci, ktorí mali dostať stranícky príspevok na benzín vo výške 30 €, pokiaľ prišli v aute obsadenom 4 osobami, sa radili do šíkov, rozvinuli transparenty a chystali sa na pochod pred budovu súdu. (video) Na transparentoch sme si mohli okrem absurdného porovnania „Milada Horáková 1950 – Milan Mazurek 2018“ prečítať aj „Stop totalite!“ „Úžerník na hrade, Mazurek na súde!“ či „Lucia – postrach súdnictva.

Pozoruhodný je najmä transparent „STOP TOTALITE“ s preškrtnutými symbolmi nacizmu, komunizmu a Európskej únie. Takže kotlebovci, s celým tým svojim notoricky známym pozadím, nás majú za naivných hlupákov bez pamäte a chcú nám nahovoriť, že najmä s tým prvým symbolom nemajú nič spoločné. To si naozaj myslia, že sme améby bez pamäti, naivní hlupáčikovia, u ktorých im prejde všetko ako u väčšiny ich voličov?

Musím ich sklamať, neprejde! My nenaletíme na váš prečiarknutý hakenkrajc. Veď práve hákovým krížom sa verejne na sociálnej sieti prezentujú vaši priaznivci. Jeden sedel za vás vo volebnej komisii. Ďalší sa netají sympatiami k vašej podarenej partičke. A tretí je pravidelne pochybnou ozdobou vašej kandidátky.

No a s tým tretím, spevákom neonacistických kapiel Juden Mord a Krátky proces, ktorý mal hákový kríž do doby kým ho neprekryli ďalšie kérky, vytetovaný na ruke, pán Kotleba posedáva v bratskom objatí napríklad v reštaurácii Astra v Bratislave a prečiarknutý hakenkrajc z plagátu si zrejme pred posedením v príjemnej spoločnosti spriaznených duší, medzi ktorými nechýba ani jeho stranícky kolega Huľo, iba náhodou zabudol doma.

A nie je to práve strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá používa iba farebne modifikovaný znak Hlinkovej gardy, hlási sa k vojnovej Slovenskej repubike a oslavuje jej prezidenta?

A čo sa týka toho druhého prečiarknutého znaku, vysvetlite to aj okresným funkcionárom vašej strany, lebo ako sa zdá, viacerým nejako zvlášť nevadí. O mnohých členoch a sympatizantoch, ani nehovoriac.

Veríme vám akurát, že to myslíte úprimne s odporom k prečiarknutého znaku Európskej únie. Lebo tá je tŕňom v oku najmä uctievačom tých prvých dvoch prečiarknutých znakov.

Poďme však naspäť do Banskej Bystrice, čaká nás tam toho ešte dosť. Po tom, ako sa kotlebovci zoradili, vydali sa na pochod k budove súdu. Okresný predseda ĽSNS Michal Buchta z Ružomberka, majiteľ internetovej predajne Brotherhood.sk so zaujímavým sortimentom, ich cestou burcoval prostredníctvom megafónu, podobne ako predtým na iných podujatiach Slovenskej pospolitosti či Kotlebovej ĽSNS.

Skandovalo sa „Chceme právny štát!“ Od Buchtu sme sa dozvedeli, že: „žijeme v totalitnej krajine, ktorá ničí naše životy, žijeme v systéme, ktorý ožobračuje náš národ, domácich obyvateľov.“ a „Kde vládne bezprávie je povinnosťou postaviť sa na odpor!“ Následne sa skandovalo: „Slobodu slova!“ Buchta pokračoval: „Totalita vládne na Slovensku. Práve prebieha súdny proces s poslancom NR. Chceli by ho umiestniť do žalára, tak ako aj našich národných dejateľov v minulých storočiach. Ale Mazurek nepatrí do väzenia!“ Nasledovalo skandovanie „Mazurek na hrad!“ a „Verní sebe, svorne napred!“ „Z tohoto miesta pozdravujeme aj Luciu Žitňanskú, Andreja Kisku a ďalších vlastizradcov.“ Skandovanie: „Hanba! Do basy s nimi!

Spomínal sa Brusel, údajné súdy za vyslovenú pravdu a skandovalo sa: „Miňo, sme s tebou!“ Pred budovou súdu bolo vidieť známe tváre Kotlebovej strany. Poslanci Natália Grausová, Milan Uhrík, Rastisav Schlosár, Stanislav Drobný, Ján Kecskés, Ján Mora. Krajskí a okresní predsedovia, Andrej Medvecký, Pavol Lazar, Dušan Rajtek, František Drozd, Pavol Lazar, Michal Gyorgyik a mnohí ďalší. Počas prestávky v pojednávaní vyšiel pred budovu aj vysmiaty Milan Mazurek.

Mazurek sa krátko prihovoril prítomným: „Ja sa vám len všetkým chcem poďakovať za podporu a dúfam, že tu vydržíte čo najdlhšie, aby sme ukázali, že sloboda slova na Slovensku nesmie zahynúť!“ Prítomní zaburácali „Vydržíme!“ Buchta dodal: „Čo odkážeme vyšetrovateľom a tým čo vzniesli obvinenie? Hanba! Nezastavia pravdu! Verní sebe, svorne napred! Ak sa to nezastaví, slovenský národ sa rúti do záhuby! Dlhé stáročia sme boli utláčaní.“

Prítomným sa prihovoril aj Róm Marek Baláž podmienečne odsúdený za antisemitské výroky: „Cigáni stoja za Mazurekom. On nás neuráža. Hovorí pravdu a chce nám dobre. Tí čo nás urážajú, páchajú genocídu na vás aj na nás, tak tí zastávajú tých, ktorí ho chcú odsúdiť. Títo policajti, ktorí sú tu, by mali ísť zatvoriť tých, ktorí nás okrádajú, ktorí sú skutočnými cigáňmi. V parlamente, vo vláde. Prezident Kiska je zlodej, Kaliňák je zlodej. Všetci sú to zlodeji.“ Buchta nadviazal: „Čo odkážeme tým, ktorí vzniesli obvinenie voči poslancovi Mazurekovi? „Nasledovalo skandovanie „Hanba, hanba, hanba!

Potom Buchta upriamil pozornosť na transparent s facebookovým statusom Arpáda Soltésza: „Stojíme pred špecializovaným trestným súdom a ja vám teraz poviem výrok, ktorý povedal skutočný extrémista. Človek, ktorý tu mal dnes sedieť na súde na lavici obvinených. Nie Milan Mazurek, ktorý povedal pravdu, ale človek, ktorý hanobí národ a rasu, Arpád Szoltész. Krásne slovenské meno. Citujem…

Následne prečítal zmienený status, no rovnako ako ostatní kotlebovci nepochopil, že úvodzovky hovoria jasnou rečou o tom, že ide o citáciu, nie o autentický výrok Arpáda Soltésza. K reálnej gramotnosti nestačí iba poznať písmená, ale patrí k tomu aj schopnosť vnímať text v kontexte. Očividne nie každému je to dané… Buchta pokračoval: „To je výrok za ktorý by mal byť človek súdený, pretože otvorene vyzýva k nenávisti k slovenskému národu. Otvorene hanobí slovenský národ.“ Nasledovalo skandovanie: „Do basy! Do basy Do basy!“ Buchta ešte priložil pod kotol: „A zatiaľ čo Arpád Soltész bol zbavený obvinenia, tak Milan Mazurek musel prísť sem dnes pred špecializovaný trestný súd, aby obhajoval pravdu… Slováci, ak to bude takto pokračovať, tak za chvíľu sa všetci stretneme  vo väzení. Nech rozšíria rady väzenské. Pretože je ešte veľa Slovákov, ktorí sa neboja nahlas povedať pravdu. Povedzme nahlas, že nechceme totalitu, nechceme späť päťdesiate roky a nechceme politické procesy.“

Opäť znelo z úst davu skandovanie: „Hanba! Hanba! Hanba!“ A vzápätí pri odchode Mazureka do budovy súdu: „Miňo sme s tebou!“ a spev slovenskej hymny. Buchta išiel ďalej: „Slováci, teraz ste si zaspievali tú pieseň, hymnickú pieseň, ktorá možno už o pár rokov bude zakázaná ako rasistická, xenofóbna. A možno Slováci, ktorí sú hrdí na to, že sú Slováci, budú väznení v žalároch, tak ako naši predchodcovia, Štúrovci alebo Hlinkovci Dnes to začína Milanom Mazurekom, ktorý je postavený pred sudcu a ak sa to nezastaví, tak sa slovenský národ rúti do záhuby. Opäť padáme hlbšie do totality, nepoučení z toho, že už dlhé stáročia sme boli utláčaní…Vyzývam aj dievčatá čo sú oproti na krajskom súde aby prišli medzi nás, aby podporili dnešný protest proti spolitizovanému súdnemu procesu“ A jedno zo spomínaných dievčat z Krajského súdu takto zareagovalo na stránke Milana Uhríka.

Pozornosť vzbudil príchod Mariana Kotlebu a následne nákladného auta, ktoré v rozpore s dopravnými predpismi odstavené na chodníku, poslúžilo ako improvizovaná tribúna.

Marian Kotleba pozdravil prítomných a na úvod povedal: „Všetci sme tu v záujme Slovenskej republiky, Všetci sme tu preto, aby sme dnes ochránili demokraciu, pretože ak Milan Mazurek stojí pred súdom za to, že ako poslanec Národnej rady povedal svoj názor, pvedal to čo si myslí 90% ľudí, za to ho súdia, tak nemôžme dnes na Slovensku o nejakej demokracii rozprávať. Následne zaznela štátna hymna.

Po hymne Kotleba poďakoval všetkým za účasť a povedal, že „na Miňovi Mazurekovi systém iba testuje čo si môže dovoliť, iba testuje že kam až môže zájsť, kým sa znovu ľudia na ulici nezobudia a nepovedia nahlas nie tomuto skorumpovanému zhnitému systému. Kam až môže zájsť, kým ľudia opäť na ulici nepovedia, že majú toho dosť a že sa nenechajú prenasledovať a súdiť tých, ktorí sa previnili iba tým, že povedali pravdu. Vidíme, že tá demokracia, o ktorej sa na Slovensku toľko rozpráva v poslednom období dostáva veľmi silno na frak. Nejde teraz len o trestné stíhania poslancov našej strany. Nejde len o to, že Milan Mazurek dnes stojí pred súdom v Banskej Bystrici. Ide o to, že na Slovensku, asi ste postrehli sa zabíjajú novinári. Dnes prebieha domová prehliadka politického gestapa NAKA v dome spisovateľa Rostasa.“ Z davu výkriky „Fúúj!“ a piskot.

gestapo pod vedením ministerstva vnútra proste stále viac a viac potláča tu demokraciu, o ktorej hovoria, že ju chcú chrániť. Ja som však presvedčený, že na jednej strane je tu politické gestapo NAKA, na tej istej strane stoja politickí prokurátori ako je dneska ten… Honza… Honz, ale na druhej strane ešte si myslím stále sú tu sudcovia ako ľudia, ktorí sú úplne niekde inde. Ktorí rozhodujú, nie na základe politických príkazov, ale na základe svojho vnútorného presvedčenia a hlavne pravdy a dôkazov.

Ja verím, že Miňo Mazurek, ako človek, ktorý absolútne nič neurobil, ako človek čo sa ničoho nedopustil, bude na tomto súde oslobodený. Ja som presvedčený že nie ako ten prokurátor, ktorý za peniaze urobí úplne všetko. Ten sem dnes prišiel s ochrankou troch, alebo štyroch policajtov, asi mu jeho vlastné svedomie hovorilo, že to nie je celkom v poriadku čo robí. Tak na druhej strane právo a pravda zvíťazí a jednoducho Miňo Mazurek ako poslanec Národnej rady bude oslobodený spod týchto nezmyselných a politicky vykonštruovaných obvinení.“  Dav: „Už sa boja! Už sa boja!

My sme sem predsa neprišli, nikto z nás sem dnes neprišiel robiť nejaké nepokoje, alebo vyvolávať nejaké pohoršenie. My sme sem prišli pokojne vyjadriť podporu Milanovi Mazurekovi, ako prvému poslancovi národnej rady, ktorý je postavený pred súd za svoj politický názor, ktorý je postavený pred súd za to, že mal odvahu povedať ako poslanec nahlas to, čo si ľudia na Slovensku myslia. Čo je ale ešte také najzarážajúcejšie ako samotná skutočnosť, že Milan Mazurek dnes stojí tu v Bystrici pred súdom, je to, že tí politici, ktorí rozkradli tento štát, tí politici, ktorí doviedli stovky ľudí k sociálnym samovraždám, tí politici, ktorí donútili mladých ľudí utiecť do zahraničia, lebo tu nemajú žiadnu perspektívu, tí politici, ktorí z dôchodcov, ktorí poctivo platili dane, budovali republiku, spravili z nich žobrákov, tak tí politici nestoja pred súdom. Tí politici by tu mali stáť a tých by mali sudcovia súdiť za to čo spravili!“ Súhlasné výkriky zhromaždených.

Ale my máme čas, my máme čas. Pravda má čas. Pán Boh má čas. Dnes tu síce nestoja, ale tu je Krajský súd, tu je Špecializovaný trestný súd a my veríme, že tá pravda raz doženie týchto zradných politikv, ktorí zničili národ, zničili štát. Tieto súdy a tieto senáty ich budú súdiť za to čo spravili. Tak ako budú spravodlivé senáty súdiť týchto politických prokurátorov a členov gestapa za to, že prenasledujú ľudí, ktorí hovoria pravdu. A ak sa bude súd s Miňom Mazurekom naťahovať, budeme tu spolu s ním vždy stáť aj my. Aj zajtra, aj o týždeň, aj o mesiac, pretože boj za pravdu nie je na jeden deň. Boj za pravdu nie je na jeden týždeň. Boj za pravdu musíme bojovať dovtedy, kým si tú pravdu nevybojujeme! Boj za slobodu musíme bojovať dovtedy, kým si tú slobodu pre nás všetkých nevybojujeme a ako povedal Milan Rastislav Štefánik – kto nie je za slobodu ochotný bojovať, ten si ju nezaslúži! Miňo sme s tebou!

Jediné priatelia za čo by som si vedel predstaviť, že by dnes Milana Mazureka odsúdili na tomto súde, alebo zajtra, kedykoľvek, by bol trestný čin verejného hovorenia pravdy. Trestný čin verejného hovorenia pravdy, niečo také ako nám George Orwell vo svojom románe zanechal a o čom sme si vtedy mysleli, že je iba fantazmagória, nejaké sci-fi, ktoré nikdy nemôže nastať. A pozrite sa, je rok 2018 a je to tu. Je to tu. Politici nie sú súdení za rozkrádačky, nie sú súdení za vlastizradu, nie sú súdení za pohŕdanie vlastným národom, nie sú súdení za zničenie štátnosti. Politici sú súdení za verejné hovorenie pravdy. Pýtam sa, kde sme sa to za tých dvadsaťpäť rokov od 1989-ho dostali? Preštrngali. Kde sme sa to preštrngali? Kto štrngal kľúčikmi sa doštrngal dnes za to, že ľudia budú stáť za pravdu pred súdom a bude im hroziť dlhoročné väzenie. Za takéto názory a takéto slová ako povedal Milan Mazurek, by ani za socializmu nikoho neodsúdili. Ani za socializmu by vtedy nikto nestál pred súdom. Ale dnes, za superdemokratickej spoločnosti tu máme poslancov pred súdom za to, že povedali pravdu.“  Prejavy súhlasu.

Potom sa slova opäť ujal Michal Buchta: „Rovnako aj február roku 1948 začali politické procesy. Vykonštruované politické procesy. Dnes máme opäť február avšak rok 2018 a Milan Mazurek je prvou obeťou politickej polície, ktorá chce ľudí súdiť len za vyslovenie pravdy. Tento štát nie je takým štátom aký si slovenský národ zaslúži. Pretože nám vládnu vlastizradcovia. Súdnictvo je nespravodlivé a hlavne je politické. My potrebujeme aby súdnictvo bolo apolitické… Aj teraz vypovedá kadejaká čubka proti Milanovi Mazurekovi, tak my im odkážme – hanba, hanba, hanba! Celý tento systém je totalitný. Opäť sa vracajú 50-te roky. Opäť sa vracajú politické procesy a chcú zatvárať nepohodlných ľudí. Opäť tuná vzniká policajný štát.“ Opakovane skandujú: „Policajný štát.“ a po ďalšej Buchtovej výzve: „Slobodu slova!

A ešte raz, pošleme pozdrav alebo odkaz tomu profesionálnemu prokurátorovi, ktorý zúročil svoje dlhoročné skúsenosti a vo veku 25 rokov vzniesol obvinenie voči Milanovi Mazurekovi… A ja opakujem, tak ako som už dnes povedal, je potrebné aby na Právnickej fakulte dali viac hodín dejepisu, aby aj takíto mladí prokurátori vedeli ako to bolo počas socialistického režimu, ako to bolo počas totality, pretože kvôli takýmto sa totalita opäť vracia. Odkážme mu iba jedno. Hanba!“ Prítomní skandujú „Hanba! Fúúúj!

Slova sa opäť ujal Marian Kotleba: „Priatelia ja sa bojím toho, že zbytočne tu kričíte hanba, pretože takí panáčikovia ako je ten prokurátor ani nevedia čo je to slovo hanba. Ale za mojich mladých čias bola taká rozprávka, že Lucia – postrach ulice. Ja keď tu vidím ten transparent, že Lucia – postrach súdnictva, keby to nebolo do plaču, je to do smiechu. Ale ja sa pýtam ako môže byť súdnictvo apolitické, keď na čele ministerstva stojí takáto zrúda. Veď to proste sa nedá. Ona sa ani netají tým, že súdnictvo a celé ministerstvo má fungovať tak, ako oni zapískajú. Aká je to nezávislosť súdnictva? A k tomu, čo hovoril Mišo pred chvíľkou, k tomu prokurátorovi. Neviem či ste ho videli naživo, to je tragédia (smiech). Možno ho uvidíte potom keď bude vychádzať, to je zážitok (výkrik – po hlave) Nie, po hlave, pohlavne… Ale to som chcel povedať, viete aký rozdiel je medzi ním a prostitútkou? Žiadny, obidvaja to robia za peniaze (potlesk a smiech). Za peniaze všechno. Áno, bola tu poznámka, že samotný pán premiér nemení postele ale dievčatá. Možno aj chlapcov. Príde čas na výmenu chlapcov.

Ono by to bolo všetko smiešne, keby dnes nešlo o tak vážnu vec, ako je brutálny zásah do slobody prejavu, do slobody slova, ale aj do samotnej fyzickej slobody občanov tu na Slovensku tým, že bol absolútne, bez akéhokoľvek zákonného podkladu pred súd postavený poslanec národnej rady, nie za nejaký čin, nie za nejaký zločin, nie za nejakú vraždu, za nejaké zabitie, alebo vandalstvo, ale za svoj názor. Za to, že povedal svoju myšlienku, za to, že povedal, skritizoval spoločnosť, že povedal, že veci tu nefungujú a že jednoducho tu neplatí jeden meter na všetkých a neplatí rovnaký zákon pre všetkých. Za to dnes stojí Milan Mazurek pred súdom. Za to ho súdia ako zločinca. Za to si na ňom prišiel robiť kariéru nejaký dvadsaťpäťročný chlapec. Ale my sme tu preto, aby sme ukázali, že to proste nedopustíme. Že za Milanom budeme stáť celý čas až dovtedy, kým sa na pravdu, na svetlo Božie, nedostane pravda, ktorá bude znamenať iba jedno, oslobodenie Milana Mazureka. Lebo nič iné ako oslobodenie pre nás nebude prijateľné! (prejavy súhlasu) Miňo, sme s tebou!

A ja verím, že aj pre tých sudcov je to maximálne trapné, maximálne zbytočné, ale musia tam sedieť, pretože ak takýto prokurátorík dá svoju žalobu, tak tí sudcovia tam musia byť aj keď s tým nesúhlasia, len preto, lebo nejaký mladý sopliak si ide robiť kariéru. Idú ho použiť a ide byť veľký pán z neho za to, že postaví Mazureka pred súd. Ale ja hovorím, všetko len do času, Božie mlyny síce melú pomaly, ale spravodlivo a na každého príde. Na každého príde!

Mikrofónu sa ujal opäť Michal Buchta: „Obrovskou tragédiou je celý tento deň, veď je to výsmech do tváre každému slušnému občanovi Slovenskej republiky. Zoberte si, že dnes Milan Mazurek sedí na lavici obžalovaných za vyslovenie pravdy.“ Potom spomenul vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice a povedal „Na jednej strane sú tu plné ulice vrahov, kriminálnikov a na lavici obžalovaných sedia ľudia, ktorí povedia pravdu. To je obrovská hanba. Obrovská hanba a výkričník celej tejto spoločnosti.“ Vyzval novinárov aby sa nebáli písať pravdu, lebo aj oni raz môžu skončiť na lavici obžalovaných, napríklad preto, že „si zaspievajú hymnu Slovenskej republiky, ktorá bude považovaná za xenofóbnu a extrémistickú.“

Po krátkom Kotlebovom krátkom vstupe o staršej panej, ktorá ich podporila a má dcéru v Austrálii, Buchta pokračoval: „Keď sa raz naše vnúčatá budú učiť dejepis, budú sa učiť ako Štúrovci boli prenasledovaní za to, že hájili práva slovenského národa. Budú sa učiť o merôsmych rokoch 1849 -49 a o skutočnom slovenskom národnom povstaní, kedy Slováci so zbraňou v ruke bojovali, aby vybojovali práva pre slovenský národ. Budú sa učiť o tom, že Ľudovít Štúr bol prenasledovaný, budú sa učiť o tom, že Jozef Miloslav Hurban bol dvakrát počas svojho života uväznený v žalári. Budú sa učiť o tom, že po nich prišli ďalší. Andrej Hlinka, doktor Jozef Tiso, ktorí taktiež boli prenasledovaní počas svojho života. Boli hanobení, označovaní, v dnešnej dobe by som povedal, za extrémistov. Keby dneska oni žili, možno tiež by boli extrémisti. Práve dnes by sedel na lavici obžalovaných Ľudovít Štúr, sedel by tam Andrej Hlinka. Taktiež sa ale tie naše vnúčatá budú učiť o tom, že vo februári roku 2018 opäť národovci boli postavení pred súd za to, že povedali nahlas pravdu, za to, že sa postavili na obranu vlasti, Slovenskej republiky. Ja pevne verím, že dnešným dňom sa zastaví táto blamáž, ktorá bola rozprúdená tým hlúpym Honzom, alebo ako sa to volá ten panáčik, a zastavíme tento policajný štát. Aby naše deti vyrastali v skutočne demokratickej spoločnosti a nie v totalitnej akú máme teraz, keď sú ľudia postavení pred súd a súdení za svoj názor.“ Skandovanie „Policajný štát!“ a „Miňo sme s tebou!

Marian Kotleba: „Priatelia, to, že by Ľudovít Štúr tiež stál dnes pred súdom, a že by si gestapáci z NAKA uňho honili svoje ego, to je viac ako jasné, pretože u Rostasa dnes NAKA spravila domovú prehliadku, práve kvôli citátom Ľudovíta Štúra a ostatných štúrovcov. Kvôli tomu spravili domovú prehliadku!“ prítomní: „Fúúúj!“ „A v piatok Rostás pochoval svojho otca a v pondelok ku nemu nabehli so samopalmi kukláči, lebo spravil taký zločin, že citoval Štúrovcov.“ Iba na okraj, Tibor Rostás sám odporúčal svoj článok „čítať príslušníkom NAKA, Žitňanskej, OSF a všetkým ďalším,“ tak si jeho odporúčanie zrejme vzali k srdcu a článok si prečítali.

Po skandovaní „Miňo sme s tebou“ a krátkej prestávke vyplnenej hudbou Kotleba nadviazal: „Nemôžeme pokračovať, lebo je tu obrovský spoločenský tlak na to, aby toto auto odtiaľto odišlo a darmo sa snažíme vysvetliť, musíme odísť. Lebo že vraj parkujeme na vyhradenom mieste. My sme tu kvôli pravde a kvôli Milanovi Mazurekovi, ktorý tam trpí v súdnej miestnosti a potrebuje nás počuť, priatelia.Buchta dodal: „Ja opäť z tohto miesta deklarujem, tak ako som už povedal, vyzývam osoby, ktoré sú zodpovedné za túto súdnu frašku, za tieto obvinenia, za tento súdny proces, aby sa okamžite ospravedlnili Milanovi Mazurekovi a aby sa okamžite zastavila tu táto súdna fraška, pretože toto nemá obdoby, priatelia. Veď my žijeme v policajnom štáte.Skandovanie: „Policajný štát!

Buchta ešte citoval Svetozára Hurbana Vajanského a volal po slobode slova. Kotleba opäť spochybnil prokurátora a vyzval na skandovanie „Vyneste ho von!“ Pod taktovkou Buchtu sa skandovalo: „Zlodeji vo vláde, Mazurek na súde!“ Aj „Úžerník na hrade, Mazurek na súde!“ Kotleba opäť spomínal 50-te roky, lebo podľa neho je to dnes to isté. Buchta znovu pripomenul „extrémistu“ Arpáda Soltésza, ktorý údajne hanobil slovenský národ. Skandovalo sa „hovädo, hovädo.

Kotleba opäť volal po rovnakom metri. Buchta hovoril o osobách, ktoré sú priamo zvýhodňované na úkor majoritnej spoločnosti. Za diskrimináciu označil, ak určití študenti dostávajú štipendiá iba na základe etnickej príslušnosti. Povedal, že máme dvojaký meter v sociálnej oblasti, pri stavaní bytov, ale aj v súdnictve. Hovoril o jedinej skutočnej opozícii, ktorou je podľa neho Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, ktorej predstavitelia sú vraj sústavne napádaní, osočovaní a prenasledovaní a stavaní pred súdy. Tvrdil, že „žijeme v područí Bruselu v štáte plnom vlastizradcov,“ ale kotlebovci sa vraj nedajú nikdy umlčať.

Kotlebovci sa chystali majdanovať pred súdom aj na druhý deň. Namiesto Mestskej polície, ktorá to podľa mňa mala urobiť už v pondelok, štátna Polícia na ich veľkú neľúbosť, v utorok priestor uzatvorila. Niesli to dosť ťažko.

Samozrejme, že súdnemu procesu sa venovali na sociálnej sieti aj jednotliví predstavitelia ĽSNS. Či už vo všeobecnej rovine, alebo vo forme výhrad k jednotlivým účastníkom procesu. Milan Uhrík 27. februára takto uviedol súdneho znalca Maxa Steuera. Komentáre potvrdili, že ĽSNS nemá s extrémizmom či rasizmom určite nič spoločné: „Už len to meno znie židovsky… Vyzerá to tam ako v synagóge.

Na druhý deň Milan Uhrík opäť v statuse spomenul súdneho znalca Maxa Steuera, aj prokurátora Tomáša Honza. Slovo znalec znovu uviedol v úvodzovkách a nezabudol sa zmieniť o Sorosovi a politickom súde. Komentáre opäť potvrdili, že s rasizmom či antisemitizmom nemá Kotlebova strana a jej fanúšikovia, nič spoločné: „židák… gay… podplatená luza… žid.“

Téme sa venoval aj ďalší poslanec Stanislav Drobný. Opäť bola reč o súdnom znalcovi a jeho pôvode: „žid, židovská spodina, Sorosov učeň.

Súdnemu znalcovi sa venovali aj ďalší. Výhrady mala napríklad stránka Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko – okres Dolný Kubín.

Alebo dnes už slávna stránka Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko – Bratislavský kraj, ktorú kotlebovci po medializácii škandalózneho výroku jej administrátora, zbabelo zmazali, zdieľala rovnaký text ako Drobný. A ako obyčajne, pokúšajú sa tvrdiť, že s ňou nemajú nič spoločné.

V rôznych skupinách zdieľal svoj status Janko Pastuszek, donedávna okresný predseda ĽSNS Kežmarok a Mazurekov kamarát. Komentáre ako bonus. Nemôže chýbať: „toto je žid .. ako vystrihnutý z knihy… To nas tu ide par židakov je.ať? ZABUDLI… Skobácky čurák už na pohľad… Žid..pomsta… Stalina na nich. Ta nech idu za Trockym… Kedy mali radi Židia a Maďari Slovákov, už od Štúra, alebo skôr???!!!!“ Vulgarizmy ani nespomínam. Zaujímavé je aj video dokumentujúce správanie kotlebovcov a výkriky „hovädo, hovädo“ počas odchodu prokurátora z budovy Špecializovaného súdu.

Do Arpáda Soltésza si kopol študent Gréckokatolíckej a teologickej fakulty Prešovskej univerzity Mirko Kašubjak, ktorý ho označil za „protislovenský živel“ a v súvislosti s Mazurekom blúznil o februári 1948 a politických procesoch.

Potrebu kopnúť si do Soltésza pocítili aj kotlebovci z Vranova. Vraj „pseudonovinár a protisovenský živel“ A opäť to absurdné prorovnanie osudu Milady Horákovej, ktorú väznili nacisti a popravili komunisti s Mazurekom.

Stránka Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko – Trnavský kraj sa potešila z „úteku špeciálneho prokurátora z budovy Špecializovaného trestného súdu“ a fejk Juraj Bača pripojil vtipný komentár: „…že vraj Kuciak na neho čaká

Ten istý „Juraj Bača“ sa predviedol aj u Uhríka: „Že kde býva ten Honz? Pevne verím a dúfam, že dopadne „lepšie“ ako prokurátor Vaš, ktorý tiež takých súdil, ale mal šťastie, že sa dožil 96 rokov.

Na záver niečo, čo síce s Mazurekom priamo nesúvisí a týka sa vraždy mladého novinára a jeho snúbenice. Ale keď kotlebovci bezočivo dávajú na rovnakú úroveň odpornú vraždu a súd s nevychovaným mladíkom, nedá mi  aby som to nezverejnil. Naviac, aj to dosť zaváňa Orwellom. Istý priaznivec kotlebovcov, ktorého identita mi nie je neznáma, z profilu „Šlomo Rubinstein“ pridal pod článkom o vražde Jána Kuciaka, na stránke Hlavné správy, jeden zaujímavý komentár. Po zverejnení komentára s pravým menom jeho autora, komentár aj profil z Facebooku zmizol: „Úspešné prevedenie štátneho pevratu (majdanu) si vyžaduje kolaterálne obete, ide do tuhého a elity na svoje udržanie obetujú svojich vlastných nohsledov a prisluhovačov, ten novinár nie je posledná obeť. By som nebol prekvapený, keby za účelom zavedenia tvrdej cenzúry dali dole zopár inštitucionalizovaných udavačov ako benčík a pod.

Myslím, že touto brilantnou úvahou zamestnanca Colnej správy, by sme mohli nateraz končiť. Snáď sa dožijem napísania ďalšieho blogu.

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.