Denník N

Týždeň, keď sa Slovensko zobudilo do krutej reality

Už vieme ako to je, keď zaspíme v slobodnej relatívne demokratickej krajine a zobudíme sa v štáte v ktorom vládne mafia.

Pondelok a utorok
V pondelok obletela Slovensko i celý svet strašidelná správa. Novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú popravili neznámi vrahovia.

Ešte nedávno nadával Fico novinárom do prostitútok a hyen. Po vražde novinára tvrdí, že rešpektuje médiá a že tie sú neoddeliteľnou súčasťou demokracie a urobí všetko pre to, aby novinári na Slovensku mohli slobodne písať a cítiť sa pritom bezpečne. V tejto súvislosti vyzval prezident policajného zboru Gašpar všetkých novinárov, ktorí sa cítia ohrození, aby si ten pocit nenechávali pre seba, ale každé vyhrážky nahlásili polícii. Keď však mŕtvy novinár podal trestné oznámenie, v ktorom sa sťažoval, že sa mu vyhrážal Kočner, tak ho Kaliňák vysmial a jeho kolegovi, ktorý sa na to pýtal, povedal: „Mám z toho vyjadrenia pocit, že sa chce zaradiť ako ďalší novinár do vášho denníka. Hľadanie špiny je to, čo robíte vy.“  A presne ten istý Kaliňák, ktorý sa doteraz týmto novinárom vysmieval a nebral ich vážne a ktorého podriadení sa neboli za 44 dní schopní na to trestné oznámenie ani len pozrieť, sa cíti nešťastný a zdrvený a hotuje sa celý prípad vyšetriť.

Medzitým Fico ponúkol za informácie vedúce k dolapeniu vraha milión eur. Teoreticky by to mohlo byť v poriadku, ale len do chvíle, kým si uvedomíme, že keby tí traja pajáci Fico, Kaliňák a Gašpar neignorovali novinárov, nenadávali im do prostitútok, vyšetrovali všetky podozrenia z krádeží, tunelovania a podvodov pri eurofondoch, na ktoré novinári poukazovali, na ktoré upozorňovali, a keby si všetky naše bezpečnostné zložky robili svoju robotu poriadne, dvaja mladí ľudia mohli ešte žiť a Fico by nemusel šaškovať s miliónom eur.

Ten milión je však iba obyčajný zastierací manéver, ktorý má akože ukázať snahu vyšetriť túto vraždu, v skutočnosti má len za cieľ odlákať pozornosť od strany Smer, ktorá je v tejto vražde namočená až po uši. Novinár Kuciak totiž zistil, že Smer nemá napojenie len na slovenských daňových podvodníkov, ale i na taliansku mafiu, ktorá pomocou nominantov Smeru (Jahnátek) tunelovala eurofondy. Ukázalo sa, že Viliam Jasaň, bývalý poslanca Smeru a dnes tajomník bezpečnostnej rady, bol v kontakte s talianskou mafiou a to isté platí aj o hlavnej štátnej radkyni Troškovej. Oboch si vybral sám premiér. A oboch ich podržal. Teda platí, že mafia nemala nikdy bližšie k premiérovi ako teraz.

Bizár na utorok: Policajný prezident Tibor Gašpar vyzval vrahov novinára a jeho priateľky, aby sa prišli dobrovoľne a samostatne udať výmenou za nižšie tresty.

Streda
Opäť sa obetoval Maďarič, ktorý tvrdí, že sa cíti zodpovedný, že práve za jeho pôsobenia zavraždili novinára. To, že ho mohlo zabiť prepojenie jeho šéfa na taliansku mafiu, ho nijako nevyrušuje a v Smere ostáva i naďalej. Béla Bugár, ktorého bude možno možné považovať za spolupáchateľa tohto svinstva, keďže už niekoľko mesiacov vystupuje ako Ficov verný psík a pätolizač, vyhlásil, že Jasaň by mal odstúpiť.  Trošková a Jasaň sa naozaj vzdali svojich funkcií. Nie však kvôli Bugárovi, ale kvôli Ficovi, keďže mu vraj robia len samé nepríjemnosti (sú to silné charaktery).  Odstúpili ale len do vyšetrenia vraždy. Sme na Slovensku, takže je možné, že sa nikdy nedozvieme, kto za tým stojí, a teda Trošková a Jasaň končia nastálo.

Bizár na stredu: Fico zvolal tlačovú konferenciu. Čakalo sa, že celá vláda podá demisiu. Nestalo sa tak, naopak, obvinil opozíciu, keď naznačil, že celá situácia jej ohromne vyhovuje, a tým nepriamo naznačil, že za všetko môže ona, prípadne ešte Radičová. Gašpar prišiel s teóriou, že za vraždou stoja dvaja feťáci, čo opäť nepriamo poukazuje na voličov SaS. Ministerka Žitňanská sa začala po troch dňoch od zverejnenia tohto prípadu cítiť znepokojene a tvrdí, že je neprijateľné, aby na úrade vlády pôsobili ľudia, ktorí by akokoľvek mohli byť spájaní s talianskou mafiou. Myslela na Jasaňa alebo i Fica a Kaliňáka?

Štvrtok
Policajti konečne zdvihli rite a išli pozatýkať medializovaných a podozrivých Talianov. Trvalo im to 4 (slovom štyri dni). Za ten čas mal páchateľ dostatok času na to, aby nielenže pokojne odišiel, ale po sebe ešte aj upratal, umyl riad a vypral záclony. Mimochodom, u Matoviča na povale bola NAKA za hodinu.

Rado Bránik prišiel s teóriou, že za smrť dvoch mladých ľudí nestojí talianska mafia, ale justičná. To ale na veci, že za túto hrôzu je zodpovedná vláda Róberta Fica, nemení absolútne nič. Jediný, a to dosť závažný problém spočíva v tom, že ak je Radova teória správna, vrahovia dostanú ešte viac času na to, aby sa niekam upratali.

Most Híd rokoval a následne Béla Bugár vyhlásil, že Kaliňák by mal zložiť funkciu. Nebol by to však Bugár, keby sa zasa nevyvliekol zo zodpovednosti. Dodal, že celá zodpovednosť spočíva na Ficovi, musí sa rozhodnúť on a že na pád vlády to nevidí. Samozrejme, že nie. Jeho ľútosť je hraná, jemu ide iba o to, aby sa udržal pri koryte. Svoje špinavé krvavé paprče si strčil do vrecka a ide si svoje. Obetovať vládu, to nie, ale že obetoval dvoch mladých ľudí, aby sa podieľal na rozklade Slovenska, to pravdepodobne považuje za normálne, bežné a úplne v poriadku.

Bizár na štvrtok
Nielen Bugár si ide svoje. Fico sa namiesto toho, aby sa pratal z vlády, Bonaparte a vôbec zo života Slovákov, zabával na MDŽ. Spolu s ním sa zabávali aj ďalšie ženy, matky, babky, ktorým nebolo ani trošku blbé, že niekde na Slovensku ďalšia žena a matka oplakávala svoju dcéru, ktorú svojou nečinnosťou (alebo skôr aktívnou činnosťou?) možno zabil  organizátor akcie, na ktorej sa práve zúčastnili.

Andrej Danko sa tvári, že sa ho celá situácia netýka, ráno riešil študentské internáty a večer odcestoval do Maďarska. Dankovi ako jednoduchšiemu človiečikovi to však nemôžeme mať za zlé. Zrejme si ani len neuvedomuje, čo sa na rodnej hrude deje. Alebo si to uvedomuje až príliš dobre a nechce na seba pútať prílišnú pozornosť. Pretože…

… prišiel piatok a vyšlo najavo, že Jána Hoľko, považovaný za pravú ruku a priateľa šéfa SNS Andreja Danka a súčasný šéf úradu ministerstva obrany, ktorého v rezorte považujú za vplyvnejšieho človeka, než je minister Peter Gajdoš (SNS), figuroval vo firme, ktorá obchodovala s podozrivými Talianmi. Takže nielen Smer, ale i SNS je úzko previazaná s mafiou. Mlčanie Andreja Danka je teda celkom pochopiteľné.

Ďalej sa zistilo, že zmluvu s Talianmi podpisovala ešte ako šéfka pozemkového fondu Gabriela Matečná, ktorá  je dnes ministerkou za SNS, čo znamená ďalšie prepojenie, hlavne keď si uvedomíme, že štátna tajomníčka Dana Meager, pôvodne podozrivá, že bola s Antoniom Vadalom na dovolenke, sa vyjadrila, že to bola práve ona, ktorá na podozrivých Talianov upozornila. Pred tromi rokmi. Čiže všetci, úplne všetci o nich vedeli. Na všetkých úrovniach štátu. Obchodovali s nimi, prelievali si peniaze. Rozkrádali eurofondy, Slovensko.

Poslanec Igor Janckulík odišiel z klubu Most-Híd a vládnej koalície. Aspoň niekto má chrbtovú kosť a uvedomuje si svoj diel zodpovednosti. Nikto z Mostu ho zatiaľ nenasledoval. Šepká sa, že Žitňanská dala Kaliňákovi ultimátum, buď on, alebo ona. Túto informáciu však nepotvrdila. Vlastne nepovedala absolútne nič, čiže ani nevieme, či sa ešte cíti znepokojená, alebo už ani to nie.

Bizár na piatok
Obaja Róbertovia sa dnes stretli s predstaviteľmi Organizácie na ochranu novinárov, ktorým svätosväte sľubovali, že urobia všetko pre to, aby tieto brutálne popravy vyšetrili.

Extra bizár
Reportér RTVS: Viete si predstaviť, že by ste sa zúčastnili na pietnom pochode za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, a vyjadrili tak svoj protest proti vražde a proti stavu, ktorý vládne na Slovensku?
Staršia pani, účastníčka osláv MDŽ s Róbertom Ficom: Určite nie.
Reportér RTVS: Prečo?
Účastníčka MDŽ: Lebo pána Fica treba nechať v pokoji riešiť túto situáciu. Má toho, chudák, teraz veľmi veľa.

No…

Dúfajme, že Slovensko sa z tohto zlého sna zobudí čo najrýchlejšie.

(Úprimnú sústrasť a veľká vďaka všetkým, ktorí boli na námestiach.)

Teraz najčítanejšie

Marián Letko

Zväčša neškodný...https://maroskocestuje.webnode.sk/