Denník N

Iluzionisti

Úspech ilúzie, alebo kabaretného triku, spočíva v odlákaní pozornosti diváka.
Pri niektorých ilúziách je všetko hotové a divák si myslí, že trik sa práve deje. V takomto prípade viditeľný dej slúži iba na pobavenie diváka.
Iné ilúzie sa spoliehajú na odlákanie pozornosti. Často sa na odlákanie pozornosti používa šarmantná asistentka, alebo pompézny efekt ktorý diváka celkom ohúri, zatiaľ čo iluzionista vykoná trik. Nemôžem sa zbaviť presvedčenia, že iluzionista Fico odrezal šarmantnú asistentku ako prvok odlákania pozornosti. A milión eur na stole – aký reálny efekt to malo ? Žiadny. Bol to iba dym a zrkadlá.  A ešte sa nemôžem zbaviť podozrenia, že talianska stopa je v tomto prípade iba pompéznym javom ktorý má diváka ohúriť, zatiaľ čo iluzionisti Fico, Kaliňák a Gašpar vykonajú trik.

Ja, občan, nestojím o tento trik. Ani o ich ilúzie. Najmä nie tie o právnom štáte.

Myslím si, že jediný človek, ktorý má v tejto chvíli moc zabrániť iluzionistickému triu vykonať svoj špinavý trik je ministerka Žitňanská.
Ilúzia o slobodnom rozhodovaní jej straníckeho šéfa nebola uveriteľná minimálne od roku 2016. Celkom sa však rozpadla po jeho ostatnom vyhlásení k odstúpeniu Kaliňáka. Myslím si, že ministerka Žitňanská by mala odstúpiť. Hneď. Dnes. Nie preto, lebo by bola zlá ministerka, alebo by  na jej pleciach ležala politická zodpovednosť. Iba preto, lebo ilúzia o šanci tvoriť taký štát o aký sama stojí je neuveriteľná vo vláde ktorej je členom. Zdá sa, že je momentálne jediná, kto má silu a slobodnú vôľu. Pani Žitňanská by sa mala vzdať svojho postu s jasnou správou, že o spoluprácu s iluzionistami nestojí. Mala by umožniť pád vlády, ktorý je nevyhnutný na to, aby naša republika (nie Ficova!) mohla započať cestu späť k právnemu štátu. Ozajstnú nie iluzórnu.

Teraz najčítanejšie