Denník N

Slovenské zdravotníctvo v roku 2014

Bude ako nebolo. Do rozkradnutého zdravotníctva pritečie menej peňazí.

Pokus o fejtón o veciach, ktoré vôbec nie sú smiešne. — Rok 2014 v slovenskom zdravotníctve začal bitkou o peniaze. Bili sa však o ne tí, ktorí ich zarábajú väčšinou poctivou prácou, teda lekári so sestrami. Namiesto toho, aby sa bili spoločne za viac peňazí na výplaty, oni sa bili navzájom o to, kto dostane viac. Kým lekárom, teda poniektorým, sa platy zvyšovali, sestrám, teda tiež poniektorým, sa platy skôr znižovali.

MZ SR od 1. januára 2014 zmenilo hovorkyňu. Ona síce hovorila to isté, čo by hovorila aj cvičená opica, lebo hovorcovia sú na to, aby hovorili to, čo im niekto prikáže, nuž ale bolo treba zmeniť image, pretože predošlá hovorkyňa už bola akási opozeraná.

Slovenskému ministerstvu chorôb sa podaril významný objav. Slovenskí detskí lekári starnú. No, nieže by tí vo svete nestarli, ale tí naši stanú akosi rýchlejšie. Bude to asi tým, že starší ľudia sú ako deti, a teda MZ chce, aby si detskí lekári so svojimi pacientmi lepšie porozumeli. Starnú aj všeobecní lekári. „S dychom vládzem, len s kolenami nie…“, povedala jedna z nich 12. januára 2014 Televíznym novinám Markízy. Ale keďže úlohou lekárov nie je sa s pacientmi hrať, ale ich liečiť, MZ sa otázkou starnutia pediatrov a všeobecných lekárov začalo vážne zaoberať. Ako vážne, uvidíme v roku 2030.

Prvé náznaky toho, že aj v roku 2014 sa v slovenskom zdravotníctve upláca aj pri tendroch, priniesli HN už 9. januára 2014 na str. 7. Bol to skutočne objav hodný Nobelovej ceny, pretože sa odvtedy začalo šepkať, že úplatky nedáva len pacient lekárovi, ale aj riaditeľ zdravotníckej firmy riaditeľovi nemocnice alebo ministerskému úradníkovi. O tých ďalších najvyšších úradníkoch, ktorí boli neskôr kvôli úplatkom odvolaní, radšej nehovorme.

„Slovensko ako jediná krajina v Únii nemá systém DRG“, pripomína nám RTVS v hlavných správach 14. januára 2014 o 19:00 na Jednotke. Systém platby za diagnózu (DRG) už majú dokonca aj v Rumunsku. Bude to asi tým, že pacienti a lekári sa doteraz nevedia dohodnúť na jednotnej cene za operáciu slepého čreva. Kým v okresnej nemocnici stačí úplatok 50€ a fľaša domácej frndžalice, v krajskej nemocnici je to 500€ a Jack Daniels.

Pravda dňa 20. januára 2014 na str. 6-7 píše, že „mnohé činnosti by mohli praktickí lekári robiť už dnes“. Ktoré činnosti to sú, možno by vedeli zhodnotiť aj ich pacienti. A o pár dní na to, že vraj sa bojíme zubárov z Ukrajiny. Niektorí pacienti sa boja aj tých našich.

Náš slávny Yetti-health dostane ďalšie milióny na svoj zimný spánok, ktorý nebadane prejde do stavu hibernácie, ktorá si vyžiada zo štátneho rozpočtu ďalšie milióny. Kompetentní sa po vzore kometárnej sondy Rosetta rozhodli pre tento krok s vedomím, že slovenský e-health v tomto stave najlepšie zachovajú pre budúce generácie.

V špajzách nastáva bitka o klobásu. Nespokojnosť radových členov sesterskej a lekárskej komory s ich vedeniami graduje. Sestry na nespokojnosť so svojim vedením majú aj finančný dôvod, pretože zvýšenie ich platov je v nedohľadne.

Pacienti si musia nosiť toaletný papier a riaditeľ zadlženej košickej nemocnice kupuje limuzínu ako český prezident – píše Plus 7 dní v čísle 6 v článku s názvom Pretekár. A náš košický predseda parlamentu si vtedy ešte pokojne spával vo svojej bratislavskej rezidencii a vôbec netušil, že o pár mesiacov príde aj na neho.

Ambulancie špecialistov mal podľa správ RTVS z 22. februára 2014, v podaní VšZP čakať veľký tresk. Avšak namiesto sľubovaného veľkého upratovania v sieti, vznikajú nové ambulancie špecialistov aj tam, kde ich je v danej odbornosti prebytok. Zdá sa, že tu tiež platí staré známe české „kdo maže, ten jede“.

Diskusie o platoch zdravotníkov neutíchajú. O tom, že čierne ovce a štrajkokazi existujú aj medzi nimi, informujú Veľké noviny TV JOJ 21. februára 2014 takto:
Mária ÖLVEDYOVÁ: „Ďalším problémom majú byť nadštandardne platení ľudia, ktorí pomáhajú riaditeľom utlmovať na oddeleniach prípadné revolučné vášne.“
Peter VISOLAJSKÝ (telefonát): „Po nemocniciach je množstvo lekárov, sestier, ktorí sú vyvolení pána riaditeľa a majú extra platy.“

Vzájomné obviňovanie koalície a opozície, kto viac domrvil slovenské zdravotníctvo, pokračuje. Medzitým na reexporte liekov bohatne firma jedného z exministrov zdravotníctva a slovenský pacient len „zírá“, ako pri starej reklame na Vizír, kam sa tie lieky, ktoré potrebuje, z lekární strácajú. MZ síce pripravilo zákon, ktorý tento reexport reguluje, ale dostalo zaň po frňáku od EÚ, vraj tým porušuje európske pravidlá o voľnom pohybe tovaru. Takže teória o silnejšom psovi znova zvíťazila.

Naše slávne ministerstvo chorôb sa opäť rozhodlo míňať peniaze daňových poplatníkov na poradcu pre výstavbu novej bratislavskej univerzitnej nemocnice. Rok jej dokončenia ponechalo pre istotu v nedohľadne.

Škandál s bielením zdravotnej dokumentácie v nitrianskej nemocnici sa prevalil aj do roku 2014 a mal za následok vyhlásenie lekárky, ktorá na to poukázala, za „bielu vranu“. To však nič nezmenilo na fakte, že červený havran, ktorý sa spočiatku v nemocnici správal podľa teórie Plzáka „zatloukat, zatloukat, zatloukat“, je stále na svojom mieste.

Pentalizácia slovenského zdravotníctva úspešne pokračuje. Dokonca až tak úspešne, že ak by zarytí odporcovia tejto finančnej skupiny chceli chodiť iba do zdravotníckych zariadení, ktoré ešte nevlastní, v niektorých regiónoch Slovenska nech si radšej hodia slučku alebo začnú chodiť na vyšetrenie za hranice ako náš exprezident.

Zvyšovanie kompetencii všeobecným lekárom sa v praxi zatiaľ veľmi neprejavilo. MZ asi nemá kde minúť európske peniaze a tak vymyslelo zriadiť 140 integrovaných zariadení zdravotnej starostlivosti, vraj aby sa dvaja všeobecní lekári mohli vzájomne zastupovať a pacient za nimi nemusel cestovať. Som skutočne zvedavý, ako sa to zrealizuje medzi dvomi susednými obcami, kde si tí dvaja pomaly nevedia prísť ani na meno a nieto ešte aby spolu ordinovali v tej istej budove.

Projekt jednej zdravotnej poisťovne zatiaľ zrealizovaný nebol a štát, ergo súdruh priemer, prehráva jeden spor so súkromnými zdravotnými poisťovňami za druhým. Možno sa mu podarí na budúci rok si zaobstarať lepších právnikov, ako je on sám.

Dňa 4. júna 2014 informuje RTVS v hlavných správach o organizovanej skupine zlodejov v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Pre neinformovaných uvádzam, že nešlo o politikov a ich prisluhovačov. Na tých príde rad až neskôr.

Náš súdruh priemer vyzval pospolitý ľud, aby mu hlásil korupciu. Chytili sa toho lekári a v obave, že by niekto nahlásil korupciu v ich ambulanciách, začali súdruhovi priemerovi hlásiť korupciu sami, avšak nie z vlastných ambulancii, ale pri verejných obstarávaniach v nemocniciach.

Na budúci rok bude ako nebolo. Do nášho politikmi a finančnými skupinami rozkradnutého zdravotníctva pritečie menej peňazí. A ešte aj tie, ktoré pritečú, budú musieť podaktorí zdaniť. Zavedenie registračných pokladníc do ambulancii neveští nič dobrého pre tých, ktorí namiesto bločkov dávali pacientom zdrapy papiera. Náš súdruh financminister však akosi pozabudol na nemocničných lekárov, ktorým mal tiež nariadiť nosiť pri sebe prenosnú registračnú pokladňu. Pacientovi by pri pokuse o úplatok vydali pokladničný blok a pri prichytení by orgánom činným v trestnom konaní mohli tvrdiť, že to je príjem pre nemocnicu. Len potom by zároveň s úplatkom už nemohli od pacienta pýtať aj fľašku.

Teraz najčítanejšie

Jozef Klucho

Jeden z prvých blogerov sme.sk, gastroenterológ, virtuálny medicínsky poradca na www.gastroenterolog.com a konzultant pre gastroenterológiu na www.celiakia.sk a www.edusan.sk Píšem články o medicíne, slovenskom zdravotníctve, hudbe 70-80-tych rokov a bežnom živote.