Denník N

Ekonóm Juraj Karpiš: veľké finančné inštitúcie sú dinosaury a Bitcoin môže byť ich asteroid

Juraj Karpiš

Vyštudoval Fakultu manažmentu UK v Bratislave, pracoval v komerčných finančných inštitúciách v zahraničí a na Slovensku. V roku 2006 spoluzaložil INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz, ktorý je dnes najcitovanejším ekonomickým think tankom na Slovensku. Zameriava na hospodársku politiku, verejné financie, sociálny systém a zdravotníctvo. Objavuje sa v slovenských médiách, kde sa vyjadruje najmä k aktuálnemu ekonomickému dianiu v Európe a vo svete. Napísal knihu Zlé peniaze s podtitulom sprievodca krízou. Na svojej stránke bloguje o rôznych témach – vrátane tých neekonomických akými sú zdravá strava či freediving. JURAJA KARPIŠA sme sa pred filmovým festivalom JEDEN SVET V PRIEVIDZI spýtali tri otázky.

V čom bude náš svet a spoločnosť za 5 rokov vyzerať inak? Aké sú hlavné trendy budúcnosti, ktoré sú už dnes takpovediac v behu?

Posledné dekády vo svete najrýchlejšie v histórií mizne chudoba a zlepšuje sa život stoviek miliárd ľudí. Je to najmä vďaka rozširovaniu slobodných trhov do rozvíjajúcich sa krajín. Za posledných 20 rokov sme si výrazne polepšili aj na Slovensku napriek tomu, že tu stále nie je sľubované Švajčiarsko. Dúfam, že tento prebiehajúci trend nepokazia démoni nenávisti prípadne vojna.

 

Keď natiahneme časový horizont: ako bude svet vyzerať podľa teba za 30 rokov? Na aké zásadné zmeny sa máme pripraviť?

Za najväčšiu zmenu v tomto horizonte považujem starnutie populácie vo vyspelom svete. Ekonomiky a štáty sa budú musieť tomu zásadným spôsobom prispôsobiť. Dúfam, že nám dovtedy zoberú roboti dostatočné množstvo práce preto, aby sme pri tejto zmene výrazne neschudobneli.

 

Na záver konkrétny bod: ako je to s tým Bitcoinom? Prečo je to dôležitá téma?

Vo finančnom sektore je vďaka ochrane tamojších subjektov zo strany štátneho peňažného monopolu dlhodobo zamrznutá evolúcia. Mnohé veľké finančné inštitúcie sú dinosaury a Bitcoin môže byť ich asteroid. Ak sa kryptomenám podarí skok z paralelného platobného systému na peniaze, zmení to nielen bankovníctvo ale aj fungovanie štátov.

 

Pozývame vás na diskusiu s Jurajom o našej budúcnosti vo festivalový utorok 12.3. Program začína o 16:00 dokumentom s Leonardom DiCapriom Je s nami koniec?

POZRITE SI AJ: blog Juraja Karpiša

Tešíme sa na stretnutie 12. až 17. marca v Dome kultúry v Prievidzi! Kompletný program a viac informácií nájdete na našej stránke www.jedensvet.prievidza.net.

 

 

 

Teraz najčítanejšie