Denník N

Petra Slezáková o Zero Waste: bavilo ma hľadať alternatívy k jednorazovým veciam a skúšať ich

Petra Slezáková

Nebola som vždy taký environmentálny nadšenec. Bola som priemerná žena, ktorá sa síce snažila zdravo žiť, ale mojím jediným merítkom bolo zdravie mojej rodiny. Zdravím mojej planéty som sa nijak špeciálne nezaoberala. Áno, recyklovala som papier, plasty a sklo. A myslela som si, že to stačí. Jedného dňa som pri bezcieľnom browsovaní natrafila na krátky dokumentárny film z dieľne Story of Stuff, ktorý hovorí o súčasných problémoch konzumnej spoločnosti a jej environmentálnom dopade tak polopatisticky až ma tak trošku vydesil. Začala som si k tej téme googliť, aby som sa dozvedela viac detailov a vtedy som narazila na pojem Zero Waste. Nuž a po vzhliadnutí inšpiratívnej prednášky Bei Johnson (kráľovnej Zero Waste) už nebolo cesty späť. PETRY SLEZÁKOVEJ sme sa pred filmovým festivalom JEDEN SVET V PRIEVIDZI spýtali tri otázky.

Čo bolo pre vás najľahšie a čo najťažšie, keď ste sa vydali cestou nulového odpadu?

Keď som zmenila svoj pohľad na svet a môj každodenný konzumný život, tak už vlastne nič nebolo ťažké. Iba som začala robiť veci inak, v súlade s mojimi vnútornými hodnotami. Bavilo ma hľadať alternatívy k jednorazovým veciam a skúšať ich. Ale uznávam, že bolo pre mňa dosť veľkou výzvou začať kompostovať na sídlisku.

 

S akými reakciami na víziu nulového odpadu sa stretávate počas vašich prednášok alebo napríklad aj na internete?

Reakcie sú väčšinou veľmi pozitívne a často mi po prednáškach ľudia píšu, že čo zmenili vo svojich domácnostiach, aby znížili množstvo odpadu. Niekedy mi napíšu aj reakcie typu, že nerozumejú ako môžem produkovať tak málo smetí a napríklad umývať si vlasy tuhým mydlom. Vraj si to nevedia predstaviť a je to divné. :-) Ale ja vlastne takúto reakciu nehodnotím ako negatívnu, pretože ten človek si prečítal môj článok a začal nad vecami uvažovať. A to je môj cieľ.

 

Aké tri konkrétne kroky by ste odporučili bežnému Slovákovi, ktorý sa chce správať zodpovednešie voči životnému prostrediu?

Najdôležitejšie je podľa mňa zamyslieť sa nad našou spotrebou. Naše životy a domácnosti sú zahltené vecami, ktoré nepotrebujeme a nepoužívame. Sme zvyknutí mať všetko a hneď. A lacno. Ja sa snažím odmietať veci, ktoré nepotrebujem a žiť v dobrovoľnej skromnosti.

A samozrejme je dôležité vyhýbať sa jednorazovým veciam. Takže ideálne je nosiť si so sebou plátennú nákupnú tašku a látkové sieťky na zeleninu a pečivo. A samozrejme fľašu na vodu. Nemá zmysel si stále cestou kúpiť novú PET fľašu, keď mi stačí poprosiť obsluhu v najbližšej kaviarni a radi mi fľašu doplnia vodou.

 

Pozývame vás na diskusiu s Petrou Slezákovou a Branislavom Moňokom z Priateľov Zeme o triedení odpadu z pohľadu každodenného života a bežnej domácnosti vo festivalový štvrtok po filme Bez odpadu!

POZRITE SI AJ: Zero Waste Slovakia

Tešíme sa na stretnutie 12. až 17. marca v Dome kultúry v Prievidzi! Kompletný program a viac informácií nájdete na našej stránke www.jedensvet.prievidza.net.

Teraz najčítanejšie