Denník N

Dokumentaristka Zuzana Límová: neprestáva ma udivovať, čo všetko dokážu ženy prežiť

Dokument Medzi nami

Nezávislá novinárka a dokumentaristka. Vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave a počas posledných desiatich rokov spolupracovala so širokou škálou médií i neziskových organizácií v rôznych krajinách. V roku 2012 sa s projektom Deutsche Welle zúčastnila nakrúcania v Južnej Afrike a celkom prepadla čaru filmu. O niekoľko rokov neskôr sa prihlásila na medzinárodnú školu v talianskom Bolzane, ktorú v roku 2016 úspešne absolvovala so svojím diplomovým filmom Medzi nami (Before I Met You). Dokument nakrúcala s medzinárodným tímom v troch bratislavských pôrodniciach. Impulzom urobiť o tomto zvláštnom prostredí svoj debutový celovečerný film bol osobný zážitok: Zuzana Límová chcela rodiť v talianskom Bolzane, kde študovala. Ale dcéra sa vypýtala na svet skôr, a tak porodila v Bratislave. Podľa Límovej by stačilo málo, aby sa rodičky aj personál nemocníc cítili v nedôstojnom prostredí slovenských nemocníc dôstojnejšie: aby sa zdravotníci pri príchode pozdravili, predstavili, či požiadali o dovolenie, kým sa vás dotknú. ZUZANY LÍMOVEJ sme sa pred filmovým festivalom JEDEN SVET V PRIEVIDZI spýtali tri otázky.

Váš film Medzi nami vyvolal množstvo reakcií. Je ich viac pozitívnych alebo negatívnych?

Najviac reakcií je pozitívnych, a to nielen od žien, ale aj mužov či zdravotníckeho personálu. Ďakovali nám, že sme na problémy pôrodníctva upozornili a motivovali kompetentných, aby ich začali konečne riešiť. Film sme premietali aj v Česku, Rumunsku, Taliansku a v Chorvátsku a reakcie naň boli v rôznych krajinách veľmi podobné. Ako filmárkam nám to samozrejme lichotí, znamená to, že sme príbehy žien zo slovenských pôrodníc dokázali prerozprávať univerzálnych jazykom. Zároveň to však znamená, že tisíce, milióny žien po celom svete majú tie isté skúsenostiam. Že sa z pôrodnice nevrátili posilnené, ale s celoživotnými následkami, ktoré ovplyvňujú ich zdravie či vzťahy. Neprestáva ma udivovať, čo všetko dokážu ženy prežiť.

 

Vnímame to tak, že v téme ste osobne angažovaná. Čo sa zmenilo vďaka diskusii, ktorú ste vyvolali?

Náš film zmenil spôsob, ako sa o nedôstojných podmienkach v pôrodniciach hovorí. Z témy, ktorú mnohí pokladali za “ženskú”, sa stala celospoločenská. A to je veľmi dôležité, pretože to, v akom zdravotnom a emocionálnom stave ženy opúšťajú nemocnice, má dosah nielen na ich deti, rodinu a prácu, ale v konečnom dôsledku aj na celú spoločnosť. Dôležité bolo tiež to, že mnohé ženy si po vzhliadnutí filmu uvedomili, že “zlý pôrod” nebol ich osobným zlyhaním, ale zlyhaním systému, ktorý na ich potreby kašle. Po rokoch prestali obviňovať samy seba.

 

Na akých ďalších témach momentálne pracujete? A akej téme by ste sa chceli venovať?

Impotencii.

 

Pozývame vás na diskusiu so Zuzanou Límovou o tom, ako prichádzame na tento svet vo festivalovú sobotu 17.3. Program začína o 16:00 dokumentom Epidémia slobody.

POZRITE SI AJ: trailer k dokumentu Medzi nami

Tešíme sa na stretnutie 12. až 17. marca v Dome kultúry v Prievidzi! Kompletný program a viac informácií nájdete na našej stránke www.jedensvet.prievidza.net.

Teraz najčítanejšie