Denník N

Pluska a TASR prerazili dno. Fotka Martiny v truhle je na titulke

Časť titulky denníka Plus Jeden deň
Časť titulky denníka Plus Jeden deň

Štátom platená agentúra sa vybrala do kostola nafotiť otvorenú truhlu s mŕtvou Martinou, denník Plus Jeden deň dal fotku rovno na titulku.

„Nenecháme sa zastrašiť, v práci Jána Kuciaka budeme pokračovať,“ hovorili na včerajšom pochode mnohí novinári. Kým zástupcovia, komentátori a šéfredaktori veľkej časti médií si v piatok večer uctili pamiatku zavraždeného páru, v Plus Jeden deň v tom čase už pripravovali dnešnú titulku, ktorá je absolútnou neúctou k zavraždenej Martine a pozostalým.

Denník vydavateľstva Penty má dnes (v sobotu) na titulke fotky priamo z kostola z poslednej rozlúčky s Martinou Kušnírovou v jej rodnej obci Gregorovce. Na fotkách je pomerne detailný pohľad na otvorenú truhlu aj s nebohou a na jej mamu, ako nad ňou smúti.

Ďalšie fotky nebohej zverejnila Pluska na webe.

Považujem to za prejav absolútnej neúcty k mŕtvej a jej pozostalým.

Nie je to prvýkrát, čo denník a jeho web pri smrti neodolal. Viac: Plus jeden deň prerazil dno: vysielal naživo obhliadku mŕtveho po nehode

Naviac, fotky redakcia zverejnila aj napriek tomu, že vopred vedela, že si to smútiace rodiny zavraždeného páru neželajú. Ich prosbu tlmočil šéfredaktorom médií ešte pred poslednou rozlúčkou Milan Dubec, riaditeľ vydavateľstva, pre ktoré Ján Kuciak písal. „Rodina zároveň vyjadrila prosbu, aby pracujúci novinárski kolegovia – najmä z televízií a fotografi, nevstupovali priamo do cesty medzi kostolom, domom smútku a cintorínom. Takisto nás poprosili, aby sa vyhýbali záberom smútiacej rodiny a nerobili im ich poslednú rozlúčku ešte ťažšou. Viem, že vás nemôžem o to žiadať, ale chcem som vás pekne poprosiť, aby ste rešpektovali tieto prosby smútiacich rodín,“ napísal Dubec v mailovej správe, ktorú poslal aj šéfredaktorke Plus Jeden deň Ivane Mandákovej. Aj keby tento mail nedostala, sú isté hranice, ktoré by redakcia prekročiť nemala.

Požiadala som o vysvetlenie šéfredaktorku Mandákovu.

Aktualizácia o stanovisko Ivany Mandákovej 18:15: „Nemyslíme si, že fotky boli nevkusné a neúctou k zavraždenej Martine a jej rodine. Boli silnou výpoveďou ohavného činu a obrovskej bolesti nešťastnej matky. Fotené boli zdiaľky, aby sa nenarušila úcta a pieta.“

Úctu k pozostalým a pravidlá o tom, ako fotiť pri pohrebe, nepozná však hlavne štátom platená tlačová agentúra TASR, ktorá takéto fotky priamo v kostole urobila, práve z TASR časť fotiek prevzal aj denník Plus Jeden deň a ďalšie médiá.  Viaceré tieto fotky z TASR zverejnil web Ženy v meste. Fotka mŕtvej sa podľa čitateľov objavila včera aj na webe sme.sk, po krátkej chvíli ju však údajne stiahli. Jednu fotku prebrala Pluska od českého Blesku. Fotku TASR z kostola, ktorá zobrazuje otvorenú truhlu z väčšej vzdialenosti , zverejnil aj web Postoj.sk.

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte
Omediach.com.

Teraz najčítanejšie