Denník N

Čo zaujíma zahraničie ohľadom smrti investigatívneho novinára

Napriek dostupnosti informácií zo Slovenska v angličtine, zahraniční publicisti a analytici sa občas pýtajú na názory domácich zdrojov. Mňa oslovili publicisti z USA a Rumunska. Bolo zaujímavé sledovať, aké odlišné témy ich zaujímali, a aké východzie informácie asi mali. Možno ani moje odpovede neboli celkom správne alebo presné. Nižšie uvádzam len skrátené verzie mojich odpovedí.

Rumunská publicistka sa zaujímala všeobecne o môj názor na túto dvojitú vraždu (tu som o.i. zdôraznil, že pokiaľ si pamätám, tak som sa ešte nestretol s takou rýchlou a rozsiahlou proaktívnou reakciou štátnych orgánov na žiadnu inú udalosť na Slovensku), potom sa zaujímala o môj názor na miliónovú ponuku za právoplatné odsúdenie vraha (tu bolo vhodné vysvetliť, že ponuka nie je len za tip, ale uviedol som aj, že Robert Fico má vynikajúce politické inštinkty), ďalej sa zaujímala o prípady dvoch zmiznutých slovenských novinárov (tu som uviedol, že v jednom prípade to vyzerá skôr na samovraždu, kým v druhom prípade nie je známe, žeby novinár pracoval na niečom významnom, ale súčasne som povedal, že fakt sme tieto prípady akoby vytesnili z našej pamäte), padla aj otázka ohľadom rizík investigatívnej žurnalistiky na Slovensku (tu som použil závery tejto štúdie: „Kým občiansko-právne žaloby teda podľa oslovených novinárov v niektorých prípadoch môžu byť efektívnym nástrojom na „schladenie“ novinárov (prostredníctvom zamestnávateľa), trestné oznámenia nie“ ). Na záver sa rumunská autorka zaujímala o kontakt na redakciu Aktuality.sk alebo nejakého anglicky hovoriaceho novinára. Poskytol som jej aj vyhlásenie Slovenskej sekcie AEJ.

Kým rumunská publicistka mala skôr všeobecné vecné otázky, americká novinárka mala skôr sugestívnejšie otázky a dávala ich príliš do súvislosti so všeobecnou úrovňou slobody tlače.

Jej prvá otázka bola: „Should Jan Kuciak’s murder make observers think differently about the situation of press freedom in Slovakia?“ Tu som odpovedal, že nie nevyhnutne, lebo to závisí od toho, kto stojí za vraždou, a celkovo úroveň slobody médií bola horšia v 1990-tych rokoch.

Druhá otázka bola: „Has the Slovak government been supportive of freedom of the press?“  Moja odpoveď asi viacerých neuspokojí, ale povedal som, že síce predseda vlády sa viackrát vyjadril opovržlivo o niektorých novinároch, napriek tomu v princípe rešpektuje slobodu médií. Jednoducho, je rozdiel medzi R.Ficom a napríklad V. Orbánom. Spomenul som aj presun ťažiska možných hrozieb od politikov k domácim vlastníkom médií. Poukázal som na fakt, že možno nie je úplne náhoda, že za redakciou aktuality.sk stojí zahraničný a nie domáci kapitál. Samozrejme, bolo treba spomenúť aj situáciu v RTVS, najmä záhadné rezignácie dvoch kľúčových šéfredaktorov, hoci opäť sa nedá porovnať situácia na Slovensku so situáciou v Maďarsku alebo v Poľsku.

Tretia otázka:“Can journalists in Slovakia trust the Slovak government?“ Odpoveď bola jednoduchá, žiadni novinári by nemali veriť žiadnej vláde…

Štvrtá otázka: „Is press freedom in Slovakia expanding or shrinking? Why?“ Tu som sa vyjadril ako o kolíšucej situácii, momentálne skôr smerujúcej negatívnym smerom. Ale v princípe som nevidel jednoznačnú súvislosť medzi touto dvojnásobnou vraždou a všeobecnou úrovňou slobody médií. Ak by za vraždou boli aspoň nepriamo ľudia stojaci okolo vládnych predstaviteľov, tak by som tejto súvislosti rozumel. Ale ak tu konala nejaká izolovaná zločinecká skupina, prečo by mala brať ohľady na úroveň slobody tlače na Slovensku? Veď ako bola verejnosť informovaná, zločinecká skupina ndrangheta vraždila aj v Nemecku, kde stále pôsobí, ale v podstate pôsobí takmer na celom svete.

Piata otázka: „Has Russia’s eastward encroachment (in Crimea, etc.) affected press freedom in the region’s other countries?“ Tu som tiež celkom nechápal súvislosť, ale spomenul som dosť extrémne chápanie „názorovej plurality“ zo strany RVR, kedy RTVS bola sankcionovaná, keď nedala priestor agresorovi, práve okupujúcemu Krym. Okrem toho som spomenul diskusie v Nemecku, kde problémom bola nespokojnosť s dlhodobým informovaním o situácii na východe Ukrajiny zo strany médií verejnej služby (šéfredaktor alebo riaditeľ kritiku odmietal).

Šiesta otázka:“Some reports have alleged that Kuciak’s murder is connected to the Italian mafia. Does Italian organized crime have a significant presence in Slovakia, and should journalists who work in the area feel concerned?“ Moja odpoveď bola stručná – nemám žiadny prehľad o pôsobení ndranghety na Slovensku, pričom mafia pôsobí primárne na Sicílii, kým ndranheta pochádza z Kalábrie. Poukázal som však na fakt, že objednávateľom vraždy v prípade investigatívnych novinárov môže byť aj navonok ctihodný „podnikateľ“, alebo vysokopostavený štátny úradník

Teraz najčítanejšie