Denník N

Smutná správa o stave republiky

Vraj existuje veľmi vzácna zdravotná anomália vyskytujúca sa len u nepatrného množstva ľudí, ktorá spôsobuje, že ľudia si pamätajú všetko – čo zažili, počuli, videli v konkrétny deň, a to aj roky dozadu. Na jednej strane je taká porucha požehnaním, pretože taký človek je schopný sa perfektne naučiť akýkoľvek študijný materiál, ktorý nezabudne, na druhej strane, prináša uvedená porucha človeku utrpenie, tým, že neumožňuje vytesniť negatívne informácie, zabudnúť na negatívne spomienky. Väčšinové obyvateľstvo však s radosťou vytesňuje a zabúda.

 

Vytesňuje a zabúda predovšetkým udalosti vo sfére vecí verejných, následkom čoho sa stáva ľahostajným k všetkým zverejneným kauzám, resp. následne odpúšťa a zabúda a znova volí vo voľbách. De iure je Slovensko zvrchovaný, demokratický a právny štát (čl. 1 ods. 1 Ústavy SR). Pravidelne sa však na verejnosti obajvujú informácie, že Slovensko je de facto štát, ktorý je obeťou únosu zo strany mafiánskych štruktúr.

 

Spomínate si na prípad šikanovaného prokurátora Vasila Špirka, ktorý dozoroval vyšetrovanie obchodných vzťahov Roberta Kaliňáka a Ladislava Baštrnáka? Na pozadí smutných udalostí okolo Jána Kuciaka a jeho priateľky bolo prepočuté, že 1. marca 2018 disciplinárna komisia rozhodla, že Špirko nespáchal svojím postupom ani disciplinárny delikt. Najskôr bol však šikanózne dvakrát obvinený (druhýkrát v októbri 2017) zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, ale čo je ešte dôležitejšie, v roku 2016 mu Kaliňákova osobná polícia NAKA spravila raziu v kancelárii, čiže zaistila údaje a nikto nepochybuje o tom, že Robert Kaliňák mal takto možnosť sa dozvedieť, aké informácie mal Špirko ako dozorujúci prokurátor o jeho vzťahoch s Baštrnákom.

 

Spomínate si na prípad prokurátorov Bystríka Paloviča staršieho a Bystríka Paloviča mladšieho? BP starší mal bez vyjasnenia zdroja príjmov vlastniť nehnuteľnosť na Floride a ďalej na dva byty v bytovom dome, ktorý stavala spoločnosť Ladislava Baštrnáka (obchodného partnera Roberta Kaliňáka), mal mať záložné právo, zatiaľčo BP mladší mal vlastniť byt v komplexe na Tupého ulici, ktorý postavila Baštrnákova spoločnosť. Generálnej prokuratúre na čele s Jaromírom Čižnárom v auguste 2016 postačovalo len doplnenie informácií o majetku a všetko je v poriadku – nie je dôvod na disciplinárne konanie, nebodaj na trestné stíhanie (Pravda, august 2016). Meno BP staršieho sa spomína aj v iných zaujímavých súvislostiach (napr. kauza takáčovci), resp. BP starší dozoroval prípad Filipa Rybaniča, ktorý sa ako whistleblower pozrel na účty Roberta Kaliňáka.

 

Alebo si spomínate na starší prípad (z roku 2011), keď súčasný námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky dovolenkoval na jachte s človekom, ktorý bol vo Švajčiarsku odsúdený za drogovú trestnú činnosť? (Plus jeden deň, august 2011)

 

Príp. si spomínate na to, ako Ivan Gašparovič ako prezident úmyselne porušil ústavu a svojvoľne sa rozhodol nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora? Svojvoľne znamená bez relevantných dôvodov, neznamená to na základe vlastného rozhodnutia, keďže už teraz nikto nepochybuje o tom, že konal na základe pokynu Roberta Fica, ktorý si nemohol dovoliť mať na čele prokuratúry nezávislého človeka, ktorého by nemali možnosť ovládať prostredníctvom existencie kompromitujúcich materiálov. Obsadenie čela prokuratúry je práve koreňom ostatných káuz bez vyvodenia trestnoprávnej zodpovednosti, keďže bez žalobcu niet sudcu.

 

Vyčerpávajúci prehľad káuz – hlas podobný hlasu, predražené verejné obstarávania ako mýtny tender, rekonštrukcia Bratislavského hradu, predražené IT služby, peniaze v alobale a pod. – ktoré prepájajú ľudí z politiky, resp. prokuratúry ako orgánu ochrany zákonnosti s oragnizovaným zločinom presahuje rozsah tohto článku. Spoločné majú tieto zverejňované kauzy jednu vec: nedokázali podnietiť ľudí vyjsť do ulíc a ukázať nesúhlas s fungovaním mafiánskeho štátu, resp. ľudia na ne väčšinovo zabudli. Silu nezabudnuteľného, silu, ktorá podnietila ľudí vyjsť do ulíc mala až kauza gorila (2012) a teraz vražda mladého novinára a jeho priateľky, ktorý poukazoval na prepojenie organizovaného zločinu a smeráckych štruktúr.

 

Je možné, že keby nedokončený článok Jána Kuciaka vyšiel a vražda by sa nestala, senzácia okolo nových zistení o prerastení organizovaného zločinu medzi predstaviteľov štátu by trvala tri dni a to by bolo všetko. Až smrť dvoch mladých ľudí prebudila Slovensko, ktoré precitlo, že sa nachádza v stave mafiánskeho štátu. Na prebudenie spločnosti a obnovenie jej pamäti boli až potrebné dva ľudské životy. To je smutná správa o stave republiky.

Teraz najčítanejšie

Andrej Beleš

Autor pôsobí ako interný doktorand na Právnickej fakulte UK v Bratislave a špecializuje sa v odbore trestného práva a kriminológie. Tento blog vedie autor ako občan, ktorého trápi stav vecí verejných na Slovensku.