Denník N

Rojko je detská kniha, ktorá poteší aj dospelých + súťaž

Desať rokov je vek, keď už sú deti príliš veľké na detské knihy, ale na knihy pre tínedžerov môže byť ešte skoro. Vybrať dobrú knihu pre takéto obdobie nie je jednoduché, preto odporúčam knihu Rojko od Iana McEwana z roku 1994, ktorá sa teraz dočkala slovenského vydania.

Peter je desaťročný chlapec a má bohatú fantáziu. V poviedkach knihy Rojko jeho každodenný život prechádza do jeho fantázií a dostávame tak možnosť nahliadnuť do jeho detskej duše.

A tak sledujeme, ako Petrovi ožívajú pred očami bábiky jeho sestry a môže sa to radiť k tým hororovejším zážitkom. Vidíme, ako sa vďaka fantázii dokáže vyrovnať so šikanou. Alebo ako sa mu podarí chytiť zlodeja. Teda takmer. Dvakrát dôjde k prevteleniu. Raz do kože domáceho kocúra, druhýkrát do tela malého batoľaťa. Druhé prevtelenie pôsobí na dospelých mimoriadne milo, keďže Peter si vďaka tomu batoľa obľúbi a pochopí, prečo musí všetko pchať do úst. Ak ste rodičmi detí s väčším vekovým rozdielom, kde tým starším deťom idú tie menšie na nervy, táto poviedka je pre tie väčšie deti napísaná na mieru.

Desaťročné deti najviac zrejme pobaví príbeh, v ktorom Peter vymaže celú svoju rodinu zmizíkom. Bonusom je popis jednej zásuvky, ktorá sa nájde asi v každej domácnosti. Odkladajú sa do nej veci, ktoré by sa ešte raz niekedy mohli zísť, ale v skutočnosti sa už nikdy nepoužijú.

Snaha poučiť je v príbehoch prítomná, ale nie je násilná a k tomuto druhu kníh sa hodí. Snáď len s výnimkou poviedky Dospelý, v ktorej autor dáva typickú dospelácku pointu: Pochopíš, keď budeš starší. Môže to byť pravda, ale keďže to dieťa nepochopí, kým je dieťaťom, tak načo mu to vôbec hovoriť?

Niekomu sa môže zdať, že je kniha príliš roztomilá, že sa všetko končí dobre, že deti je potrebné pripravovať aj na horšie zážitky. To je samozrejme pravda, ale existujú výborné knihy z tejto kategórie (odporúčam najmä Patrika Nessa alebo Johna Boyna) a kľúčom je, aby deti čítali z každého druhu.

Detské problémy sú pre dospelých malicherné a nepodstatné, ale pre dieťa sú dôležité a s každou skutočnosťou sa musí nejakým spôsobom vyrovnať. Táto kniha však nie je snahou psychologizáciu, jednoducho ponúka krásne príbehy a aj cez ne určitý návod. Navyše Rojko patrí ku knihám, ktoré môže rodič čítať svojim deťom (áno, čítať aj starším deťom je dôležité), pretože pobaví aj dospelého. Určite tomu napomohol aj výborný slovenský preklad Nataše Holinovej.

Ak chcete vyhrať knihu Rojko, vyplňte tento dotazník. Súťaž prebieha do 18.3.2018 a jeden z vás získa knihu. Knihu kúpite aj v eshope vydavateľstva Albatros Media, ktoré knihu do súťaže poskytlo.

Aktualizácia 23.3.2018: Knihu vyhral emial [email protected]. Gratulujem!

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.