Denník N

Otvorený list 17 000 členom a 737 000 voličom strany Smer-SD

Ctení členovia a voliči strany Smer-SD,

v prvom rade chcem vyjadriť presvedčenie, že drvivá väčšina z vás sú slušní ľudia a že vašim záujmom je, aby Slovensko bolo fungujúci štát, v ktorom budú môcť bežní občania slobodne a slušne žiť, vychovávať svoje deti a dôstojne zostarnúť.

Viem, že mnohí z vás, resp. vaši rodinní príslušníci, zastávajú dôležité funkcie v orgánoch štátu, na úradoch či v samosprávach. Že okrem politických ideálov máte aj povinnosť uživiť rodinu. A, ako napovedá nadpis tohto článku, nie je vás málo. No dovoľte mi spomenúť jeden príklad z nie tak dávnej histórie.

Mečiarovo HZDS malo ešte koncom roka 2011, na Slovensko rekordných, 30 000 členov. A v časoch najväčšej slávy vyše milióna voličov. No v parlamentných voľbách v marci 2012 získalo toto hnutie iba necelé jedno percento hlasov. Volilo ho iba 23 772 odhodlaných duší. Menej ako aktívnych* členov (*po audite v roku 2011 sa „očistili“ o cca 5000 neaktívnych z pôvodných 35 000). Rozhodne tvrdý pád na politické smetisko. A s celou stranou tam skončili aj takmer všetci jej členovia. Viete, čo to celé spôsobilo? Nevyriešené závažné kauzy, odpor ku kritike vlastných zlých rozhodnutí, zabetónovanie predsedu na svojej stoličke, paranoidné správanie čelných predstaviteľov, zosobnenie národa na svoje vlastné osoby (útok na Mečiara = útok na Slovákov, atď.) a neochota či neschopnosť strany pomenúvať a riešiť aktuálne problémy krajiny (tento hendikep sa snažili prekryť vytváraním polarizujúcich zástupných problémov a pseudokáuz). Pripomína vám to niečo?

Áno, aj strana Smer-SD nabrala celkom jasný kurz, ktorý (S)smeruje na samé politické smetisko. Nie dno či zabudnutie. Ale smetisko. Smetisko z dôvodov, ktoré ju tam ťahajú. A to sú otrasné nevyriešené kauzy, morálne prešľapy, strata kontaktu s realitou, to celé doplnené o dvojnásobnú vraždu dvoch mladých ľudí, ktorá môže mať súvis s korupčnou činnosťou niektorých predstaviteľov tejto strany.

Naozaj, ctení členovia a voliči Smeru-SD, cítite aj v týchto dňoch potrebu obhajovať toto smerovanie vašej strany? Nebolo by prínosnejšie volať po zmene, vyvodení politickej zodpovednosti a aspoň akom-takom očistení Smeru, ktorého predstavitelia sa ešte nedávno dušovali, že práve oni sú zárukou stability a pokoja v našej krajine? Nestratili vo vašich očiach aj tento posledný „kvalitatívny argument“? Tak prečo ich podporovať vo funkciách a v ničení strany, ktorá mala hájiť vaše ideály?

Ozvite sa, aj keď už je možno neskoro a žiadajte čo najhlasnejšie, aby sa z vašej strany nestal subjekt, ktorý bude príčinou, že Slováci stratia nádej vo vlastnú krajinu. Že na Slovákov bude celá Európa ukazovať prstom a vystavovať ich na hanbu.

Ctení slušní členovia a voliči Smeru-SD, prosím, zastavte toto šialenstvo, ozvite sa a dajte najavo, že vám na Slovensku záleží. Pár skorumpovaných a od reality odtrhnutých cynikov váľa v bahne nie len meno Slovenska, ale aj mená vašich rodín. A nie je vás málo.

Autor je člen predsedníctva hnutia Progresívne Slovensko.

Teraz najčítanejšie

Milan Ftorek

Mám rád spravodlivosť a dobrý humor. A som vraj slniečkar.