Denník N

Dnes Fico ukázal, že hocijaká vláda, ktorej súčasť tvorí Smer-SD je neprijateľná a s okamžitou platnosťou musí skončiť!

Spoločná fotografia ministrov tretej vlády Roberta Fica. Zdroj: www.dennikn.sk
Spoločná fotografia ministrov tretej vlády Roberta Fica. Zdroj: www.dennikn.sk

Za posledný týždeň sa odohralo veľa vecí, ktoré začali vraždou Jána Kuciaka a jeho priateľky. Budem úprimný: nechcel som sa k tejto tragédií a jej následkom vyjadrovať. Až dodnes som totiž neveril, že som na to hoden, jednoducho je podľa mňa neprijateľné písať o udalosti tak tragickej ako je vražda, o to viac ak obeťou je novinár. Ľudovo som nechcel prilievať olej do ohňa. Skôr naopak na reakcie mojich blízkych, ktoré boli typu: „Aj tak sa to nevyšetrí.“, „Môže za to Kaliňák!“ som odpovedal veľmi zdržanlivo. Jednoducho som ich považoval za spodinu všetkých názorov, konšpirácie.

Dnes sa niečo zmenilo, niečo kvôli čomu môj prvý odstavec už neplatí a v tejto chvíli (v záchvate hnevu) píšem blog o udalosti posledných dní. Premiér Slovenskej republiky, totiž prehovoril k svojím občanom. Avšak neprehovoril ako rozvážny muž. Muž hodný svojho postavenia. Róbert Fico použil vo svojom postavení, premiéra, najmocnejšieho muža krajiny, odpornú, nechutnú, neprijateľnú konšpiráciu! Ten istý človek, ktorý ešte pred týždňom hlásal ako chce dostať Slovensko do „jadra“ Európy, dnes tvrdí, že prezident koná na základe vonkajších síl, menovite Georga Sorosa.

Niečo takéto považujem za neprijateľné v politickom boji, obzvlášť v postavení premiéra SR. Posúva nás to na okraj civilizovaného sveta medzi krajiny ako Maďarsko. Premiér sa dnes otvorene prihlásil ku konšpiračným teóriám!

Toto totiž už nie je otázka pošpiňovania konkurenta alebo odplaty za to, že prezident odmieta spolupracovať s vládou, toto je otázka národnej bezpečnosti. Dnes Fico nepriamo obvinil Kisku z vlastizrady. Zároveň tým spochybnil prácu všetkých bezpečnostných zložiek, ktoré majú práve takémuto činu zabrániť. Keďže neuviedol žiadne dôkazy jedná sa o krivé obvinenie a z postavenia premiéra aj o šírenie poplašnej správy a na to existujú paragrafy v našom trestnom zákone.Premiér namiesto toho aby sa snažil vyriešiť politickú krízu, ktorá vypukla minulý týždeň a je najväčšia v histórii tejto vlády, konšpiruje a vymýšľa nezmysly.

Dnes už Kaliňák nestačí, odstúpiť musí celá vláda!

Predvčerom by stačilo odvolať ministra vnútra na upokojenie verejnosti. Teraz už však neexistuje šanca, že by akákoľvek vláda s účasťou strany, ktorej predseda šíri konšpiračné teórie mala legitimitu. Pochybujem, že Smer položí vládu, pochybujem, že si to môže dovoliť. Čakať od SNS nejaký druh vyvodenia politických dôsledkov, považujem za márne.

A preto sa obraciam na vás, voličov, podporovateľov a najmä členov Mostu-Híd. Špeciálne na pani ministerku Žitňanskú a pána Šebeja, na ľudí, ktorých si za ich celoživotnú prácu naozaj vážim a práve preto po nich chcem aby dnes boli vzorom. Dnes už totiž nejde o vašu politickú kariéru, ktorá je bezpochyby úctyhodná a úspešná, ani o súboj medzi koalíciou a opozíciou, ale o smerovanie nášho štátu. V tejto chvíli nemôžete konať ako súčasť vládnej koalície, ale ako obrancovia právneho štátu, ktorý je založený na Európskych hodnotách a základoch. Žiadam Vás preto aby ste odišli z tejto vlády, nepotrebujete republikovú radu na to aby vám bolo jasné, že dnes Slovensko vďaka premiérovým slovám stráca meno, ale aj miesto v civilizovanej Európe. Aj v mene svojich voličov, ktorým ste sľubovali jasne pro-európsku vládu musíte vládu, ktorú vedie konšpiračný teoretik opustiť!

Dnes sa ukázalo, že Smer a jeho čelní predstavitelia musia slovenskú politiku opustiť skôr ako začnú poškodzovať našu krajinu a jej záujmy, predvčerom. Táto vláda stratila akúkoľvek legitimitu, ktorá jej ešte ostávala, jediným riešením ako vyčistiť túto situáciu sú predčasné voľby!

Teraz najčítanejšie

Lukáš Račko

Som študent, obdivujem krásu filozofie, najmä jej najčistejšiu podobu v matematike. Nesnažím sa veci vedieť, ale chápať. Ako koníček študujem politológiu a štátotvorbu. Trápia ma problémy spoločnosti, a najmä to, že sa o nich odmieta diskusia. Nehľadám jednoduché, "zjavné", riešenia, ale snažím sa veci chápať v hlbšom zmysle.