Denník N

Infografika mesiaca február: Digitálny jednotný trh v roku 2018

Vďaka Jednotnému európskemu trhu môžu občania EÚ už takmer tri desaťročia voľne cestovať, pracovať či podnikať kdekoľvek v EÚ bez obmedzení. Od roku 2015 EÚ buduje Digitálny jednotný trh (Digital Single Market, skrátene DSM), ktorý má za cieľ zaviesť podobne revolučné zmeny v digitálnom priestore. Vďaka DSM už teraz telefonujeme a využívame dáta v celej EÚ bez roamingových poplatkov a nakupujeme online bez obmedzení. Ako sa v roku 2018 zmení digitálna ekonomika?

Európska digitálna ekonomika je už niekoľko mesiacov jednou z najhorúcejších európskych tém. Regulačný rámec digitálneho trhu sa líši naprieč členskými krajinami a nie je zabezpečený súlad s inými stratégiami a existujúcimi politikami EÚ. Aj dnes, takmer tri roky po oznámení ambiciózneho projektu Digitálneho jednotného trhu existuje mnoho právnych prekážok najmä v oblasti ochrany a zdieľania údajov, autorských práv alebo elektronického obchodu.

Prostredníctvom vytvorenia ambiciózneho projektu, ktorý predstavila Európska komisia pod vedením Jeana Clauda Junckera v roku 2015 môže Európa získať viac než len dostupné dáta či lacné telefonovanie v zahraničí. Vytvorenie ozajstného fungujúceho digitálneho trhu môže výrazne podporiť konkurencieschopnosť EÚ ako celku. Obzvlášť dôležitý je fungujúci digitálny trh aj pre ekonomiky strednej a východnej Európy. Vďaka jednotným pravidlám na úrovni EÚ by mohli tieto krajiny získať konkurenčnú výhodu v sektoroch rýchlo rastúcej digitálnej ekonomiky vďaka kombinácii kvalitnej pracovnej sily a prístupu na takmer polmiliardový trh EÚ.

V tohtomesačnej infografike sa SAPIE zameralo na osud DSM v roku 2018. Hoci by DSM mal byť do konca roku oficiálne dokončený prijatím všetkých plánovaných legislatívnych úprav, v súčasnosti je stále otvorených 12 legislatívnych balíkov. Mnohé z nich boli doteraz predmetom intenzívnej diskusie zákonodárcov, priemyslu, záujmových združení aj občanov. V SAPIE sme pre vás vybrali štyri, ktorých vývoj bude zaujímavé sledovať v roku 2018 – autorské právo, telekomunikačný balíček, e-Privacy a vzťah platforiem a podnikov.

 

Autorkou článku je Adela Zábražná, výkonná riaditeľka Slovenskej aliancie pre inovatívnu ekonomiku.

Teraz najčítanejšie

Slovenská aliancia pre inovatívnu ekonomiku

Slovenská aliancia pre inovatívnu ekonomiku je najväčšou organizáciou združujúcou viac než 130 subjektov, ktoré tvoria ekosystém inovatívnej a digitálnej ekonomiky na Slovensku a tvorí platformu, ktorá spája podnikateľov (najmä malých a stredných, dalej len SME a startupy)  investorov a tvorcov rozhodnutí v inovatívnom ekosystéme. Viac o SAPIE sa dozviete na našom webe www.sapie.sk.