Denník N

Láska je len jedna, zmierte sa s tým

Pamätáte si to ešte? Ten pocit, keď to prišlo prvýkrát… Už ste vedeli, že sa to môže stať a predsa vás to prichytilo nepripravených. Pretože nikto si nevyberá, kedy a ako sa to stane. Skrátka sa zamilujete. A keď sa raz niekto zamiluje a ten druhý mu lásku opätuje, nič na svete to nezastaví. Dokonca ani vtedy, ak zistíte, že ako chlapec ste sa zamilovali do svojho spolužiaka.

Patrick Ness, hviezdny a cenami ovenčený americko – britský autor (najmä) tínedžerskej literatúry svoju homosexualitu neskrýva. So svojim partnerom sa oženil pred piatimi rokmi a o citoch, ktoré prežíval v prvých vzťahoch ako tínedžer píše otvorene aj v najnovšej knihe Najdlhší deň Adama T. Nejde síce o autobiografiu, ale niet pochýb, že mnoho pasáží vychádza priamo z jeho skúseností.

Hlavného hrdinu Adama sledujeme počas jedného dňa. Je to jeden z tých dní, kedy sa po období ničoho udeje všetko a naraz. Adam sa chystá na rozlúčkovú párty k bývalému frajerovi, ktorý mu pred časom dal kopačky a začal chodiť s dievčaťom. Chlapci sú tesne pred dospelosťou, nič nedokážu brať na ľahkú váhu, o všetkom musia rozmýšľať, každú vypovedanú vetu si v mysli omieľajú stokrát dookola a znova a znova ju analyzujú. Našťastie pre Adama, má pri sebe blízku osobu, najlepšiu priateľku Angelu, ktorej v knihe niekoľkokrát zopakuje, že ju miluje a že nikdy nikoho iného nebude milovať viac a čitateľ mu to verí, aj keď vie, že tí dvaja spolu nikdy vzťah nevytvoria. V tejto knihe sa citmi a ich prejavmi nešetrí.

Aj keď ide len o jediný deň, udalostí, s ktorými sa Adam musí vysporiadať, je plno. S každou ďalšou získavame o hlavnom hrdinovi lepšiu predstavu. Vyrastá v ortodoxnej náboženskej rodine, kde sa o jeho homosexualite zaryto mlčí, hoci všetci vedia, že on vie, že to vedia. Potýka sa so sexuálnym obťažovaním v práci, rieši výzvu, ako sa zachovať k bratovi, ktorý bol doteraz rodičovskou istotou a zrazu, rovnako ako on, neprimerane vybehne z koľají rodinných a náboženských istôt. Do toho strašné novinky od Angely, nečakaná rodičovská konfrontácia a vízia večera s bývalým, u ktorého si nie je istý, či ho miluje naozaj alebo ide len o zotrvačnosť, pretože medzi tým začal chodiť s niekým iným a vnútri sa mu všetko miesi. Spomienky, očakávania, prekvapenia, Adam o všetkom hovorí bez prípravy, čitateľ sleduje jeho vnútorný hlas, ktorý ad hoc prihadzuje nové pochybnosti a otázky, ktoré ostávajú bez odpovedí.

Pri tom všetkom je jeho homosexualita to posledné, čo bude mladý čitateľ riešiť. Adam každou stránkou naberá na človečenstve, niekde v polovici knihy sa pristihnete, že by ste si vedeli celkom reálne predstaviť, ako asi vonia. Patrick Ness vytvoril chlapca, ktorý by mohol existovať a tento jeden jeho deň by mohol byť skutočnou spomienkou. Kniha nemá dobrodružné ani napínavé pasáže v zmysle nejakej prudkej akcie. Napriek tomu svojou úprimnosťou núti čítať ďalej. Nedá sa nesúcitiť s Adamovým zlomeným srdcom, s jeho rozpoltenosťou vo vzťahu k rodičom, s jeho hnevom, ak príde na spravodlivosť, ktorá ostáva slepá, s tým, čo v sebe musí tajiť a dusiť, aj keď je to chlapec, ktorý nikomu neubližuje a snaží sa žiť poctivejšie, než by musel, pretože si uvedomuje všetky svoje životné nevýhody.

A že opisuje vrúcne city a opätuje dotyky niekomu, do koho sa zamiloval je… rovnako úprimné a vrúcne ako v hocijakom inom prípade dvoch mladých a zamilovaných ľudí. Ide tu o lásku a láska je len jedna, hoci sa aj všetci zatvárači očí postavia na hlavu. Tí, ktorí to ani za svet nechcú prijať, po knihe i tak nesiahnu a ostatným autor prichystal niekoľko pasáží, v ktorých ich priamo konfrontuje – ako by ste sa zachovali v tejto situácii vy, ak by išlo o vaše dieťa, o vášho najlepšieho priateľa, o neznámeho, ktorému môžete pomôcť? Zachovali by ste sa odmietavo len preto, lebo onen človek je homosexuál alebo by to v kľúčovom momente bolo úplne jedno? A ak je to jedno vtedy, prečo na tom inokedy tak veľmi záleží?

Kniha Najdlhší deň Adama T. obsahuje ešte jeden postranný príbeh. Surreálno – poetická fantasy písaná kurzívou sa nachádza v pasážach medzi kapitolami a opisuje návrat zavraždeného dievčaťa do sveta živých, aby našla svojho vraha, pričom ju sprevádza približne dvojmetrový Satyr. V Adamovom príbehu som márne čakala, kedy sa tieto dve línie nejako pretnú, ale okrem asi troch zmienok o samotnej vražde, či o tom, že niekto raz zazrel Satyra na ceste a považoval ho za herca v kostýme, nemajú nič spoločné. Zámeru som celkom neporozumela, strácala som sa aj v samotnom príbehu dievčaťa, plnom protirečení a krkolomných poetických výjavov. Pokojne by som sa bez neho zaobišla a doteraz úporne rozmýšľam, čo som zmeškala alebo si nevšimla. Dá sa k nemu podotknúť snáď len toľko, že po každej tejto fantasy pasáži som sa na Adama tešila ešte viac. Ak šlo len o to, tak sa to podarilo. Možno by bez týchto zastávok a odbočení Adamov príbeh cezo mňa neprešiel v rovnakej intenzite.

Knihu na recenziu poskytlo vydavateľstvo Slovart.

Viac z mojej tvorby a recenzií si prečítate tu.

Môj fotoblog s detskými knihami nájdete tu.

Teraz najčítanejšie