Denník N

Zúčtovanie sociálnych odvodov prvýkrát reálne na stole. Ako bude vyzerať?

O zúčtovaní sociálnych odvodov sa tu hovorilo dosť dlho ako o ďalších fenoménoch Kolumbovej ženy. Všetci sme vedeli, že musia existovať, ale nikto ich nevidel. V prípade zúčtovania odvodov až doteraz.

Už na začiatku januára som sa zúčastnila prvého stretnutia so zástupcami podnikateľov a zamestnávateľov, na ktorom nám ministerstvo predstavilo svoj zámer, ako by malo zúčtovanie vyzerať a v týchto dňoch sa novela zákona, ktorá ho zavádza, dostala do medzirezortného pripomienkového konania. Ako teda bude vyzerať a čo nám prinesie?

Počas roku 2018 bude prebiehať legislatívny proces, ktorý by mal zúčtovanie zaviesť prvýkrát za rok 2019, s vykonaním do 30. 9. 2020.

Zodpovednosť za uplatnenie študentskej alebo dôchodcovskej výnimky bude na Sociálnej poisťovni
Určite poznáte tú absurdnú situáciu kedy si študent, ktorého zamestnávate na dohodu, uplatnil odvodovú výnimku a vám príde po čase upozornenie zo Sociálnej poisťovne, že tak urobil u viacerých zamestnávateľov a vy ste ten, ktorý má odvody doplatiť aj s úrokmi. Právom sa cítite bezmocne. Práve zavedením zúčtovania by sa mala táto situácia zmeniť, pretože Sociálna poisťovňa zmení odvodovú výnimku na odvodovú odpočítateľnú položku a pri prihlasovaní a jej uplatnení upozorní zamestnávateľa či je, alebo nie je možné ju u zamestnanca uplatniť. Takýto zamestnanec bude počas uplatnenia odvodovej odpočítateľnej položky dôchodkovo poistený, preto môže požiadať o jej neuplatnenie v rámci ročného zúčtovania sociálnych odvodov, aby sa neukrátil na budúcich dôchodkových dávkach.

Predčasný starobný dôchodca, ktorý bude pracovať na dohodu a uplatní si OOP nepríde o predčasný dôchodok
Ak sa predčasný starobný dôchodca zamestná na základe dohody o pracovnej činnosti alebo dohody o vykonaní práce a uplatní si odvodovú odpočítateľnú položku, pričom jeho zárobok bude do 200 eur mesačne, v takomto prípade mu nezanikne predčasný starobný dôchodok a môže si tak privyrobiť.

Zúčtovanie sa nebude vyrovnávať cez zamestnávateľa, jeho výsledok dostane priamo občan
Výsledok ročného zúčtovania sociálnych odvodov sa na rozdiel od zdravotného poistenia nebude vysporiadavať v rámci pracovného pomeru a zamestnávateľa, ale každý občan, ktorému bude zúčtovanie vykonané dostane rozhodnutie o jeho výsledku do vlastných rúk a výsledok v podobe nedoplatku bude povinný sám do 45 dní vysporiadať.

V prípade preplatku vám Sociálna poisťovňa z neho zrazí preddavkovú daň a až potom vyplatí rozdiel
Ak bude výsledkom ročného zúčtovania preplatok, Sociálna poisťovňa vám z neho zrazí daň z príjmov a až takto zdanený preplatok vráti na účet. Ak sa bude jednať o preplatok zamestnávateľa, tento najprv porovná s prípadnými nedoplatkami a až potom vráti.

Tí, ktorí majú súbeh viacerých zdrojov platenia odvodov si neprilepšia
Navrhuje sa zachovať minimálny mesačný vymeriavací základ pre samostatne zárobkovo činnú osobu, dobrovoľne dôchodkovo poistenú osobu a dodatočné zaplatenie poistného na dôchodkové poistenie. To znamená, že na rozdiel od zdravotného poistenia, kde vám poisťovňa v ročnom zúčtovaní zohľadní, ak si platíte poistné z viacerých zdrojov, a spravidla vám zo živnosti vyjde nižšie ako minimálne poistné, ak si platíte odvody aj zo zamestnania, Sociálna poisťovňa sa na niečo takéto nechystá. Napriek tomu, že si platíte odvody napríklad zo zamestnania, aj zo živnosti, pri zúčtovaní na to poisťovňa neprihliadne a budete ich naďalej platiť dvojmo, pričom zo živnosti aspoň v minimálnej výške poistného ako doteraz.

Tí, ktorí majú vyplácané jednorazové odmeny alebo navyše platy si pohoršia
Ak máte zamestnávateľa, ktorý vám v niektorých mesiacoch vypláca vyššie odmeny, alebo mesačné platy navyše, doteraz ste sa mohli spoliehať na maximálny mesačný vymeriavací základ. To znamená, že odvody z vašej celej mzdy vrátane odmien ste platili len do sumy tohto maximálneho mesačného vymeriavacieho základu a zo sumy nad jeho výšku ste už odvody neplatili. Teraz sa situácia zmení v tom, že ročné zúčtovania zavádza inštitút maximálneho ročného vymeriavacieho základu, čo znamená že vám sa v rámci zúčtovania spočítajú vyplatené mzdy a odmeny a budú sa porovnávať s maximálnym ročným vymeriavací základom. Pre vás to bude v drvivej väčšine prípadov znamenať nedoplatok na poistnom.

Novela zákona prináša aj viaceré zmeny týkajúce sa rodičov a poberania materského, ale o tom v niektorom z ďalších blogov.

Teraz najčítanejšie

Jaroslava Lukačovičová

Poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska, prezidentka účtovnej asociácie a expertka na dane, odvody a podnikateľské prostredie.