Denník N

V 10 dní naprieč Európou s rozpočtom 100€. Nízkorozpočtový trip alebo šialenstvo?

Stále veríš tomu, že nato, aby si cestoval, musíš mať ušetrený balík peňazí? Pokiaľ pravidelne závidíš blogerom všetky tie vzrušujúce fotky a dobrodružstvá zo sociálnych sietí,  ale sám máš hlboko do vrecka, zbystri pozornosť. Počuj si už o LowCost race?

Ide o súťaž, počas ktorej budeš cestovať, spĺňať kreatívne úlohy a jednoznačne sa dostaneš za hranicu svojej komfortnej zóny. Lebo stihnúť čo najviac a minúť čo najmenej je výzva, ktorá ťa určite vytrhne z bežnej cestovateľskej rutiny. Doprava autobusmi a vlakmi, prespávanie v hoteloch a hosteloch? Zabudni! V snahe minút čo najmenej tak budeš nútený stopovať, skláňať hlavu pod šírym nebom alebo u domácich, ktorých je potrebné presvedčiť, že práve ty a tvoj parťák ste tí ideálni cudzinci, ktorým môžu otvoriť dvere svojho príbytku a podeliť sa tak o večeru, strechu nad hlavou a svoj životný príbeh.

A prečo vlastne počas LowCost race musíš stoj čo stoj toľko šetriť? Podmienkou súťaže totiž je, že na začiatok ti musí stačiť 100€ vreckové na osobu, z ktorého nielenže musíš desať dní vyžiť, ale za každé minuté euro sa ti strháva bod. A tak sa v hlavách súťažiacich spúšťajú rôzne bláznivé nápady, ako cestovať, no zároveň minúť čo najmenej.

Ale aby to nebolo iba prežívanie a cestovanie stoj čo stoj bez míňania peňazí, v každej krajine, kde sa ocitneš, musíš splniť určitú úlohu. Vyráža sa z Prahy a potom je už len na tebe, ktorým smerom sa vyberieš a kde sa ocitneš. A začneš plniť úlohy. Občas treba niečo nájsť, niekam vyliezť alebo splniť výzvu, ktorú ti organizátori zadali. A tak súťažiaci vsádzajú na ruletu v Monaku, lezú do kopcov či jazdia na koňoch. K tomu si pripočítaj veselé príhody zo stopovania, večery s domácimi, lokálny alkohol a zážitky, ktoré bežným cestovaním nemáš šancu zažiť. Zaujíma ťa viac?

Honza Macháček, ktorý bol účastníkom LowCost race minulý rok, príde do Bratislavy na cestovateľský festival Cestou necestou už túto sobotu, 10.3.2018, kde vám o tejto bláznivej ceste z Prahy naprieč Európou porozpráva. Za 10 dní prešiel 10 krajín a 5529 kilometrov. Koľko eur jeho tím vyhral v monackom kasíne a na ktorom mieste sa umiestnil? A kedy je najbližšia možnosť sa tejto súťaže zúčastniť? Honza odpovie na všetky zvedavé otázky.

Viac o kompletnom programe s 30 prezentáciami a koncertom Martina Geišberga sa dozvieš na stránke podujatia na festivalovom webe alebo facebooku.

Text: Hana Hajovská, OZ Cestou necestou

Fotografie: Jan Macháček

Teraz najčítanejšie