Denník N

Dobrý výber

Vynadá sama sebe…

Pre niekoho ráno, pre tých, čo vstávali zavčasu skôr predpoludnie. Keby bolo priaznivejšie počasie, aj nálada by bola lepšia, ale slnka nikde a pomaličky sa k slovu dostáva aj ohlasované mrholenie. Nepríjemné, drobné kvapky padajú husto jedna za druhou, najviac ich cítiť na tvári, ani teplota netrhá rekordy.

Snehobiele tenisky pomaličky, ale isto menia pôvodnú farbu, najmä špičky dostávajú nádych šedi. „Do kelu, takto sa môže obuť iba blázon,“ vynadá sama sebe, niekoľko jedincov v okolí jej v okamihu venuje zvýšenú pozornosť. Bodaj by nie, stojí na semafore, z každej strany natlačených plno ľudí a ona hovorí sama so sebou, to by spozornel aj poloslepý. Nervózne prešľapuje na mieste a obzerá si topánky, s každým krokom sa to zhoršuje, keby aspoň nestáli toľko peňazí. Kúpila si ich len včera, poriadne dlho stála v obchode medzi regálmi, aj predavačka už po nej čumela. No a čo, dnes každý chce len značkové, ale strúhanie módy aj čosi stojí, keď sa jej nepáči, nech jej ich zaplatí. Aj tak je to nejaká chuderka s biednym platom, ktorá sa po nej chce pozerať a sama nakupuje v lacnom výpredaji a lepšie kúsky si nemôže dovoliť. Nezaujíma ju, predavačky berie len ako nutné zlo, ktoré jej musia slúžiť, aj tak podľa nej nie sú na nič iné vhodné a niektoré nevedia robiť ani to, čo by mali.

Prebehne cez poslednú cestu, ešte kúsok a je v budove, na poslednom schode zastane, z kabelky vyberie vlhčené obrúsky a jedným kúskom pretiera tenisku v prednej časti. Po chvíli ju preloží na polovicu a pokračuje v načatom, bez výsledku, efekt žiadny, najedovane vhodí špinavý obrúsok do smetnej nádoby stojacej v rohu a vbehne dovnútra.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.