Denník N

Politika a demokracia ako férovosť

Obrázok vedľa sa pokladá za jeden zo symbolov Slovenska. A tá pomyselná krivka pokrivenosti v ňom narastá. Krivšie ako na Kriváni. Krivosť narastá.

Kontext je asi takýto.

Fico: „Imidž Slovenska je perfektný.“

Kaliňák: „Slovensko je bezpečná krajina.“

Potom zvyšok dňa vysvetľoval Fico, že na Slovensku je prevrat, za ktorým je Soros a strana smer vysvetľovala, že za Ficom si stojí a že na Sorosa sa treba spýtať, keďže sa taká informácia objavila na internete.

Hovoria tomu, že je to predseda vlády SR. Ale na to, aby nám niečo takéto niekto tvrdil ani premiera nepotrebujeme. Úprimne. Na takéto klamlivé tvrdenia nám stačí prizvať si z ulice hocakého psa, aby toto dokázal urobiť a povedať Slovensku.

Môžeme privolať hocakého Dunča z ulice a povedať mu:

„Povedz niečo Dunčo.“

A Dunčo by povedal:

„Hau, Hau, Hau.“

To by bolo úlohou Dunča – Hau, Hau, Hau.

Vážení – to nie je sci-fi. To je realita. To je práca premiera SR – štekot psa. Možno to Fico netuší, ale M. Bulgakov kedysi písal o experimente, pri ktorom človekovi voperovali mozog psa. Ten človek sa prebudil a začal hlásať komunizmus. Žiaľ zvolili ho za premiera krajiny. Ľudia sa stali nespokojní. Ale odísť ho presvedčili potom tak, že mu voperovali mozog, ktorý mal predtým.

Je to hrozná predstava. Ale realita na Slovensku je ešte hroznejšia

Prepáčte, ale je dôležité nemlčať a povedať, akokoľvek by to vyznelo trápne, že premierové reči sú len štekot psa. Ticho by práve teraz nemalo žiadnu hodnotu.

Dáme na vyučenie premierovi Ficovi a jeho experimentu s populizmom.

Je potrebné sa od toho dištancovať, odsúdiť to. Fica, ktorý má reprezentovať krajinu, ale radšej on nás uráža, nadáva nám do špiny, hovorí o nás, že sme prostitútky, neváha zneužívať informácie, krivo obviňovať, neváhať klamať, vydierať v priamom prenose atď…

A to máme tolerovať a tváriť sa, že sme perfektný štát. My nie sme takí, nie sme špina, ako nás nazýva Fico.

Sme občania Slovenska. Občania Európy. Talentovaní ľudia.

A či Európania nazývajú svojich občanov špiny a prostitútky? To sa azda snažil a bude snažiť vysvetliť Fico s Kaliňákom zahraničným diplomatom? O špine a zároveň o tom, že dohliadne na bezpečnosť občanov SR?

Dnes si špina a zajtra ti sľubuje ochranu.

Fico hovorí, že za všetkým je sprisahanie a finančník Soros. Fico sa chce rozprávať, Fico chce diskutovať. Fico hovorí, že garantuje bezpečnosť. Že vybavil to, že funguje tamto a že za všetko môže finančník Soros.

Fico chce viesť diskusiu o finančníctve.

Dobre porozprávajme sa o finančníctve  na Slovensku. Ale seriózne. Bez konšpirácií.

Prečo Fico a vláda SR nevysvetlí, prečo získala spoločnosť Rapid Life licenciu a nevykazovala, ako licencovaný subjekt, dostatočné rezervy na krytie svojich záväzkov? Prečo NBS a vláda SR podporovala licencovanú spoločnosť, ktorá bola škodlivá? Ako vysvetlí, Fico všetkým sporiteľom Rapid Life, ktorí v dobrej viere verili v ochranu sporenia licencovanej spoločnosti? Malo by to byť do 30000 sporiteľov. Ako vysvetlí Fico, že je v „bezpečnej krajine“ možné, cez licencovanú spoločnosť, okradnúť ľudí o ich úspory?

Alebo prečo Fico nevysvetlí ľuďom prečo okráda ľudí znížením výmeru percenta z odvádzaných odvodov do 2. piliera dôchodkového zabezpečenia? Každého sporiteľa v 2. pilieri, tým okráda o svoje zabezpečenie a svoj dôchodok. A každého podnikateľa tým ešte nielen okráda, ale i uráža, pretože si podnikatelia svoj príjem, ale i odvody musia vyrobiť.

Prečo Fico nevysvetlí, prečo zavedenie odvodu na sporeniach a zabezpečeniach, ktorý musia poisťovne odvádzať štátu, zaplatia občania. Čo je už na hranici hyenizmu. Keďze sa odvádza nepriamy poplatok z toho, že si niekto sporí. Čo by sme mohli aj preložiť tak, že niekto si sporí a štát sa bude na tom jednoducho priživovať, pretože si sporí.

Prečo Fico nevysvetlí, prečo máme neúčinné dopytovo – orientované projekty na eurofondoch, z ktorých si schvaľovatelia a úradníci pýtajú nejaké percento zo schváleného objemu peňazí? prečo máme štruktúru prideľovania dotácií, ktorá napomáha bujneniu korupcie? Prečo nemáme len národné projekty pri eurofondoch, ktoré obmedzujú korupčné jednanie a korupčné schvaľovanie?

Prečo Fico nepovie občanom, že z finančno-migračných tlakov Slovensko čelí do budúcnosti najväčším problémom v dejinách Slovenska, čo sa týka odlivu mozgov a najlepšej pracovnej sily do zahraničia a tým zníženia životnej úrovne i dôchodkov Slovenska v budúcnosti?

Alebo prečo Fico nepovie, že vo finančníctve platíte oveľa nižšie poplatky pri hypotékach, vďaka úprave Miroslava Beblavého. Každá rodina vďaka tomu ušetrí stovky až tisícky euro. Nie kvôli oslavám smeru šetríte, ale míňate. Prečo to nepovie napríklad pri oslavách MDŽ Fico, alebo pri svojich úvahách o sprisahaní a finančníctve?

Prečo Fico akúkoľvek oblasť a profesiu v tejto krajine okráda a znehodnocuje? Prečo miesto osočovania ľudí a hľadania nepriateľa Fico nám radšej nechytá vrahov…?

Mňa osobnostne i bytostne uráža takýto predseda vlády a takýto minister vnútra. To že nám hovoria, že nás reprezentujú. Uráža nás tento Ficov populistický experiment. A my odmietame takúto Ficovu predstavu štátu. Odmietame takýto Ficov cirkus a Ficove opice. Nie je to náš cirkus a nie sú to naše opice.

A my vyjadríme na pochode svoju nespokojnosť s takýmto smerovaním občianskej spoločnosti, s takýmto populistickým experimentom. Hoc aj prvý na svete. Rovnako, ako kedysi fašizmus, neskôr komunizmus, tak teraz s určitosťou, tak preslávený už vo svete Slovenský populizmus. Lebo to nie sme my. A vyjadríme sa za inú politiku – politiku, ako férovosť.

Politika a demokracia ako férovosť.

Od Fica už nič nečakajte. len štekot.

 

 

Teraz najčítanejšie