Denník N

Dosť bolo live prenosov Ficových konšpirácií

Robert Fico a hovorkyňa Beatrice Szabóová Reprofoto Facebook R. Fico
Robert Fico a hovorkyňa Beatrice Szabóová Reprofoto Facebook R. Fico

Fico sa snaží z novinárov urobiť chodiace mikrofóny, niektorí povedali dosť.

Trend sa rozhodol neposkytovať priestor Robertovi Ficovi na jeho vyjadrenia. Urobil tak v reakcii na opakované premiérové „blúznenie o Georgeovi Sorosovi,“ keď Fico neváhal konšpirovať ani o spomienkovom pochode na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a výrobe odznakov na jeho počesť. „Kým bude premiér šíriť podobné nezmysly na svojich vyhláseniach, zastierať nimi vážne podozrenia a utekať bez možnosti klásť mu otázky, nebudeme im na TREND.sk venovať priestor,“ vyhlásila redakcia.

Podrobnosti: Prvá redakcia povedala dosť, Ficove konšpiračné vyhlásenia bude ignorovať

Už dva roky chodia na úrad vlády na ohlásené Ficove vyhlásenia celé televízne štáby, novinári z denníkov, online redakcií. Niekedy aj po hodinovom čakaní pred nich premiér víťazoslávne predstúpi,  povie, čo chce, občas im nezabudne vynadať do protislovenských prostitútok, a keď mu chcú novinári položiť otázku, otočí sa a rýchlo odkráča. Väčšina týchto jeho vyhlásení ide live na portáloch alebo facebookových stránkach aj serióznych médií. Zásah majú obrovský – sledujú ich státisíce. Posledné dni sa tak šíria jeho opakované vyhlásenia o tajomných nepriateľoch zo zahraničia, o spochybňovaní prezidenta či o konšpiráciách so Sorosom.

Aj keď médiá následne prinesú reakcie, vysvetlenia, komentáre k jeho slovám, žiaľ k veľkej časti ľudí, ktorí videli live prenos z jeho tlačovky, sa už tieto články nedostanú.

Z tohto pohľadu chápem rozhodnutie Trendu.

Na druhej strane, Ficove vyhlásenia sa ignorovať nemôžu. Ľudia musia poznať, aké sú názory človeka, ktorý riadi krajinu, a hlavne teraz, keď skĺzol na úroveň primitívnych konšpiračných webov s témami, ktoré slúžia na odputávanie pozornosti od kauzy vraždy Jána Kuciaka, prepojení talianskej mafie s ľuďmi z úradu vlády a ďalších kauzách spojených s jeho vládou.

Čiže informovať určite áno, ale s nadhľadom a pomenovaním, čo konanie a slová premiéra znamenajú pre krajinu. Určite si nemyslím, že novinári musia osobne vždy nastúpiť do Žltého salónika, aby mu tam robili nemé publikum. A hlavne redakcie by mali zvážiť každý online prenos z jeho vyhlásení. Posledné jeho preslovy totiž neboli žiadne tlačové besedy ani vyhlásenia premiéra ale konšpiračné bludy a útoky s cieľom zahmliť mediálny priestor.

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte Omediach.com.

Teraz najčítanejšie

Omediach.com

Tento mediawatch blog je o etike v žurnalistike, prešľapoch novinárov, zásahoch do ich práce.  Autorkou je šéfredaktorka webu OMEDIACH.com Miroslava Kernová. V minulosti pracovala pre SME a Trend.