Denník N

Keby muž vedel…

O rozdieloch medzi mužom a ženou sme si hovorili. Dnes si povieme v čom je odlišný svet, pohľad a prežívanie ženy. Ako ju lepšie pochopiť…

Stasi Eldredge v knihe Očarujúca píše, že žena túži po tom, aby niekto po nej túžil, aby niekto o ňu bojoval, aby niekto jej krásu obdivoval a aby ju vtiahol do dobrodružstva a poskytol jej ochranu. Gary Smalley vo svojej knihe Keby muž vedel, pre zmenu hovorí o tom, ako mnohé veci žena prežíva a pomáha mužovi spoznať jej svet. Skúsme sa na túto cestu vybrať spolu.

Dar pre vzťahy

Ženy majú spravidla väčší záujem o vzťahy. Aj preto majú spravidla viac kamarátiek a dokážu s nimi tráviť viac času. Ak chcete zlepšiť svoj vzťah s manželkou, môžete sa obrátiť na experta v danej oblasti, ktorým je Vaša manželka. Ženy sa viac zaujímajú o príbeh, lepšie sa dokážu vcítiť do toho druhého a majú lepšie predpoklady pre vytvorenie hlbokého vzťahu. Žena nesie v sebe intuitívnu predstavu o tom, ako by vzťah mal vyzerať. Ak jej muž vytvorí priestor, potom sa vzťah bude odohrávať vo viacerých rovinách. Bude rozmanitejší a bohatší. Ak smer bude udávať muž, vzťah skĺzne primárne do jednej roviny. V predstave ktorú má žena je priestor aj pre to, po čom muž túži. Ale predstava ženy je bohatšia, než predstava muža. Preto vytvoriť priestor pre ženu, jej schopnosť rozvíjať vzťah je cestou k spokojnosti oboch.

Byť prioritou

Veľa mužov sa bojí, že keď pustia ženu do svojho života, vytlačí z neho všetko ostatné. To nie je pravda. Iste, nájdu sa aj také ženy. Nič nie je všeobecné. Ale väčšinou platí, že žena túži len po jednom – aby bola pre muža prioritou – aby nič / nikto nebol pre neho dôležitejší, než jeho vlastná žena. Žiadny iný človek, predmet, záľuba… Ak majú spolu tvoriť pár a byť harmonickou dvojicou, potom žene patrí aj tomu zodpovedajúce postavenie po mužovom boku. Vzťah s vlastnou manželkou je dokonca dôležitejší, než vzťah s deťmi. Ak bude žena cítiť, že je pre muža prioritou, potom sa nebude cítiť ohrozená inými „vecami“ a sama bude pomáhať mužovi vytvoriť priestor preto, aby bol sám so sebou a mal čas pre seba. Nakoniec, aj žena túži po takomto čase. Ale základom je pocit bezpečia – že je pre muža prioritou…

Cit pre dar

Často v poradni plačem so ženami, ktoré dostali mužský dar. Ak ste si nevšimli, ženy často túžia po iných veciach ako muži. Poteší ich niečo iné. Spravidla ide o pekné veci. Pretože oni samé sú pekné a v tom peknom akoby spoznávali seba a boli v kontakte so svojou krásou. Zároveň to krásne dopĺňa a zvýrazňuje krásu ženy. Tento rozdiel nie je len mužsko / ženský. Každý človek je individuálny, takže do hry vstupuje aj tento rozmer. A tak máme o dôvod viac spoznávať toho druhého, aký naozaj je, čo má rád a čo ho poteší. Pokiaľ vyviniete aktivitu pre nájdenie daru, už samotná snaha sa cení. Ak však venujete nevhodný dar, bez ohľadu na jeho hodnotu nezabojujete. Viete si predstaviť, že by ste od ženy dostali rúž, kabelku, depilačný vosk? A čo majú hovoriť ženy, keď dostanú náradie, rybársky lístok, alebo vstupenku na závod pretekárskych aut.

Navzájom sa dopĺňať

My muži často kladieme dôraz na rozum a racionálnu logiku. Ženy kladú dôraz na srdce (intuíciu) a emócie. Tieto pohľady sú rovnako dôležité. Každý z nich odhaľuje časť pravdy a k celej pravde treba dospieť spolu. Tu nie je priestor na postoj „single“ – sám za seba. Táto odlišnosť je príčinou mnohých ťažkostí, ak sa však naučíme navzájom ich prepojiť, stanú sa cestou k vzájomnému obohateniu. A budeme robiť lepšie rozhodnutia. Vedieť zobrať vážne intuíciu ženy, dôverovať hoci nepoznáme odpoveď na otázku prečo… na druhej strane akceptovať pohľad logiky a konať s chladnou hlavou… Odlišné prežívanie prináša výzvy pre muža aj ženu. Ako tieto veci prepojiť? Jednoducho. Počúvať sa. A ak treba, pokúsiť sa zreferovať to, čo nám ten druhý povedal, aby sme mali istotu, že sme ho pochopili…

Svet problémov

Jednou z oblastí kde je vidieť veľký rozdiel medzi mužom a ženou je riešenie problémov. Pre ženy nie je dôležité nájsť riešenie a už samotné rozprávanie o probléme im pomáha ho spracovať. U nich platí, že sa z neho vyrozprávajú. Pre muža je dôležitejšie riešenie problému. Až keď sa problém vyrieši, muž pocíti úľavu. Môže sa nám mužov postup zdať lepší. Ale život nás učí, že keď prekonáme jeden problém, objaví sa druhý. Mužov postoj mení problémy, ženy sa učia s problémom žiť. Čaro je niekde uprostred, vedieť kedy a či s problémom bojovať. Keď bude najbližšie riešiť Vaša žena nejaký problém, ak vyslovené nepožiada o pomoc s riešením, oveľa lepšie urobíte, ak ju necháte vyrozprávať sa a ponúknete jej objatie… Prežíva pocit ohrozenia, tak jej ponúknite pocit bezpečia…

Necitlivé zachádzanie

Mnohé ženy sú obviňované z necitlivého a zlého zachádzania s mužom. Ale často sa ukáže, že za ich postojom je zlé a necitlivé zachádzanie zo strany muža. Jednoducho žena na mužove prejavy reaguje a jej reakcie sú často obranným mechanizmom. Akousi snahou o harmóniu, hoci necitlivým spôsobom. Ak chcete zlepšiť svoj vzťah, musíte začať od seba.

Uzdraviť zranenie

Ak ste svojej žene ublížili, potrebujete zistiť čím a ako ste jej ublížili. Spoznať zranenie je dôležité, aby ste ho dokázali uzdraviť (cez ospravedlnenie), ale predovšetkým preto, aby ste sa mu nabudúce vyhli. My ľudia sme hriešne bytosti. Často si ubližujeme už len kvôli slabosti. Ale napriek tomu je tu nádej, ak sa vieme ospravedlniť a ak druhého dokážeme ubezpečiť, že zranenie dokážeme premeniť – ak zistíme kde má ten druhý slabinu, budeme ho chrániť. Slovo prepáč môže znamenať ľútosť, že sa na to prišlo. Ale prosba o odpustenie, stavia toho druhého do rovnocenného postavenia. Odpustenie si nemožno nárokovať. Čím viac svojej žene ublížite, tým viac času potrebuje na to, aby sa zranenie uzdravilo.

Ako sa starať o kvet

Nepochybujem o tom, že väčšina mužov túži spoznať a chrániť svoju ženu. Problém je v tom, ako sa o toto krehké a nežné stvorenie starať. Sme stavaní do drsnejšieho prostredia a často prechádzame školou jemnocitu až vo vzťahu so ženou. V rodine sme to zažiť nemuseli a ak sme predtým vážny vzťah nemali, je to pre nás úplne iný svet. Ako sa stať záhradníkom, ktorý dokáže vypestovať a rozvinúť vzácny kvet? K tomu potrebujeme často pomoc ženy. Stačí trochu pokory. Je to naša žena, tak na čo strúhať formu? Jej krása je predsa našou potechou… Nie je na tom nič slabé, spýtať sa jej…

Slová chvály

Možno ste si už všimli, ako často chcú ženy počuť slová chvály a lásky. Je pravdou, že ich chválime menej často, ako by sme mohli. A málokedy ich chválime pred inými. A ešte menej často im hovoríme, že ich milujeme. Slová chvály a lásky sa nikdy nezunujú a nikdy ich nie je dosť. My muži si myslíme, že keď povieme milujem ťa, je to navždy. Ale tie slová treba hovoriť znova a znova. Podobne ako si myslíme, že keď raz získame srdce ženy, už je automaticky naše. A ostatné už pôjde samo… Najväčší účinok má chvála, ak je prejavom romantickej lásky. Už viete prečo majú ženy rady zamilované odkazy a vyznania?

Pri chvále sa treba vyhnúť jednej veci. Lichoteniu, ktoré nie je pravdivé. Žena to vycíti, spomínate si na odsek o intuícií? Pointou totiž nie je ženu klamať, ale hľadať a vedieť doceniť na nej to pekné. Skúste si dať záväzok a hľadať láskavé stopy ktoré vo Vašom živote zanecháva žena. Často pri tom objavíte veci a prejavy, ktoré nie sú samozrejmosťou… Chvále dáva hĺbku to, že je konkrétna. Nezovšeobecňujete, ale poviete čo konkrétne sa vám páči. Viete prečo a za čo ďakujete.

Uistenie o láske

Ak sa rozhodnete ísť cestou chvály svojej ženy, váš vzťah sa bude prehlbovať, pretože vy sám si budete lepšie uvedomovať, aký poklad v nej máte. A v jej očiach sa objaví iskra pretože pochopí a získa uistenie o tom, ako veľa pre Vás znamená. Keď žena vidí, ako muž na sebe pracuje a že dokáže prejaviť svoju vnútornú silu tým, že povie prepáč, jej obdiv k mužovi rastie.  Tu nejde o zápas o moc. Tí dvaja majú čo najviac vecí robiť spolu, vystupovať spolu ako tím, ako zohratá dvojica a navzájom skĺbiť svoje silné stránky a pomáhať si. Muži sa boja otvoriť pre svojou ženou. Rovnako sa boja za ňou prísť, spýtať sa a poradiť. Obrátiť sa na svoju manželku je znakom sily. Nie je to niečo, čoho sa treba báť. Práve naopak. Keď sa muž obráti na ženu, v jej očiach získa na hodnote. Znakom múdreho muža je, že sa obracia na svoju ženu…

Nástrahy komunikácie

Komunikácia medzi mužom a ženou prináša isté nástrahy. Mužská komunikácia je viac racionálna a ženská intuitívna. Slovo však získava význam do veľkej miery na základe kontextu, teda interpretácie. Preto sa potrebujeme počúvať a uistiť, že sme toho druhého pochopili. My muži sa často pri komunikácií zameriame na konkrétne slovo, ale pre naše ženy je dôležitejší celkový kontext. Ak žena povie nikdy, neznamená to nikdy, spravidla to znamená niekedy, ale pointou je, že niečo nie je tak, ako má byť. Stalo sa niečo, čo sa nemalo stať.

Chrániť & počúvať

Chráňte svoju ženu pred fyzickým a psychickým vyčerpaním. Čo sa týka fyzickej stránky, my muži sme lepšie stavaní na fyzickú záťaž. A čo sa týka psychickej, ženy potrebujú mať v nás oporu. Ak nie sme pre ne oporou, žena začne hľadať oporu niekde inde a táto snaha (aktivita) ju vyčerpá. Pocit bezpečia, to je rešpektovanie hraníc a vytvorenie prostredia, v ktorom sa žena bude cítiť dobre. Následne ona svojou nehou a citlivosťou pretvorí miesto na domov. Pre nás mužov rozhovor nie je až taký dôležitý. Po pravde, aj s dobrým kamarátom dokážeme prežiť celé hodiny bez toho, aby jeden z nás prehovoril. So ženami je to iné. Pre nich je rozhovor znakom záujmu. Nestačí tam byť. V rozhovore sa môžu a majú prelínať rôzne veci, no musí mať hĺbku a musí to byť rozhovor dvoch ľudí, ktorí sa majú radi. Takýto rozhovor sýti ženskú dušu. Nájdite si viac času na svoju manželku a rozhovor s ňou. Časom uvidíte, ako veľmi sa váš vzťah zmení. K lepšiemu.

.

Poznám veľa mužov, ktorí sa snažia lepšie pochopiť svoje manželky a lepšie reagovať na ich potreby a túžby. Každá zmena si však vyžaduje čas. Každý krok však premieňa vzťah. A to najväčšie čaro – také to tajomstvo medzi nami dievčatami: ak sa muž dobre stará o svoju manželku, je to práve on, kto má z toho najväčší úžitok…

-th-

Gary Smalley je manželským poradcom. O manželstve a vzťahoch prednášal na niekoľkých univezitách. Napísal niekoľko kníh o vzťahoch. K najznámejším patrí Keby muž vedel… ktorá sa stala podkladom pre tento článok…

Zdroj fotografie:

www.freepik.com

Teraz najčítanejšie

Tomáš Hupka

Vzťahom som sa začal venovať pred 10 rokmi, cez blogy na stránke .týždňa.

Potom nasledovalo obdobie, kedy som pripravoval stretnutia pre ľudí, ktorí sa chceli pripraviť na vzťah. Sám som spolu s pani manželkou absolvoval kurz Manželské večery, ktorý vytvorili Nicky a Sila Lee.

O vzťahoch som znovu začal písať cez blogy na stránke denníka N. Pridal som aj témy z oblasti životného štýlu, keďže je dôležité ako človek žije a to sa prenáša aj do jeho vzťahu.

Venujem sa témam, ktoré ma zaujímajú, ale aj témam ktorými žijú iní ľudia...

Aktuálne "zastrešujem" projekt www.knihypredusu.sk - eshop so starostlivo vybranými knižnými titulmi...

Prajem Vám príjemné čítanie! Tom