Denník N

Ako zabrániť ďalším „Jánom Kuciakom“

Ján Kuciak

Nápad na „informačný cloud“ mi dnes pri obede blysol hlavou. Možno je to právna blbosť, ale za námet do diskusie to stojí:

Marek Vagovič hovorí, že sa poučili z vraždy Jána Kuciaka aj tak, že informácie už nebudú žiadať len konkrétni novinári, ktorí na reportáži robia, ale budú si to v redakcii striedať. Aby sa nestávalo, že toxický úradník zrazu bude vedieť, kto z novinárov vie veľa a robí na citlivých témach. Túto myšlienku som rozpracoval ešte o krok ďalej:

Infocloud

Vychádzam z predpokladu, že novinári nemajú žiadne špeciálne povolenia, na základe ktorých si môžu pýtať informácie, ale že infozákon vedia použiť na získanie informácií všetci občania.

Infocloud by bol portál, kde novinár zadá znenie korešpondencie (mailu/pošty), ktorú chce adresovať konkrétnym príjemcom (email/poštová adresa). Návštevníci portálu, občania, by vo svojom mene tohto príjemcu kontaktovali a žiadosť by mu poslali. Odpoveď by občan nahral na portál, kde by sa dostala k zadávateľovi.

Znenie korešpondencie nemusí byť verejné. Portál môže byť navrhnutý tak, aby znenie sprístupnil povedzme 10 náhodným registrovaným a overeným používateľom. Žiadny toxický úradník si teda nebude môcť browsovať portál a zisťovať, aké témy aktuálne novinári riešia. Obmedzené množstvo náhodne vybraných občanov zistia informácie a ak aj niektorí z nich svoju robotu nedokončia, informácie sa dostanú do cieľa cez ostatných.

Výhody

– Novinári ostanú pred úradmi v úplnej anonymite. Úradník nebude ani len vedieť, ktorá redakcia na čom pracuje.
– Novinári vedia napísať presné znenie tak, aby vyhovovalo zákonom, aby sa nedalo „preprávničiť“ a aby občan získal informácie. Prípadne budú vedieť poradiť, ako sa nenechať odbiť a ako reagovať.
– Občania z jednoduchej žiadosti, často o ľudoch, ktorých ani nepoznajú, nebudú mať takmer žiadny prehľad o tom, čo sa „za oponou“ zisťuje komplexne.
– Občan by svoje meno a pár minút svojho času, povedzme raz ročne, prepožičal novinárom na kvalitnú investigatívu.
– Občan sám by nevedel, pre koho „pracuje“. Ak sa mu zadaná korešpondencia nebude pozdávať, môže to jednoducho nechať tak.

Otvorené otázky

– Nie je táto anonymita novinárov problém?

Čo si o tom myslíte?

Teraz najčítanejšie