Denník N

7 príbehov Slovákov zo Severnej, Strednej i Južnej Ameriky

Keď sa spomína krajina, akou je Amerika, zväčša sa nám v hlavách vytvorí predstava slobody, voľnosti, naplnenia snov.

Áno, je to tak. Na cestovateľskom festivale Cestou necestou v Bratislave v Dome kultúry Ružinov od 9. do 11. marca 2018 sa naladíme na americkú melódiu zahranú v siedmich rôznych tóninách, čo vyzdvihne jej charakter, zmyselnosť, rôznorodosť a vyzdvihne to, že ponúka všetko, po čom naše srdce piští.

Našinec putuje kade-tade po svete a Amerika nie je preň výnimkou. Či už severná, stredná alebo južná, na tom nezáleží. Každá má čo ponúknuť a upútať svojím čarom, lákadlami i krásami.

Guatemala

Vedel si, že nielen milovníci kávy, ale aj nadšení surferi si v nej prídu na svoje?

Zaujímavé však? A nielen to sa skrýva v tejto čarovnej krajine.

Lenka Bosá ti povie viac o tom, ako si po výstupe na sopku Acatenango nadšene dopriala oddych v autobuse počas dvanásť-hodinovej prašnej cesty do džungle.

Vyskúšala si aj to, aké to je plaviť sa so sviečkou v jaskyni a cítiť sa ako božská Afrodita, keď sa kúpala v azúrových jazierkach.

Stihne ešte pred odletom navštíviť staré mesto Antigua a presunúť sa do surferského raja?

Ak chceš vedieť, či stihla všetko alebo len časť, príď sa pozrieť na jej prezentáciu.

 

Burning man

Uprostred nevadskej púšte a v druhej realite. Fantázia, predstavy, iný svet. Čokoľvek, o čom snívaš sa počas predĺženého víkendu stane skutočnosťou.

Oddych od bežného života ti prinesie prezentácia Evky a Michala Kozových, ktorí ti ukážu cestovanie z iného uhla pohľadu. Cestuj, spoznávaj, užívaj.

Nielen príroda, ale aj kultúra je dôvodom pre vydanie sa na cesty. Načerpaj nové sily a odnes si neopísateľné zážitky z akcie, ktorá dospelým otvára dvere do druhého sveta.

Naprieč Južnou Amerikou

Od Sao Paula po Ohňovú zem ťa prevedie Michal Foltýn a tvoju pozornosť udrží neustále striedanie protikladov ako je, napríklad, preľudnené mesto a vyprahnutá krajina.

Vieš si predstaviť také, kvázi, sánkovanie zo sopky vysokej viac ako tritisíc metrov? Nie? Michal ti ukáže, že sa to dá. A nielen to.

Vianočný čas prežitý pod Fitz Royom, dychberúce východy slnka sledované z národného parku v Patagónii, rafting v Pucone, stanovačka na konci sveta zvanom Ushuaia alebo kúpanie v nádhernom vodopáde Iguazu ťa čaká počas Michalovej prednášky.

Samozrejme, čľapkanie v Copacabane nebude chýbať.

A čerešničkou na záver bude Michalova ukážka, ako sa stopuje v džungli. Neveríš? Príď sa pozrieť a využi možnosť priamo sa opýtať na to, čo ťa zaujíma počas diskusie konajúcej sa hneď po jeho prezentácii.

Z Karibiku do Patagónie

Trip, aký si nevieš predstaviť. Už tobôž nie naplánovať. Prečo? Lebo to, čo Viktor Varga odprezentuje vzniklo len tak.

Z ničoho nič, bez rozmýšľania, úvah. Zbalil sa a šiel. Čo sa prihodilo počas jeho dobrodružnej cesty ti porozpráva on sám, no my ti voľačo prezradíme. Myslíš si, že by si si počas dovolenky, výletu, návštevy vyhradil čas a zaradil do programu kúpanie sa s anakondami a piraňami? Asi nie, však? Ale keď neplánuješ a necháš sa unášať, si otvorený čomukoľvek, lebo máš čas a nič ťa netlačí, aby si sa ponáhľal, lebo musíš stihnúť presun na iné miesto. Michal neriešil a zažil.

Nielen o takom dobrodružnom kúpaní, ale aj stodvadsať kilometrov dlhej pešej chôdzi naprieč čílskymi Andami, nespútanom tanci na kolumbijskej svadbe, náhodnej prechádzke medzi tučniakmi v Argentíne i pobytu v kilometri hlbokej bolívijskej bani s dynamitom a kokou vo vrecku ti Michal ukáže, aké ďalšie dobrodružstvá ho stretli na jeho neplánovaných cestách.

 

Kanadou od stredu na západ

Všetci vieme, že Kanada je rozsiahla krajina a je v nej neskutočné množstvo zaujímavých miest, ľudí, jazykov, hôr, lesov, parkov, zvierat.

Na celý pobyt mal Michal Botló tri týždne, no všetok čas využil na maximum a predstaví ti svoje zážitky z lokálnych krčiem, príhody zo stretnutí s ľuďmi s dobrým srdcom alebo málo plachých zvierat, tiež plavbu riekami a rôzne výstupy po horách.

O skutočný kanadský zážitok sa podelí rozprávaním o prejdení trasy Saskatchewan-Alberta-Britská Kolumbia.

Mexiko

Hudba v podaní Mariachi, spev volajúci do tanca zmyselnej salsy, štipľavé až pálivé jedla, ktorých povinnou ingredienciou je chilli paprička, svieža vôňa čerstvo odkrojenej limetky pripravenej k poháriku naliatej tequily a mnoho ďalšieho.

Vravíš si, že veď Mexiko je nebezpečné, prepletené drogovými dílermi a že naozaj USA potrebujú voči tejto krajine stavať múr na ich spoločnej hranici?

Zuzana Hermanová ti ukáže pravý opak. Žena, ktorá sa nebojí nebezpečných mužov a cestuje i sprevádza po Mexiku a dokazuje, že Mexiko nie je len to, čo sa nám, prezentuje počas správ v televízii.

Po Kube s batohom a deťmi

Peter Bohm ti ukáže ako sa dá cestovať spolu s celou rodinou, áno, aj deťmi. Dovolenka alebo výlet nie sú pre deti a rodičov záťažou. Ak ťa to baví a vieš ako na to.

Pýtaš sa, či vôbec deti vnímajú, čo sa okolo nich deje a vedia si to vychutnať podobne ako dospelí? Áno, vedia. A možno ešte oveľa viac. Ich neskrotná túžba objavovať, spoznávať je tak naplnená až po okraj a vidieť tú radosť v detských očiach a počuť radostný smiech je priam volajúce na plánovanie ďalšej spoločnej cesty. Naviac, zmeny prostredia podporujú u detí vyššiu adaptabilitu a prispôsobivosť.

Veru, aj Peter počul veľa názorov, rád, vystríhaní od kamarátov, známych, blízkych, no nedal sa odradiť.

Príď sa dozvedieť viac, aby si pri ďalšej ceste predišiel situáciám, ktoré by mohli celý výlet pokaziť.

Tešíme sa na teba dnes i zajtra v Dome kultúry Ružinov.

Pre viac informácii pozri náš web alebo facebook.

 

Text: Alena Hupcejová

Fotografia: Lenka Bosá, Michal Koza, Michal Foltýn, Viktor Varga, Michal Botló, Zuzana Hermanová, Peter Bohm

Teraz najčítanejšie

Cestou Necestou

Inšpirujeme ľudí cestovať na všetky svetové strany a spoznávať nepoznané. Organizujeme viac ako 50 cestovateľských podujatí vo viac ako 15 mestách Slovenska. Prostredníctvom Expedičného fondu podporujeme cestovateľské expedície. Chceš sa inšpirovať, prezentovať alebo plánuješ dobrodružnú expedíciu? Viac na: www.cestounecestou.sk