Denník N

Ficove konšpirácie. A Ficov boj proti konšpiráciám

Okrem Roberta Fica by to zrejme dokázal iba Chuck Norris. V jeden a ten istý deň začať šíriť konšpiračné teórie o Sorosovi a zároveň navrhnúť dokument, ktorého cieľom je boj proti šíreniu konšpiračných teórií.

V pondelok 5. marca 2018 sa stali dve veci.

Ficova konšpirácia
Celé Slovensko vie o jednej z nich. Premiér Robert Fico verejne obvinil prezidenta Andreja Kisku z konšpirovania s Georgom Sorosom. Obviňovanie amerického miliardára maďarsko-židovského pôvodu zo snahy ovplyvňovať a riadiť dianie po celom svete patrí k najobľúbenejším konšpiračným teóriám. Doteraz šíreným najmä v prostredí tzv. alternatívnych médií a extrémistických politických síl. Od pondelka sa k nim pripojil aj predseda slovenskej vlády a predseda najsilnejšej slovenskej politickej strany Robert Fico.

Ficov boj proti konšpiráciám
V ten istý deň sa však udialo ešte čosi ďalšie. Úrad vlády SR predložil v pondelok 5. marca 2018 do medzirezortného pripomienkového konania návrh Koncepcie pre boj Slovenskej republiky proti hybridným hrozbám. O hybridných hrozbách, či o hybridnej vojne sa hovorí najmä v súvislosti s pôsobením Putinovho Ruska a ich momentálne snáď najvážnejšou súčasťou, ktorej čelia krajiny EÚ a NATO, je šírenie extrémistickej propagandy, dezinformácií a konšpiračných teórií. Napríklad aj tých o Sorosovi. A ako zodpovedný predkladateľ návrhu koncepcie, ktorá má slúžiť aj na boj proti konšpiračným teóriám, je – a teraz sa podržte – uvedený Robert Fico.

Znie to ako jeden z vtipov o Chuckovi Norrisovi, ale je to realita. Robert Fico v pondelok potichu vyhlásil boj proti konšpiračným teóriám a zároveň začal jednu konšpiračnú teóriu verejne šíriť.

Jasaň, Glvač a Blaha

A ako by to nestačilo, návrh koncepcie pripravila pracovná skupina, ktorá bola vytvorená v gescii vtedajšieho riaditeľa Kancelárie Bezpečnostnej rady SR RSDr. Viliama Jasaňa, ktorý tento týždeň v uvedenej funkcii minimálne dočasne skončil pre prepojenia s osobami podozrivými z účasti v talianskej mafii. Či sa na príprave koncepcie podieľala aj štátna radkyňa Mária Trošková, známe nie je.

Známe však je to, že Fico svoje konšpirácie o Sorosovi tento týždeň ešte niekoľkokrát zopakoval. A pripojili sa k nemu aj ďalší predstavitelia Smeru ako Martin Glváč a Ľuboš Blaha. V kontexte skutočnosti, že hybridná vojna je namierená proti krajinám NATO a EÚ, je šírenie konšpirácií bývalým ministrom obrany a predsedom parlamentného výboru pre európske záležitosti tiež čímsi neuveriteľným.

Treba sa ozvať

Je dôležité, aby koncepcia boja proti hybridným hrozbám neostala iba prázdnou deklaráciou na papieri a aby sa zabezpečilo prinajmenšom to, že hybridnú hrozbu nebudú predstavovať najvyšší štátni predstavitelia a štátne inštitúcie, ktoré majú za boj proti hybridným hrozbám zodpovedať. Preto sme pripravili hromadnú pripomienku, ktorou to chceme dosiahnuť. Podporiť ju môžete do piatku 16. marca 2018.

Hromadná pripomienka proti Ficovým konšpiráciám

Teraz najčítanejšie

Ondrej Dostál

Predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR (klub SaS).