Denník N

Fico musí odísť navždy

Skutky strany Smer a jej predstaviteľov už roky dokazujú, že Fico a jeho ľudia nikdy neboli schopní riadiť štát a robiť politiku s ohľadom na a rešpektom ku hodnotám demokracie. Ostatné dva týždne to len hrubo podčiarkujú. Fico a jeho ľudia dostali náš štát do situácie v ktorej je. Dostať nás z tejto situácie musí niekto celkom iný.

Jediný záujem – Fico

Fico má jediný záujem – Fica. Robí a hovorí iba to čo mu v danej chvíli vyhovuje. Fico si nebuduje imidž s dlhodobým cieľom. Jeho jediná stratégia je zisk pre Fica tu a teraz. Pokiaľ bolo výhodné tváriť sa ako proeurópsky politik, robil to. Svoj imidž proeurópskeho politika zahodil šmahom ruky iba preto, lebo sa mu v tej chvíli zdalo výhodné použiť sorošovskú páku na prezidenta. Tragické je, že Ficove záujmy sa nezhodujú so záujmami občanov republiky ktorú spravuje. Odhliadnuc od niekoľkých vyvolených.

Demokracia ako nástroj uplatnenia vlastného záujmu

Podľa Fica, ale aj mnohých iných politikov, je legitímne presadzovať svoj záujem všetkými prostriedkami. Známa veta „politika je umenie možného“. Tá má katastrofálne implikácie ak sa jej drží človek schopný čohokoľvek. Ukazuje sa, že Fico je  človek schopný čohokoľvek a ukazuje sa aj, že jeho pôsobenie je katastrofálne. Fico mal vždy snahu ovládnuť moc v krajine absolútne. Zauímavá je schopnosť vyvolať ilúziu o nezávislosti polície, prokuratúry či dokonca televízie aj napriek politickým nomináciám v ich vedení. Hraním sa na demokraciu a nezávislosť Fico dosadzuje svoje figúry. Gašpar ako prezidenta policajného zboru je výlučne v záujme Fica, nie štátu. Obštrukciami odstaviť Čentéša od stoličky generálneho prokurátora je iba v záujme Fica, nie štátu. Stať sa prezidentom a uchopiť tak aj zvyšok moci, by bolo len v záujme Fica, rozhodne nie štátu (túto katastrofu sa našťastie podarilo odvrátiť).  Všetky skutky, vyhlásenia, nominácie a aj vzťahy sú na oko demokratické. Akurát je to demokracia slepá, hluchá, s vytlčenými zubami a polámanými nohami.

Dohoda nie je výhoda

Záujem jediný sledujú aj dohody ktoré strana Smer uzatvára. Vyjadrenia a rozhodnutia strany Smer naznačujú, že akúkoľvek dohodu pokladajú za výhodu a sú pripravený kedykoľvek ju zneužiť. Smer nectí dohodu ako záväzok. Dodržiava dohody dovtedy, kým nie je výhodnejšie ich nedodržiavať. Opäť ide väčšinou o okamžitú výhodu, ktorá z dlhodobého hladiska je skôr nevýhodou. Kým vládol Smer sám, bol Istanbulský dohovor výkladnou skriňou toho, ako sa vláda zasadzuje o práva svojich občanov. Teraz je to neprijateľný diktát. Najsmiešnejší príklad je dohoda medzi ministrom vnútra a prezidentom o využívaní leteckého špeciálu.

Dialóg nezmyslu

Obhajujúc svoje rozhodnutia a skutky prichádza Fico a ktorýkoľvek zástupca Smeru do diskusie s nezmyslami. Akýkoľvek dialóg sa im vždy efektívne podarí znefunčkniť táraním nezmyslov, osočovaním oponenta, fabulovaním, útokmi, výhovorkami, či ignoráciou. Diskusiu Smer tradične saturuje nezmyslami, fabuláciami a odbáčaním od témy.  Úplnou novinkou sú vyhlásenia, kedy k dialógu ani nemôže dôjsť.

Politická realita

Nezmysly ktoré Ficovci hlásajú formujú realitu v ktorej žijú. Fungujú rovnako ako Mečiar, ktorý klamal tak presvedčivo, že vlastným klamstvám uveril. Život v politickej realite prináša pohodlné možnosti na dezinpretáciu tej našej. Môžete tak povedať, že Slovensko si zvolilo sociálnu demokraciu ak príde voliť 59.82% voličov a od nich dostanete 28.28% hlasov. Vďaka politickej realite je možné dovyšetrovať prípad Hedvigy Malinovej spôsobom akým sa dovyšetroval. Alebo je možné, aby Kaliňák de facto vyšetroval sám seba. Iba tak je možné myslieť si, že aktuálna situácia v spoločnosti je tým nejlepším prejavom fungujúcej demokracie. Iba tak sa dá vidieť pochod ľudí a nevidieť ich posolstvo. Fico a Smer žijú v politickej realite, kde platí to, čo práve vyhovuje. Presah politickej reality do bežnej reality je minimálny. Politická realita vytvára veľmi pohodlný priestor v ktorom nie je nutné diskutovať, rešpektovať, robiť kompromisy a zodpovedať sa.

Ustúpiť znamená prehrať

Fico neustupuje. Koncept uznania nároku iného než vlastného, inej pravdy než vlastnej, vlastnej viny  či vlastného pochybenia je u Fica absolútne neznámy. Znamenalo by to ustúpiť z aktuálnej pozície. Keďže Fico a Smer existujú iba v prítomnom okamihu bez vzťahu k minulosti či budúcnosti, ústup znamená prehru a tak neustupujú. Proces učenia, sebapoznania a zlepšovania sa je bez sebareflexie nemožný. Fico a Smer nie sú schopní zlepšiť sa. Nie sú schopní sebareflexie. Fico trvá na svojich postojoch a pozíciách nech to stojí čokoľvek. Pre čo iné doteraz nebol schopný ospravedlniť sa novinárom ? Pre čo iné klame keď hovorí, že k tomu nebol vyzvaný ? Fico vystupuje s presvedčením, že ustúpiť znamená stratiť výhodu. A to je číry nezmysel.

Neexitujú partneri, len súperi

Neschopnosť sebareflexie, neschopnosť viesť dialóg a neschopnosť ustúpiť ma vedie k predpokladu, že Fico každého pokladá za súpera. Ak si musel vyberať politických partnerov,  vždy si vybral takých, ktorý fungujú na princípe páky, nie na princípe dialógu. Z tohoto tvrdenia sa ešte donedávna dal vyňať MOST-Híd. Fico diskutovať nedokáže a tak zostáva len páka. Ľudovo – „silnejší pes je.e“. Najdrzejšiu a najväčšiu páku používa Fico na voliča – nutnosť, ktorá legitimizuje jeho mandát voľbami. Myšlienka, že by volič mal byť partner v dialógu je Ficovi natoľko cudzia, ako myšlienka mnohovesmíru dvojročnému dieťaťu. Dôkazom o tom sú prvoplánové sľuby o potrebách a istotách, ale najmä reči a postoje voči verejnosti v týchto dňoch.

Čo Fico neurobil

Aby som sa neobmedzoval iba na to, čo Fico robí a hovorí, spomeniem aj to, čo Fico nerobí. Nezlepšuje podnikateľské prostredie – inak ako formálne. Nebojuje proti korupcii – inak ako formálne. Nepodporuje vedu a výskum – inak ako formálne. Nepodporuje nezávislosť kontrolných orgánov – inak ako formálne. Nerobí reformu školstva – inak ako formálne. Nič čo by viedlo ku skvalitneniu života občanov slovenska nerobí fico inak, ako formálne.

Dosť bolo Fica!

Na pochodoch naprieč slovenskom odoznelo hlasné posolstvo –  „dosť bolo Fica!„. Ono je to však oveľa širšie posolstvo. My nemáme dosť iba Fica. Máme dosť aj Kaliňáka, Richtera, Bašternáka, Kočnera, Gašpara a ďalších. Máme dosť ľudí ako je Fico. Máme dosť jeho strany a ľudí jeho morálnych a ľudských kvalít. Dosť bolo charakteru  ktorý Fico a Smer reprezentuje. Dosť bolo politiky ktorú reprezentuje. Dosť bolo výhod, bludov, politickej reality, pák a nezmyslov. Dosť bolo kešu a drzého vyškierania sa národu do ksichtu. Dosť bolo zneužívania a prznenia demokracie. Dosť bolo ľudí ktorý nemajú hranicu a nectia iný názor. Fico musí zmiznúť do zabudnutia aj s celou svojou stranou, tak ako zmizlo HZDS.  Pre to, aké ľudské hodnoty táto strana a celé jej vedenie reprezentuje. A keď už pôjdu, nech zoberú SNS so sebou.

Teraz najčítanejšie