Denník N

Ako chutí moc

Existuje vôbec niečo, čo by Fica dokázalo presvedčiť o jeho chybách?

O Slovensku by sa malo hovoriť ako o demokratickom štáte, ako o štáte, v ktorom sú ľudia tí, ktorí rozhodujú kto a v akom duchu bude viesť štát. Bohužiaľ, posledné týždne tomu vôbec nenasvedčujú. Ľudia, nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí boli veľakrát svedkami nespravodlivosti voči ľudu zo strany vysokopostavených, no doposiaľ to nezašlo tak ďaleko ako v prípade zavraždeného novinára J.Kuciaka a jeho priateľky.

Povedzme si úprimne, že to čo sa deje u nás je v iných, nielen európskych krajinách absurdné a je otras, že niekto musí byť zabitý aby sa do večného kruhu korupcie a klamstiev konečne pustili aj zahraniční vyšetrovatelia, kedže očividne by inak aj tento prípad viedol do zabudnutia. Neviem pochopiť ako je možné, že v zahraničí  odstúpujú z miesta za „kúpu čokolády z nesprávnej kreditky“ (Toblerone affair-Švédsko) a tu si najvyššie postavené osoby bez hanby urážajú novinárov, vysmievajú sa pravidlám, ktoré akoby pre nich neplatili a držia sa silou mocou na svojich miestach.

Je úplne jasné, že Fico by sa mohol zobrať a odísť z vlády bez toho aby ešte niekedy pohol prstom, možno by sa vedel  vykrútiť aj z basy a vedel by za sebou zahladiť stopy, na to už vďaka množstvu nevyriešených a zabudnutých káuz nabral dostatok skúseností, ale prečo sa ešte stále zubami nechtami drží pozície, na ktorú už dávno nepatrí? Človek ako on totiž očividne stratil morálku a čo je najhoršie má absolútny deficit sebakritiky, čo z neho robí o to viac nebezpečnú osobu vo vláde. Ide si slepo za svojim a názor ľudí ho nezaujíma alebo ho prosto len ignoruje.

Nedokážem si ani predstaviť ako neskutočne málo úcty musí mať tento človek voči nám, keď napriek piatkovému pochodu nie je ochotný sa okamžite zobrať a odísť. Na ulice vyšli desiatky tisíc ľudí, vyše 50 tisíc z nich priamo v Bratislave , dokonca aj v mestách od ktorých mal vysokú podporu v posledných voľbách neostali ľudia ľahostajní a Fico stále nie je schopný si priznať, že je nežiadaný a Slovensko nie je jediná krajina ktorá ho už na mieste predsedu vlády nechce vidieť.

Fico nechápe alebo ignoruje? Je pre neho moc naozaj podstatnejšia ako svedomie?

 

Teraz najčítanejšie