Denník N

Prevrat je nevyhnutný

Diskusia Progresívneho Slovenska v KC Dunaj
Diskusia Progresívneho Slovenska v KC Dunaj

Ak nazbieraná energia posledných dní na námestiach po celom Slovensku nenájde čoskoro objekt alebo myšlienku hodnú dlhodobej podpory, vyšumí. Ak sa o zlomok z nej chcú uchádzať političky a politici, musia predstúpiť pred ľudí. Premiér Fico už to nehrá na udržanie vlády, svojim orbánovským obratom začal písať témy nadchádzajúcich parlamentných volieb. Témy, ktoré môžu dlhodobo ochromiť Slovensko a ohroziť našu slobodu v ňom. Aj keď asi ešte nevie, kedy presne voľby budú, správne tuší, že sa na ne musí pripraviť. A má náskok.

Bol deň pred voľbami v roku 2012. Stál som na Námestí slobody na jednom z posledných gorilích protestov. Organizátori trochu neuvážene pozval rečniť aj zástupcov politických strán. Ná námestí sa ozýval piskot, keď som vychádzal na pódium, pod ním bolo pár agresívnych jedincov. Začali lietať vajíčka. Povedal som, čo som mal na srdci. Pár zásahov som schytal, väčšine som sa vyhol. Napriek tomu piskotu a nadávkam som bol rád, že som do toho šiel. Na druhý deň som dostal  desiatky podporných mailov a správ. Ľudia mi písali, že stáli vzadu, lebo nechceli ísť medzi tých vagabundov. A že oceňujú odvahu postaviť sa pred dav v takej situácii. Lebo mandát si treba ísť vypýtať, aj keď to nie je jednoduché.

Dnes vidím, že si preň bude potrebné ísť znovu. Ľudia chcú zmenu, no nevedia, ako má vyzerať. Ten nedôveruje Sulíkovi, ten Matovičovi, ten Kollárovi alebo Poliačikovi. No všetci chceme vrátiť ukradnutú krajinu, cítiť sa v nej bezpečne, mať priestor pre vlastné šťastie. Ako som dnes čítal v kohosi statuse, prevrat musí prísť. Krajinu treba prevrátiť z hlavy na nohy. Ak si ľubovoľný politik či politička myslia, že to dokážu ponúknuť, teraz je čas ísť von a vypýtať si dôveru. Ostávajú dva týždne do tridsiateho výročia sviečkovej manifestácie. 25. marec je na Slovensku dňom slobody. A tento rok by sa mal stať aj dňom nádeje.

Ak by to šlo, rád by som videl zmysluplnú politickú alternatívu na jednom pódiu. Za jedným stolom. Rád by som videl ponuku, ktorá bude smrdieť parlamentnou väčšinou. No ak nepríde, bude na každom z nás ísť do svojich komunít, medzi ľudí, ktorí nás poznajú alebo spoznať chcú a ukázať im, že máme plán a zaslúžime si ich dôveru. A potom osloviť ďalších. V Progresívnom Slovensku sme začali dnes – v KC Dunaj diskusiou o rekonštrukcii právneho štátu.

Je nedôstojné tráviť tieto dni za pódiami snahou o urobenie čo najlepšej fotky na svoje sociálne siete. Treba zariskovať prázdne hľadisko, piskot aj nejaké to vajce. A ísť si vypýtať mandát. Robert Fico už začal.

Teraz najčítanejšie

Martin Poliačik

Martin Poliačik študoval systematickú filozofiu na Trnavskej univerzite. Jeho cesta ku kritickému mysleniu je spätá so Slovenskou debatnou asociáciou, v ktorej od roku 1996 pôsobil postupne ako debatér, rozhodca, medzinárodný tréner a tri roky ju viedol z pozície výkonného riaditeľa. Desať rokov bol aktívnym slovenským a európskym politikom. Je doktorandom na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave a spolu s manželkou Hanou sa venuje podnikaniu, lektorskej a konzultantskej praxi. Vedie Akadémiu kritického myslenia a s individuálnymi klientmi a klientkami pracuje na zlepšovaní ich komunikačných, prezentačných a rozhodovacích schopností. So spoluautorkou Lindou Lančovou napísal knihu o kritickom myslení Poriadok v hlave, ktorá vyšla v knižnej edícii Denníka N v roku 2022.