Denník N

Čakanie na charakter

Z dovolenky som sa vrátil v piatok v noci. Ešte predtým, ako som si ľahol spať, prebehol som si v mobile noviny a napísal som krátku správu kamarátovi Igorovi: „…som šťastný, ako to dnes vyzeralo v uliciach. Je to občianske, nie politické. Začínam veriť, že sa to podarí…“

Pár slov k titulkom v novinách a úvahám o prípadnej rekonštrukcii vlády: Vo svetle skutočností, ktoré sa za ostatné 2 týždne dostali na svetlo sveta, táto kauza už dávno prerástla rozmer Kaliňáka – hlavnou postavou v tejto smutnej, špinavej a na prvé, druhé i tretie počutie až neuveriteľnej hre je priamo Fico. Nahovárať si preto, že odchod Kaliňáka stačí a v záujme stability krajiny „poďme spolu ďalej“ je scestné.. Nech už vyšetrovanie dopadne akokoľvek, odhalené skutočnosti sú natoľko zarážajúce, že Fico jednoducho musí skončiť. Musí, lebo fatálne zlyhal morálne. Darmo sa bude oháňať hospodárskymi výsledkami, nízkou nezamestnanosťou, 13. a 14. platom, vlakmi zadarmo a silným sociálnym štátom – vo svetle posledných udalostí je zrejmé, že to všetko bol len lacný a prázdny politický marketing, ktorým sa snažil prekryť svinstvá v pozadí. Najpamätnejším výsledkom jeho vládnutia a zápisom do učebníc dejepisu ostane, že sa mu podarilo vybudovať silný mafiánsky štát. Hovorí sa síce, že účel svätí prostriedky, ale aj pri výbere prostriedkov musia existovať hranice. Fico, žiaľ hranice nepoznal.. Ficov príbeh nie je o úspechoch, alebo o „jadre“, o ktorom tak rád angažovane rozprával, ale je to príbeh o totálnom morálnom zlyhaní jednotlivca, ktorý v záujme udržania seba samého a celej svojej mašinérie pri moci neváhal pripustiť, aby sa mafia dostala až na Úrad vlády. Apropo, ani raz za tie 2 týždne sa Fico ani nepokúsil vyvrátiť tieto informácie – jediné, čo urobil bolo, že pozastavil (!) výkon fukcie pre dve mafiánske spojky.. Argumenty typu, že premiér nemôže preverovať každého človeka zo svojho okolia (Pellegrini) neobstoja – keď náš premiér vie napr. o tom, čo sa fajčí na bruselských večierkoch, alebo s kým sa stretol prezident Kiska v septembri 2017, tak jednoducho neverím tomu, že nevedel, kto sú Trošková a Jasaň (v prípade Troškovej pripusťme, že v tom bol hlbší cit – ale žeby aj chlap po 50-ke a v jeho pozícii takto blbol z lásky..?). Nie bezprostredne vražda Jána Kuciaka, ale informácie o prepojeniach s mafiou sú dôvody, ktoré Fica absolútne diskvalifikujú a pre ktoré musí okamžite odísť z verejných funkcií. Skúsme si predstaviť, ako by sme sa pozerali na krajinu, ktorej premiér by bol dôvodne podozrivý z kontaktov s mafiou? Aký má naša krajina teraz vo svete asi image? Ako Fico môže myslieť vážne všetky tie svoje reči o jadre a našej príslušnosti k civilizovanému západnému svetu, keď roky je (spolu)tvorcom zločineckej organizácie a svojou mentálnou výbavou patrí do temného sveta mafie? Roky klamal nás doma aj partnerov v zahraničí – je to cynik a bezhraničný pokrytec.

Nie, dnes už nestačí hlava Kaliňáka a rekonštrukcia vlády. Je našou povinnosťou žiadať odchod Fica a nahlas odmietnuť tento štýl vedenia krajiny.

Pás slov k Mostu a charakteru: S napätím dnes sledujem rozhodovanie strany Most-Híd o ich ďalšom postupe. Aj preto, že v ostatných voľbách som volil práve túto stranu. Konkrétne som krúžkoval Žitňanskú, Šebeja, Kresáka a Švejnu. Dôveroval som im, presvedčil ma ich životný príbeh, ich postoje a názory, považoval som ich za charakterných ľudí. Dnes má strana Most-Híd druhú a poslednú šancu ukázať, že to s tým charakterom na billboardoch pred dvomi rokmi mysleli vážne. Charakter rozhoduje – ak si za tým stojíte, tak musíte odmietnuť ďalšie pokračvanie v koalícii so Smerom. Chápem, že rozhodovanie Mostu-Híd dnes nie je jednoduché – opozíciu ste si pohnevali pred dvomi rokmi; ak teraz odídete z koalície, pohneváte si aj Smer a SNS. Je tu však vyšší princíp a tým by dnes mal byť koniec Fica ako základný predpoklad k morálnej očiste krajiny. Ak toto dnes zoberete na seba, môžete z boja vyjsť ako hrdinovia. V opačnom prípade vám navždy na rukách ako slepým a hluchým spolupáchateľom ostane krv.

Pár slov k nám ostatným: Priatelia, nech už sa v Moste rozhodnú akokoľvek – tento zápas sme do týchto „otáčok“ dostali najmä našou aktivitou, našim zanietením, angažovanosťou a vierou, že veci môžeme zmeniť. Dnes odstúpil „neodvolateľný“ Kaliňák – aj našim výrazným pričinením. Sme na pol ceste – ak by dnes charakter v Moste nezvíťazil a Bela a spol by sa rozhodli pokračovať v koalícii som Smerom, tak to prosím nevzdávajme. Podobnú príležitosť na zmenu pomerov nemusíme mať opäť veľmi dlho..

Teraz najčítanejšie