Denník N

Toto je ta tajná taktika Fica?

Kým Lotyšský premiér odstúpil po takej banalite, že sa v Rige zrútila strecha supermarketu, u nás na Slovensku premiér neodstupuje ani po poprave dvoch nevinných mladých ľudí a celoslovenských protestoch. Asi iný kraj, iný mrav.

Myslím si, že Fico neodstupuje preto, lebo ako sa zdá hrá o čas. Čas je  pre neho dnes to rozhodujúce. Preto sa bude stále stretávať, a preto bude stále vymýšľať vždy nové a nové scenáre, akoby to mohlo byť. Výsledok nie je pre nás občanov žiadny, ale pre Fica je výsledok veľmi významný. Tak získava drahocenný čas.

Zdá sa, že Fico taktizuje a vsadil všetko na jedno kartu. Túto taktiku možno nazvať aj: Každé čudo trvá 3 dni, a ty občan zabudni.  Alebo: Psy štekajú, ale karavána ide ďalej. Má to overené už v praxi, veď koľko tu už bolo iných politických káuz, a koľko z nich bolo nakoniec prekrytých inými kauzami, a život išiel ďalej?

Týmito dvoma taktikami môže dnes Fico bojovať o každý nový deň. Prečo? Lebo, každým novým dňom sa nám priatelia demokracie vzdiaľujú slobodné demokratické a predčasné voľby, ktoré on doteraz arogantne odmieta a nechce, hoci práve demokratické voľby by mohli uvoľniť to napätie. Každý nový deň, v ktorom sa nič nerieši, tak pomáha Ficovi, ale nie demokracii. Veď nie „stádo oviec“, ale demokracia na námestiach po celom Slovensku jasne povedala, že chce  niečo iné ako chce Fico.

Fico ako politik by si však mal uvedomiť, že neriešením problému, sa tento megaproblém sám nevyrieši. Na Slovensku už neexistuje taký koberec, pod ktorý by sa ten problém dal zamiesť. Nakoniec pod tým kobercom sú už zametené aj iné kauzy, o ktorých písal aj náš hrdina Kuciak, a preto už tam niet ani miesta pre malú kauzu, a nie miesto pre tu  dnešnú megakazu Slovenska.

Každým dňom sa však pomyselná tetiva luku stále napína, napätie stúpa a tetiva luku môže nakoniec naozaj prasknúť. Kto si potom zoberie za zodpovednosť výsledky tohto nezodpovedne riešeného napätia? Fico? Už ho vidím ako bude potom všetko hádzať len asi na opozíciu, že to ona eskalovala to napätie v štáte.

Napätie tu však nevzniklo pre opozíciu, ale napätie tu vzniklo kvôli poprave dvoch nevinných mladých ľudí. Napätie tu vzniklo kvôli tomu, o čom písal náš hrdina Kuciak, a on nepísal o opozícii, ale o prepojeniach, ktoré sa diali za vlády tejto dnešnej koalície.

Preto je vysoko nezodpovedné dnes taktizovať, a naťahovať čas, až kým tetiva luku nepraskne. Vtedy už bude neskoro.

Nie som politológ, ale podľa mňa, zodpovedný politik by po poprave dvoch mladých ľudí, ktorí mali svoj život pred sebou a chystali svadbu, mal odstúpiť. Zodpovedný politik by po poprave dvoch mladých ľudí mal nechať vyventilovať tu zlosť a hnev národa pokojne, bez fyzického násilia cez voličský hlas v predčasných demokratických voľbách. Moc pochádza od občana, tak nech povie občan v demokratických voľbách, čo si praje, a čo občan chce. Ignorovať hlas ľudu znamená ignorovať aj demokraciu.

Len nové voľby môžu otvoriť dvere do politiky slušným, morálnym a múdrym občanom tejto krajiny. Slovensko nepotrebuje neschopných politikov, alebo politikov schopných všetkého.

Múdry, morálny a zodpovedný politik by mal vedieť, že len demokratické voľby dnes dokážu pokojnou, demokratickou a mierovou cestou vyventilovať tu zlosť a hnev národa. Otázka preto znie. Je Fico múdry, morálny a zodpovedný politik, keď to stále nepochopil a bude hrať aj dnes o čas?

Upozornenie nielen pre pána Fica, ale aj pre celú koalíciu. Minulý piatok som bol aj ja za Jána a Martinu na námestí, a ako MVDr. môžem potvrdiť, že som tam  žiadnu ovcu nevidel.

P.S. Ako by znela moja rada pre Fica? Hlava i padák sú dobré, len keď sú otvorené…

Teraz najčítanejšie

Bindas Tibor

www.Bindas.eu "3M" Moc Morálnym Múdrym a Slovensko bude silné a spravodlivé pre všetkých. Moje blogy sú moje podozrenia, hodnotové súdy, fikcie i satira na veci verejne. Sú písané vo verejnom záujme.