Denník N

Iba raz čapil, štrnásť ich zabil

Štrnásť. Presne toľko má klub strany Most-Híd poslancov v parlamente. No čapil ich nie Béla Bugár, ale Robert Fico. Ten jedným šmahom odbavil nelojálneho koaličného partnera, ktorý ešte v pondelok žiadal predčasné voľby a súčasne naňho presmeroval celý hnev ulice.

Ba čo viac. Splnil prvú požiadavku prezidenta a ten dostane návrh úplne novej vlády bez neho ako premiéra a tiež bez Roberta Kaliňáka ako ministra vnútra. No aj bez Lucie Žitňanskej a aj ďalších mien súčasných ministrov, ktorí buď odstúpia zo znepokojenia alebo z presvedčenia. Každého ale zrejme presvedčí alebo skôr motivuje niečo iné.

Zaujímavým motívom by mohol byť aj post ústavného sudcu. Napokon, nebol to sám Béla Bugár, ktorí sa presne takto pred mesiacom vyjadril, že na Ústavnom súde si vie predstaviť politikov? Ktorého zo svojich ponúkol? A nebol to donedávna aj sám Robert Fico, ktorý pokukoval po tejto definitíve?

Vo februári na budúci rok má dôjsť na Ústavnom súde k veľkej výmene stráží. Kandidátov na 9 sudcov z 13 budeme v parlamente vyberať už na jeseň. Dovtedy však musia upraviť zákon tak, aby každý jeden sudca bol napokon naozaj aj „ich človek“. A hlavne vydržať!

A potom, ako sa hovorí – po nás potopa! Potom už kľudne môžu prísť aj predčasné voľby. Ale až keď bude ústavný súd kompletný podľa predstáv Roberta Fica. Na dlhých 12 rokov bude totiž úplne jedno, kto bude vo vláde či parlamente. Akékoľvek zmeny zákonov ušitých na mieru oligarchom a mafiánom počas troch vlád Roberta Fica budú môcť jeho pohrobkovia napadnúť na ústavnom súde a vďaka „ich ľuďom“ sa tieto stanú praktický nedotknuteľné.

Hra Bélu Bugára na predčasné voľby teda napokon bola iba hrou o čas a odvádzaním pozornosti. On sám ako vyštudovaný inžinier sudcom nikdy nebude a určite to ani nechcel. Je najstarším politickým dinosaurom v parlamente, nikdy nič iné, než politiku nerobil a ani nič iné nevie. Ale ani nepotrebuje. Pred štyrmi rokmi predal štátu pozemky pod rýchlostnú cestu R7 za viac ako pol milióna eur.

A možno si práve v stredu večer za tento obchod niekto dodatočne vyžiadal províziu. Život sa uberá rôznymi cestami, na ktorých sú aj mosty. Ten vlastnoručne Bélom Bugárom roky stavaný na charakternom základe sa behom troch dní zmenil na padací.

Teraz najčítanejšie

Karol Galek

Od roku 2004 sa venujem energetike a všetkému, čo s energiami, ich výrobou, distribúciou, spotrebou, či úsporami súvisí. Po parlamentných voľbách v marci 2020 som prijal ponuku Richarda Sulíka stať sa jeho štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR. Podľa hesla - za menej politiky v energetike - sa snažím dosiahnuť nízke a spravodlivé ceny energií pre všetkých.