Denník N

Pred dvomi týždňami by bolo všetko inak

Slovensko by ešte ako tak dôverovalo politikom a vláde keby Kaliňák a Fico podali demisiu. Dnes je však už príliš neskoro.

A síce Kiska nemal na výber, akákoľvek výmena vlády už nedokáže prinavrátiť tie dva týždne, kedy sa dôvera občanov postupne vytratila.

Všetko má svoju cenu. Čas v tomto prípade znamenal dôveru. A čím viac vrcholní politici predlžovali ten reakčný čas, na to čo sa stalo, tým viac ľudia strácali dôveru. Dnes má Fico jediné šťastie, že prší. Lebo je možné cítiť že niektorí majú náladu na rozbíjanie výkladov.

Ak politici na západe vedia odstúpiť hneď po prevalení sa nejakej kauzy tak často práve kvôli skúsenosti z histórie, kedy ich spoločnosť mala kúsok od občianskej vojny a ľudia vypúšťali svoje emócie do ulíc respektíve do výkladov.

Ľudia nie sú bábky. Včerajší smiech Fica a potľapkanie prezidenta je výsmech priamo do tváre celej spoločnosti. V mnohých krajinách by dostal minimálne vajce na hlavu alebo rajčiny. A toto nie je podnecovanie hnevu. Lebo ak ho niekto podnecuje tak je to samotný Fico, jeho správaním, akoby mu moc patrila a nie je nad neho. Apropo, kde je Kaliňáková demisia ?

Teraz najčítanejšie