Denník N

Slovensko si zaslúži reštart, nie bábkovú vládu

Reštart – všetci to poznáme. Keď počítač „zamrzne“ alebo nefunguje ako má jednoducho ho reštartujeme. Niečo podobné by dnes prospelo aj našej krajine. Reštartovať systém a začať odznova. Rekonštrukcia vlády, ktorá tu pod taktovkou „tieňového premiéra, resp. premiéra v tieni“ Fica prebieha, je obyčajný pľuvanec do tvári väčšiny občanov Slovenska.

Dostali sme sa do stavu, keď sa z bývalého premiéra a docenta práv Fica stal bábkoherec a úlohu korunného princa strany Smer prezval po Kaliňákovi, v tejto smutno tragickej bábkovej rozprávke aspoň na určitý čas, Peter Pellegriny. Kto bude poťahovať za šnúrky marionet je myslím každému jasné. O marketingu strany Smer nechcem polemizovať, ale mali by si uvedomiť, že každá tvár sa raz „okuká“. A navyše si asi myslia, že sa ľudia nezamýšľajú nad tým, ako môže byť jeden človek dobrý štátny tajomník, minister, predseda parlamentu, podpredseda vlády a teraz nakoniec predseda vlády. Pán Pellegriny je nepochybne formovateľný a prispôsobiteľný, jednoducho prototyp straníka, ktorý je použiteľný ako náhrada za akúkoľvek persónu na akejkoľvek pozícii. Dobrou náhradou sa stal, keď z parlamentu potupne odchádzal Paška, aj teraz, keď z úradu vlády potupne „odchádza“ a zároveň tam zostáva súčasný „tieňový“ premiér Fico. Alebo by sa mu viac hodilo pomenovanie „premiér v tieni“? Keby sa Slovensko zapojilo do vesmírneho projektu je veľmi pravdepodobné, že „tieňový“ premiér urobí z toho novovymenovaného premiéra snáď aj kozmonauta.

REŠTART – všetci to poznáme. Keď počítač „zamrzne“ alebo nefunguje ako má, jednoducho ho reštartujeme. Niečo podobné by dnes prospelo aj našej krajine. Reštartovať  systém a začať odznova. Pod reštartom si však nepredstavujem rekonštrukciu vlády a jej zmenu na bábkovú vládu a ani predčasné voľby. Skutočný reštart by nám zabezpečila, aspoň podľa môjho názoru, úradnícka vláda odborníkov, ktorá by nemala žiaden problém s vyšetrením všetkých káuz a podozrení, ktoré sa v poslednej dobe dostali na denné svetlo. Predpokladám, že objasnením týchto káuz a podozrení by sa vyšetrovatelia dostali bližšie a možno dokonca veľmi blízko aj k objednávateľom a páchateľom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Rozumejúc pomerom panujúcim v slovenskej politike je úradnícka vláda na Slovensku skôr ilúziou, pretože s takouto formou vládnutia má problém tak koalícia, ako aj opozícia. Koalícia na čele so Smer-om niečo také nemôže dopustiť kvôli riziku objasnenia skutkov, ktoré sa určite „nestali“, a na druhej strane opozícia by si musela nechať zájsť chuť po moci, ktorá v jej predstavách bola tak veľmi blízko, že sa jej už hádam dalo aj dotknúť. Preto by bola opozícia najspokojnejšia s predčasnými voľbami. Kto však vie zaručiť, že by sa po predčasných voľbách zmenil pomer síl v parlamente tak výrazne, aby vládu zostavovala súčasná opozícia? A ak by nastal, nedajbože, stav, že by vládu opäť mohli zostaviť súdruh, kapitán a farizej, v takom prípade by sme iba legitimizovali ich doterajšiu činnosť a podporili ich v ďalšej deštrukcii našej krajiny a ničeniu našej budúcnosti ako demokratickej a slušnej krajiny.  Tak či onak, myslím si, že rekonštrukcia vlády, ktorá tu pod taktovkou „tieňového premiéra, resp. premiéra v tieni“  Fica prebieha,  je obyčajný pľuvanec do tvári väčšiny občanov Slovenska.  Róbert Fico pri podávaní demisie prezidentovi Kiskovi povedal, že účelom demisie je „zabrániť chaosu a zabezpečiť stabilitu“. Ako občan chápem tieto slová trocha ináč: účelom je zabrániť vyšetreniu korupčných a iných podvodných káuz a zabezpečiť, že skutky sa nestali. Zostavením bábkovej vlády klesli šance na vyriešenie káuz až k hranici „nemožné“. V súčasnej situácii je na Slovensku veľa sklamaných občanov, sklamaný prezident, vysmiaty „bývalý“ predseda vlády a spokojní koaliční partneri, kapitán Danko a farizej Béla, ktorému ešte asi nedošlo do čoho stúpil a do ktorého telesného otvoru poslal svojich voličov.

Bývalý kolega Zsolt Simon Bugárovi odkázal, že „Most-Híd sa stáva spoluzodpovedný za kauzy tejto vlády, za stav našej krajiny“ a na svojich bývalých kolegov tiež apeloval: „žiadna dotácia pre obec, žiadna výmena tabúľ nemôže zmariť nádej našich detí, aby mohli žiť v krajine, kde sa nebudeme musieť báť o ich životy. Kde nevládne korupcia a klientelizmus. Kde štát chráni svojich občanov a neexistujú „naši ľudia“ a kde mafia nemá žiadnu šancu byť súčasťou vládneho systému. Kde štátne inštitúcie pomáhajú občanov a nie ich šikanujú. Kde objednávateľ vraždy a ani vrah nebehá po uliciach“, s tým, že sa ako Maďar hanbí za to, čo Maďari vo vláde robia, a hlavne za to, že ešte stále sú jej súčasťou.

Podobne kriticky sa vyjadril aj Prezident Kiska: „Mrzí ma, že sme boli v posledných týždňoch svedkami toho, že namiesto vôle prijať základnú politickú zodpovednosť zo strany vlády a jej predsedu, aby sa mohol začať bolestivý, ale nevyhnutný proces obnovy dôvery ľudí v štát, jeho predstaviteľov a spravodlivosť, sme sa dočkali niečoho úplne iného. Neochoty pochopiť politickú realitu, konšpiračných teórií o prevratoch riadených zo zahraničia, spochybňovania práva ľudí na pokojné zhromažďovanie sa. Niet sa čo čudovať, že výsledkom nespokojnosti boli protesty za slušné Slovensko, najväčšie od roku 1989“.

A pritom k spokojnému Slovensku bez korupcie, klientelizmu a káuz netreba až tak veľa. Stačí chobotnici utnúť hlavu. Treba, aby sa statoční a odvážni ľudia nedali zastrašiť a nebáli sa robiť si svoju prácu najlepšie ako vedia. V každom stáde sa nájde čierna ovca, ale videli ste už čierne stádo oviec? Nie. Tým chcem povedať, že drvivá väčšina policajtov, vyšetrovateľov, prokurátorov, sudcov sú čestní a zodpovední ľudia so zmyslom pre spravodlivosť a pravdu. Veď v tejto krajine žijú s nami a negatívne dôsledky ekonomickej kriminality a násilnej trestnej činnosti sa ich dotýkajú rovnako ako nás ostatných.

Ak sa s korupciou a ekonomickou kriminalitou dá efektívne bojovať napríklad v takom Rumunsku, neviem prečo by to nemalo fungovať aj na Slovensku. Treba na to vôľu a najmä charakterných politikov a politickú vôľu. Odvážne ženy z Rumunska, Laura Stefanová – expertka na korupciu, Laura Codruta Kovesiová – šéfka Rumunskej protikorupčnej agentúry (DNA) a tiež Monica Mocoveiová – bývalá mininsterka spravodlivosti, dokázali svoju krajinu dostať na popredné miesta v rebríčku boja proti korupcii. Výsledky agentúry DNA sú na slovenské pomery až nepredstaviteľné. V roku 2015 dokázali dostať za mreže 1250 verejných činiteľov (primátorov, členov parlamentu, bývalých ministrov, sudcov, prokurátorov). Vo svojej funkcii skončil kvôli korupcii aj vtedajší premiér Victor Ponta.

Takže platí: Kde je vôľa, tam je cesta. Ale tým vyššie spomínaným čestným vyšetrovateľom, prokurátorom, policajtom, sudcom atď. treba len vytvoriť vhodné podmienky pre ich prácu. A to sa samozrejme nedá v prípade zostavenia pochybnej marionetovej vlády, kde za šnúrky ťahá z tieňa korupcie a škandálov pochybná persóna spolu so svojimi prisluhovačmi.

Teraz najčítanejšie

Martin Kántor

Srdcom východniar - žijúci, pracujúci a vychovávajúci svoje deti v tomto krásnom kúte Slovenska, so snahou o pozitívny vývoj Michaloviec a nášho regiónu v prospech ľudí. Nezávislý, proaktívny občan so zmyslom pre vyšší princíp a spravodlivosť, bežec na dlhé trate (v živote, práci i na bežeckom páse). V komunálnych voľbách 10. novembra 2018 kandidujem ako nezávislý kandidát na poslanca do Mestského zastupiteľstva v meste Michalovce za obvod č. III - JUH. Citát: "Kto siaha po hviezdach, ten musí skrotiť strach, je krásne zvíťaziť, len nikdy nestrať cit. Tou cestou širokou vždy kráčaj bez okov, ak nechceš priveľa, tak dôjdeš do cieľa." Miroslav Žbirka, pieseň Fair Play (2014)