Denník N

Ani Kalí ňáci nie sú ostrovom samým pre seba

SMER sa nestal!

Každý je kusom spoločenského „ekosystému“, kusom Slovenska.

Nestačí preto vytrhnúť jednu prašivku, musí sa odstrániť celé podhubie.

„Tak nám odstúpil Kaliňák“, povedal dobrý volič Švejk. „ Áno, kvôli zachovaniu stability mafie na Slovenku“ , dodala  dobre informovaná pani Müllerová. V  krajine zázrakov aj Fico podal demisiu – ne-demisiu. V snahe zachovať si politickú moc chce všetko riadiť z  úzadia. Ale je tu niekoľko faktov, ktoré mu môžu skrížiť plány: nemálo občanov má iný názor a nemienia to Ficovi ďalej tolerovať, na hraciu plochu nastúpil nový hráč Pellé, ktorého ego asi po krátkom čase precíti, čo H. Kissinger vedel už dávno: „Moc je najsilnejšie afrodiziakum“. A to Henry hrával vyššiu ligu, ako títo dedinskí chlapci. Potom sa ukáže, či hráč, pôvodne nasadený ako bábka bude iba podľa jeho príkazov kľučkovať alebo bude mať aj ťah na bránku a na ktorú (napr. tú s eurofondami).

Odkaz vyškerenému: Nie, ty neodchádzaš, ty si už odišiel, len tvoje meno zostane ešte dlhý čas napísané veľkými písmenami na Múre hanby. Poslúži aj ako odkaz pre deti.

90% múdrosti je byť múdrym včas“, zamiešal sa do rozbiehajúcej sa debaty aj filozofický migrant, Marcus Tullius Cicero. Podobne to platí pre odvahu. Pre umenie odstúpiť je hranica dokonca až 95% . Tak to zasa títo chytráci nestihli.

Zrada vzdelancov

Takmer pred 100 rokmi napísal Julien Benda svoje stručné, ale slávne dielko: „Zrada vzdelancov“, aj keď v tejto súvislosti sa da súhlasiť iba s prvou polovicou tohto slovného spojenia, naďalej budem totiž rozlišovať medzi vzdelanými ľuďmi a tými s titulmi, ale bez vzdelania. To je len pomocný indikátor faktu, že okrem súdnictva je vo vážnej kríze aj naše školstvo. H. G. Wells mi kedysi pošeptal: „Civilizácia sú preteky vzdelávania s katastrofou. Je na vás, aby ste určili víťaza.“ Ja viem, kto bol víťaz, len vám neviem povedať, ako dlho budú trvať následky.

J. Benda sa v tejto knihe hlboko zamýšľal nad faktom, že na konci 19. storočia „ľudia ducha“ začali slúžiť politickým vášňam. Podľa Bendu bolo 19. storočie storočím intelektuálnej organizácie politických nenávistí. Tieto sústavy (dnes politické strany) sa zakladajú na tom, že svoj blud (niečo vlastniť a ovládať), vyhlasujú za činiteľ dobra na svete a jeho nepriateľa za génia zla. Nepripomína vám to niečo/niekoho na začiatku 21. storočia? Fico sa vo svojom vystúpení na tlačovke 14.3.2018 neodvolával na zákony SR, ústavu SR, ale hlásal svoju politickú nenávisť k jednotlivcom, ktorí ho kritizujú, s tým, že privedú túto krajinu do chaosu. Škoda, že opomenul pomenovať situáciu, v ktorej sa krajina nachádza teraz a toho pána, kto ju do tohto stavu priviedol.

Fico bol doteraz zvyknutý „riadiť“ štát na základe prieskumov verejnej mienky. Čo tam začul, taký sociálny balíček ponúkol. Pre úplnosť treba ešte pripomenúť, že filantrop rozdáva svoje peniaze na prospech iných, Fico rozdáva cudzie peniaze (peniaze daňových poplatníkov) na (politický) prospech seba a svojich politických sponzorov.

Takto to fungovalo, až pokiaľ nedošlo k poprave dvoch mladých ľudí. Dynamika vývoja situácie a spoločnosti sa vtedy zmenila a zaužívaný scenár prestal fungovať. Fico už iba splašene pobehoval  a produkoval zmätenú sériu nezmyselných tlačoviek na tému: prezident, prejav písaný v zahraničí, Soros, prevrat, dlažobné kocky a pod.)  Sériu týchto tlačoviek by bol schopný dobrovoľne absolvovať iba nezamestnaný masochista. V krízových situáciách je skrátka nebezpečný pre iných, ale aj sám pre seba (viď kauza kocky) a predstavuje riziko pre bezpečnosť štátu. Takýto človek by nemal mať ani vodičák na rebriňák, nieto riadiť štát.

Vráťme sa na chvíľu ešte späť k „vzdelancom“ a zoberme si pre ilustráciu hneď tých z prvej rady – zábavnú trojku Fico, Kaliňák, Danko, radosť na nich pozrieť a povracať sa. To majú ten titul spoločne alebo každý zvlášť? Ako keby ich jedna fakulta mala.

Danko v oficiálnom prejave v RTVS vyzval všetkých: „Ukameňujme spolu tých netvorov“. Preukázal tým hlboké znalosti (stredovekého) práva.

Mimochodom, doktor Watson, už je aj vám jasné, kto doniesol tie dlažobné  kocky na Úrad vlády a za akým účelom? Založte to medzi uzavreté prípady. Čo máme ďalšieho z tlačoviek?

Dr. Watson Sherlockovi stručne popísal Ficovu a Dankovu (plus Béla B.) tlačovku zo stredy 14.3.2018. Sherlock iba zalomil rukami aj husľami a zovretými perami tíško zašeptal: „JUDr. Moriarty je späť. Tu môj racionálny mozog končí. Škoda, že Steve Hawking zomrel, iba on bol schopný vypočítať, či je nenulová pravdepodobnosť, že z tejto čiernej diery Európy, ešte unikne svetielko nádeje“.

Na tej tlačovke sa opäť zaskvel A. Danko. Najprv, keďže ho nikto iný nepochválil, pochválil sám seba. Potom sa štylizoval do úlohy iluzionistu a podelil sa s nami o svoju skúsenosť, ako prebehol jeho rozhovor s niekým z prítomných. Prikázal mu, aby zavrel oči a potom pokračoval: predstavte si, že X bude premiérom, Y ministrom zahraničia atď. V jeho verzii sa mal dotyčný potom usmiať.

Milé deti!

Zavrite oči a predstavte si, že R. Fico bol 10 rokov premiérom tejto krajiny.

Zaplakali aj deti aj krajina.

Dejiny sa v závere tejto tragikomickej scény už iba útrpne pousmejú, keď si pomyslia, že, Kristus, Sokrates, Ján Hus, Ján Palach, a v istom zmysle aj Ján Kuciak a Martina Kušnírová zomreli za tento rod.

Keď sme už pri tých JUDroch (ja viem, že sú medzi nimi aj múdri a čestní, len neviem, prečo sa neozývajú? Oprava, jeden sa už ozval) spomeňme ešte jedného filozofa, (John Rawls), ktorý píše: “Národy (na rozdiel od štátov) majú určitý morálny charakter“. Ako to preboha ten Rawls myslel?  Rawls má však odkaz aj pre nás obyčajných: „Nesmieme pripustiť, aby tieto veľké zlá minulosti podkopali našu nádej, že budúcnosť našej spoločnosti bude patriť celosvetovému spoločenstvu slobodných a slušných národov.“

Určite aj medzi členmi SMERu sú ľudia, ktorí si už uvedomujú, že to bola chyba. Im ide v ústrety staré francúzske príslovie: „Nie je hanba spadnúť, hanba je zostať ležať“. Ale, samozrejme je tu aj ešte iná kategória – takí, ktorí sa mýlili a sú pripravení sa mýliť znovu.

Preto, kvôli vyváženiu pohľadu citujme aj iného sociálneho demokrata: „Politika bez svedomia smeruje ku kriminalite“ (H. Schmidt).

Je niekoľko alternatív, ako sa môže celá táto kauza skončiť, jednou  z nich je aj záver:

SMER sa nestal!

Je však isté, že aktéri tejto kauzy padnú do takej hlbokej hanby a zabudnutia, že ich ani Google nenájde!

Stratili ste dôveru ľudí! A čo je politik bez dôvery?

Nepochopili ste to? Otvorte si okno!

Jáj! Nie vo Windows! Pre istotu radšej povedzte osobnému asistentovi.

Alebo k tomu potrebujete obrázkový návod?

Teraz najčítanejšie