Denník N

Spišská Nová Ves – všetko alebo nič

Už druhýkrát sa aj na námestí v Spišskej Novej Vsi zhromaždili Spišiaci na pochode za slušné Slovensko. Prvýkrát prišli novovešťania v hojnom počte a žiadali riadne vyšetrenie vraždy dvoch mladých ľudí a novú vládu. Presnejšie, znovu žiadali možnosť získať dôveru v demokratický a právny štát. Ako jedna z organizátoriek som cítila, že ľudia zmenu naozaj chcú a nečakajú na ňu doma, ale bojujú za ňu prostredníctvom zhromaždení s nádejou, že budú vypočutí. Po skončení prvého zhromaždenia sme sa znovu vrátili do bežného, väčšinou pracovného života a čakali sme…

Dočkali sme sa odstúpenia ministra vnútra a tiež aj demisie premiéra. Avšak s demisiou premiéra prišla požiadavka, ktorú nikto nečakal. Za nástupcu si zvolil Petra Pellegriniho, ktorý aktívne spolupracuje so stranou SMER-SD od roku 2000 a je premiérov dobrý kamarát. Nečudo, že sa Slováci cítia oklamaní či frustrovaní. Premiér vymenil seba za svoju bábku a koalícia pokračuje ďalej. Skepsa, že znovu na námestia prídu ľudia,  no nie tak v hojnom počte, sa nenaplnila. Naopak, ľudí prišlo viac a ja verím, že ich bude stále pribúdať.

Znovu organizujem protest aj s pomocou ďalších ľudí ako Tomáš Cehlár, Anna Filipová a Miriam Mecková v našom rodnom meste Spišská Nová Ves, ktorú tiež ako celý východ pán premiér označil za miesto, kde nie je nič. Dúfam, že nie len majiteľ tohto výroku, ale všetci na Slovensku sledujú, že aj východ vie bojovať a aj napriek výroku, že tam nič nie je, je tam všetko čo je aj v iných krajoch.

Verím, že aj tento výrok ľudí ešte viac nabudí a prídu zas, pretože Spišská Nová Ves bude pripravená. Pripravená znovu ukázať čo všetko má a že to slávne označenie „nič“ si východné Slovensko nezaslúži, hlavne potom, čo majiteľ výroku 10 rokov pracoval na tom, aby sa sociálne rozdiely medzi východom a západom vyrovnali. Som nahnevaná a zároveň sklamaná, pretože aj ja som východ.

Ako študent práva a organizátor zhromaždení ma o to viac mrzí, keď vidím, ako poslanci berú svoje mandáty a ako si dokazujú svoju moc, či dokonca ako porušujú zákony. Aj preto priatelia, Vás znovu budem čakať na námestí v Spišskej Novej Vsi v piatok 23.3.2018 o 17:00. Zotrvajme, pretože v jednote je sila !

Teraz najčítanejšie