Denník N

Uväznená

Už začína byť nervózna…

Dlhá chodba konečne skončila, vymotala sa z nej a stojí pri výťahu. Kontrolka svieti jemným zeleným svetlom, nič nezvyčajné, len číslo zobrazujúce poschodie sa nemení. Čaká, precvičí svoju trpezlivosť, možno ktosi niečo vykladá, ľudia v bytových domoch majú rozličné potreby, sťahovanie nových jedincov nie je vôbec ojedinelé. Vedľa nej sa pred troma mesiacmi udialo to isté, získala mladých susedov, nesťažuje sa, ona je veľká sympaťáčka, s ním je to trocha horšie, ale rešpektujú sa. Cíti z neho niečo zvláštne, slušný je, to povedať nemôže, nevie to vyjadriť inak, akoby mu prekážali ľudia vo vyššom veku.

Už začína byť nervózna, kde len môže ten výťah byť, keby nemala problémy s kolenom, možno by to riskla po svojich. Jej pohybové trampoty začali asi pred dvoma rokmi, vyšla si s kamoškou na hrad, trocha prudšieho stúpania spravilo svoje, večer cítila únavu, ostatné sa odkrylo až na druhý deň. Dcéra ju naháňala, vraj jej pomôže len ortopéd, odolávala, snažila sa problém vyriešiť sama, na rad sa dostali liečivé kúpele i masti. Čakala a klamala sama sebe, nahovárala si, že to chce čas. Nepomohli masti, ani čas, na jej koleno bolo všetko prikrátke.

Natiahne hlavu, ucho priloží k výťahovej šachte, snaží sa počúvať, veľmi múdrejšia z toho nie je. Namiesto toho spraví zopár krokov a prejde k oknu smerujúcemu do dvora, nakloní sa a pozerá dolu. Desiate poschodie, výška je to poriadna, nikdy nechcela bývať tak vysoko, ale človek mieni a život mení. Vráti sa k výťahu, všetko bez zmeny, skúsi tie schody. Prvý, druhý, už je na treťom, odrazu jej v kolene poriadne zapraská. Preľakne sa, rýchlo zastane, nie takto to nepôjde, takýto hazard si nemôže dovoliť. Otočí sa, chytí sa rukou zábradlia po pravej strane a pomaličky zdoláva schody, potrebuje sa dostať naspäť, radšej pôjde nakúpiť neskôr.

Teraz najčítanejšie

Darina Matichová

Obľúbili ste si moju tvorbu? Chceli by ste si prečítať viac nových kúskov? Na mojej osobnej webstránke http://darinamatichova.sk nájdete množstvo ďalších poviedok, niektoré aj v zvukovej podobe a nechýbajú ani informácie o mojich knižných počinoch.