Denník N

Vládna kríza: týždeň v ktorom o Slovensku rozhodne Pellegrini a Kiska

Čaká nás týždeň v ktorom Pellegrini môže urobiť svoj historický krok slušným smerom. Ak tak neurobí, organizátorom a organizátorkám protestov nezostane nič iné, ako sa naplno nechať vtiahnuť do politického boja.

Bravúrny ťah alebo prehra?

Tento týždeň sme boli svedkami na prvý pohľad bravúrneho politického ťahu Róberta Fica, ktorý bol dokorenený úškľabkom pri odovzdaní demisie do rúk prezidenta. No skôr ako víťazstvo, je to stále len najlepšia možná záchrana. V šachu obetovať silné figúry pri vlastnej defenzíve je znakom blížiaceho sa matu.

SMER fungoval aj vďaka schopnosti Róberta Fica dôkladne vyvažovať záujmové skupiny v strane. V tomto kontexte musí rozdvojenie centra moci na predsedu a premiéra nutne znamenať záchvevy vo vnútri strany. Získať môže najmä skupina V4 okolo Petra Pellegriniho.

Aj hoc len formálne oslabenie Fica musí nad slnko jasne ukazovať jeho prehru. Ak by ani to na záchvevy nestačilo, sú tu ešte čísla. Prvý prieskum od vraždy Jána a Martiny nameral pre SMER-SD výsledok 20% a vraví sa, že ich interné merania sú ešte výraznejšie nižšie, okolo 16%. Jasné, interval spoľahlivosti vraví, že to nemusí byť také zlé, ale kto sleduje interval? Dôležitá je emócia a tá hovorí jasne – strata!

Historický moment pre Petra Pellegriniho

Tu sa vytvára historický moment pre Petra Pellegriniho. Ak si ho dostatočne uvedomuje, môže urobiť kroky, ktoré stabilizujú situáciu, upevnia jeho pozíciu a môžu z neho spraviť volebného lídra Smeru pre ďalšie voľby.

Do karát mu hrá jeden najjednoduchší psychologický efekt. Aby ľudia zmenili svoje postoje, potrebujú vedieť, že situácia, v ktorej sa nachádzajú už nie je udržateľná a potrebujú vidieť cestu von. Strach zo straty musia v Smere cítiť obrovský. Fico ale žiadnu cestu von neponúka, ponúka len seba a zachovanie si svojho vplyvu. Ponúkne cestu von Pellegrini?

Paradoxne držať chrbát Pellegrinimu nemusí Fico, ale Kiska.

Vďaka tlaku prezidenta na obsadenie vlády dôveryhodnými ľuďmi sa zlepšuje aj pozícia pre Pellegriniho autonómnejšie vyjednávať o obsadení postov vo vláde. Narábať môže s hrozbou, že nedôveryhodných ministrov a ministerky prezident odmietne vymenovať. Je len na Pellegrinim, ako sa rozhodne zahrať túto partiu.

Kľúčové budú opäť námestia

Tento piatok sme ešte dokázali v uliciach kričať, že chceme slušné Slovensko. Salto mortale, ktoré predviedol počas rokovaní Bugár a výsmech s ktorým Fico podával demisiu mali od slušnosti ďaleko. Čo však bude o týždeň?

Ak by Pellegrini dodal v krátkom čase slušnejšie vládu, obávam sa že by nám po štvrtý krát na námestiach chýbal jednotný apel. Agenda volať po predčasných voľbách by sa musela vrátiť naspäť do rúk politickej opozície a úloha občianskej spoločnosti by bola nateraz naplnená.

Čaká nás týždeň v ktorom Pellegrini môže urobiť svoj historický ťah slušným smerom. Ak tak neurobí, organizátorom a organizátorkám protestov nezostane nič iné, ako sa naplno nechať vtiahnuť do politického boja požadovaním predčasných volieb. Tu už sme na obzvlášť tenkom ľade, lebo ak sa nám to na námestiach neporadí dosiahnuť, stane sa občianska spoločnosť spojená pod Slušným Slovenskom terčom politického boja a v orbanizujúcej sa rétorike aj terčom útokov a to nie len konšpirátorov, no aj vládnych politikov.

Najväčšou otázkou nového týždňa teda je: akú vládu predstaví Peter Pellegrini a čo budeme volať v piatok na námestiach?

Teraz najčítanejšie