Denník N

Prečo chceme predčasné voľby

Máme veľku šancu na zmenu, využime ju!

V piatok sa ukázalo niekoľko dôležitých vecí – ľudia sa vedia v obrovskom množstve a po celom Slovensku postaviť za správnu vec, postaviť sa za ňu pokojne a postaviť sa za ňu slušne. Spúšťačom bola otrasná vražda a neuveriteľné odhalenia na najvyšších miestach, ale keby sme už v takejto situácii zostali ticho, tak tu môžeme naozaj zhasnúť.

Spoločnosť je rozdelená politicky, ale v jednom je spojená — spája nás to, že sme všetci nahnevaní z toho, ako náš štát funguje. Výmenu premiéra nepovažujem za kozmetickú vec, ale veľký symbol. Ale je fakt, že pod touto garnitúrou sa žiadnych zásadných zmien nedočkáme. Robert Fico je pravdepodobne na odchode, ale skutočnú zmenu prinesú len zásadné zmeny v polícii, na prokuratúre, na súdoch, v tajných službách. Vo všetkých zložkách, ktoré sú zodpovedné za spravodlivý a fungujúci štát.

Preto som nie len ja, nie len Progresívne Slovensko, ale veľká časť verejnosti presvedčená, že jediným slušným a čistým riešením sú predčasné voľby. A aj preto má ten tlak na námestiach obrovský význam. Ak chce Peter Pellegrini naozaj upokojiť situáciu, mal by poverenie vrátiť a spustiť rokovanie parlamentných strán o vláde, ktorá privedie krajinu k predčasným voľbám.

Pretože si myslím, že ľudia nechcú počúvať politickú hádku ešte dva roky, pretože to nepovedie nikam – krajina bude stagnovať, spoločnosť sa bude ešte viac rozdeľovať a frustrácia narastať. Pretože aj keby Peter Pellegrini naozaj nominoval nezávislého ministra vnútra, mám obavy, že mu to už aj tak málokto uverí.

My v PS sme na voľby a volebnú kampaň pripravení – máme ľudí, máme plán, máme odhodlanie veci zmeniť. Nie len o nich rozprávať a vykrikovať, ale naozaj pracovať. Pretože len tak na Slovensku dosiahneme skutočnú zmenu k lepšiemu.

Teraz najčítanejšie

Ivan Štefunko

predseda Progresívneho Slovenska Pochádzam z Popradu. Študoval som politické vedy v Banskej Bystrici a v Paríži. Som podnikateľ, venujem sa inováciám, investovaniu do technologických spoločností a mentoringu mladých talentov. Našou ambíciou v PS nie sú len kozmetické úpravy, ale zásadné zmeny vo fungovaní štátu. Dnes Slovensko funguje len pre tých, čo majú peniaze, vplyv alebo šťastie.