Denník N

Tomáš – a ani Laššáková – nemôžu viesť ministerstvo kultúry. Kvôli novinárom!

Robert Fico a Erik Tomáš v časoch, keď mal na starosti komunikáciu premiéra s médiami. Foto – TASR
Robert Fico a Erik Tomáš v časoch, keď mal na starosti komunikáciu premiéra s médiami. Foto – TASR

Nie je podstatné, či Tomáš chodí do divadla. Podstatné je, ako prispel svojou mediálnou prácou pri Ficovi k verbálnym útokom na novinárov, čo nakoniec priviedlo spoločnosť až k vražde Jána Kuciaka. Keď sa k tomu teraz hlási Laššáková, ani ona nemôže byť ministerkou!

V bábkovej dočasnej vláde Petra Pellegriniho sa najhorúcejšími stáva okrem kresla ministra vnútra aj kreslo ministra kultúry. Proti pôvodnému topkandidátovi Smeru Erikovi Tomášovi – dlhoročnému „mediálnemu mágovi“ pomaly expremiéra Roberta Fica, a predtým aj Roberta Kaliňáka – hlasno protestovala nemalá časť veľmi rešpektovaných umelcov.

Nemyslím si, že kritériom na ministra kultúry má byť to, či chodí alebo nechodí do divadla. Ale určite ním nemôže byť niekto, kto sa akokoľvek podieľal v posledných rokoch na útokoch na novinárov a na mediálnych „hrách“, ktoré mali zastrieť kriminálne pozadie ľudí v okolí expremiéra Fica, či podozrenia z kriminálnych činov členov vlády a ich blízkych „kunšaftov“. Veď ministerstvo kultúry má priamu zodpovednosť aj za mediálnu sféru, čím odôvodnil svoju demisiu exminister kultúry Marek Maďarič po brutálnej poprave novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Ak nominovanej ministerke kultúry Ľubici Laššákovej nevadia výroky premiéra v demisii na adresu novinárov, dokonca ich v najnovšom interview pre Nku ospravedlňuje (!!), je to tiež diskvalifikácia na tento, za daných okolností ,veľmi citlivý post (https://dennikn.sk/1070378/lassakova-navrhnuta-za-ministerku-kultury-od-sorosa-idu-rozne-hry-treti-sektor-je-prilis-bohaty/?ref=tit1).

Jej postoj je o to viac neprijateľný, že rovnako ako Tomáš, aj ona prichádza práve z novinárskeho prostredia. Takže súdny človek by očakával, že sa jasne a nekompromisne novinárov zastane. Ona sa však zastáva premiéra v demisii! Ba dokonca v súvislosti s vraždou Kuciaka spochybňuje politickú zodpovednosť. To sú jej slová:  „Ako novinárka si neviem predstaviť, že by zavraždili môjho kolegu, s tým sa každý ťažko vysporiada…Stalo sa to. Neuvažovala som nad tým, čo tým chcel pán Maďarič povedať“. Len toto povie nastupujúca ministerka o vražde novinára (!) a súčasne sa asi úprimne čuduje, prečo vlastne jej predchodca odstúpil! Toto má byť nová ministerka kultúry, ktorá má byť zodpovedná aj za mediálnu sféru?! To nemyslia v Smere vážne?!

Dokonca pani Laššáková v kontexte vraždy Kuciaka spochybňuje kvalitu práce novinárov slovami:  „Dnes nemá mnoho novinárov ani elementárne základy novinárskej etiky,“ a hovorí o potrebe overovania zdrojov. Lenže bol to práve Kuciak, ktorý zdroje veľmi precízne kontroloval a overoval! Veď jeho zistenia o prepojení „východoslovenských“ Talianov na Úrad vlády SR a priamo na odstupujúceho premiéra s predsedu Smeru sa potvrdili!! A tiež sa potvrdilo, že títo Taliani, ktorí sa verejne kamošili a podporovali Smer a jeho predstaviteľov, sú v Taliansku ale aj na Slovensku dôvodne podozriví z ťažkých kriminálnych činov, na ktoré poukazoval aj zavraždený Kuciak! . Pani Laššáková nič z toho nespomína, ale naopak, opäť spochybňuje prácu novinárov, a teda aj kolegov Kuciaka. Káže o ich etike, ale vôbec, ani náznakom, sa nezmieňuje o etike tých, ktorých Kuciak a ostatní novinári „prichytili“ pri stykoch s podozrivými Talianmi.

Ak Tomáš, ako dlhoročný mediálny poradca takmer expremiéra, nesie spoluzodpovednosť za celú „komunikačnú kultúru“ Fica s novinármi, nemôže byť ministrom, tak potom ani pani Laššáková, ktorá ešte si ani nesadla do kresla ministerky, a už sa k tejto „kultúre“ prihlásila, nemôže byť tiež nástupkyňou Maďariča. A práve kvôli Tomášovej mediálnej „práci“ pre Fica, a teraz ani po výrokoch pani Laššákovej ani ju, nemôže tá časť verejnosti, ktorou vražda Jána a Martiny otriasla, a ktorej principiálne vadia činy vlády Smeru-SNS-Mostu, ktoré Ján a ďalší novinári denno-denne odhaľujú, nemôže akceptovať ako ministerskú hlavu našej  kultúry!

 

Teraz najčítanejšie

Karel Hirman

  • Vyštudoval ťažbu ropy a plynu.
  • Pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov niekoľkých slovenských energetických spoločností a v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre.
  • Riadil projektový tím projektu energetickej efektívnosti ELENA financovaného EIB na VÚC v Prešove.
  • Bol externým poradcom pre energetiku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej a ako expert pre energetiku členom tímu poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana.
  • Pôsobil v týždenníku Trend a pravidelne publikuje o energetike a otázkach medzinárodnej bezpečnosti.
  • Je členom Správnej rady SFPA.
  • Podniká v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu.
  • Bol ministrom hospodárstva po odstúpení SaS z koaličnej vlády Eduarda Hegera a neskôr kandidoval za stranu Demokrati v predčasných parlamentných voľbách v roku 2023.