Denník N

Pytliactvo je trestný čin, pani ministerka Matečná

Páni poľovníci, kto by to povedal, že zrovna VLK vám raz bude takpovediac zachraňovať kožu. Fikcia? Určite nie pre tých, ktorí ste uverili a stále veríte, že diviakov môžete strieľať s použitím zariadení na nočné videnie. Ak nechcete mať na krku trestný čin za nerešpektovanie zakázaného spôsobu lovu, tak na tento spôsob nočného zabíjania zvierat radšej zabudnite.

V decembri 2017 ministerka pôdohospodárstva schválila a podpísala dokument Národný kontrolný program pre africký mor ošípaných v diviačej populácii na Slovensku v roku 2018. Na tom by nebolo nič nezvyčajné. Mor sa približuje, diviaky sú nadmieru premnožené a vlci (prirodzení predátori diviakov) sú naďalej poľovníkmi i pytliakmi iracionálne zabíjaní. Nejaké opatrenia prijať treba a také, ktoré sa týkajú uvoľňovania podmienok poľovania sa prijímajú ľahko.

V tomto dokumente pani ministerka schválila, že v rámci opatrení proti šíreniu moru, môžu poľovníci loviť diviakov aj zakázaným spôsobom lovu. Informácia o možnosti vykonávať lov zakázaným spôsobom sa medzi poľovníkmi ľahko a rýchlo rozšírila. Koľkí sa zamysleli nad tým, či je toto vôbec možné povoliť, je otázne.

Keďže nás vo VLKu to zaujímalo a chceli sme si prečítať rozhodnutie, na základe ktorého bol tento zakázaný spôsob lovu povolený, poslali sme v polovici januára na ministerstvo pôdohospodárstva infožiadosť. Začiatkom februára sme si prečítali, že infožiadosti sa nevyhovuje, pretože taký dokument z dôvodu jeho neexistencie nemajú.

A stalo sa nasledovné.

Už vo februári 2018 bol národný kontrolný program z decembra 2017 aktualizovaný a umožnenie zakázaného spôsobu lovu bolo zrušené.

 Str. 14 bod 3c) sa ruší a vyčiarkuje sa

c)lov je možné vykonávať:

      – s použitím mieridiel a puškových ďalekohľadov vybavených hľadáčikom na streľbu

        v noci s elektronickým zväčšením obrazu alebo na prevrátenie obrazu a ďalších 

        podobných zariadení umožňujúcich streľbu v noci, infrazameriavačov, noktovízorov,

        laserových zameriavačov, zameriavačov so zosilnením svetla a optických zameriavačov,

        ktoré sú prispôsobené na videnie v noci, s použitím umelého osvetlenia, zariadení na

        osvetľovanie terčov

     – v noci po uplynutí dvoch hodín po západe slnka za použitia vyššie uvedených

       prostriedkov

Str. 14 bod d) sa stáva bodom c)

 

Africký mor ošípaných je pre Slovensko nové ochorenie, s ktorým nemajú skúsenosti ani diviaky, ani poľovníci. Máme však skúsenosti s klasickým morom ošípaných a vieme, že mor sa ľahko šíril všade tam, kde nežili stabilné svorky vlkov.

Nočné videnie sprostredkované očami prirodzených lovcov a sanitárov lesa, ich zmysly, či spôsob lovu zameraný na usmrcovanie ľahšie uloviteľných jedincov (oslabených, chorých, neskúsených, menej zdatných), nedokážu nahradiť ani tie najkvalitnejšie zbrane s prístrojmi na nočné videnie. O etike a rizikách takéhoto spôsobu poľovania ani nie je potrebné písať.

 

http://www.polovnickakomora.sk/spk/amo/nariadenia/1105-narodny-kontrolny-program-pre-africky-mor-osipanych-v-diviacej-populacii-na-slovensku-v-roku-2018.html
upravený program – február 2018

 https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2009/274/20160701
zákon o poľovníctve (zakázané spôsoby lovu – § 65 )

 

Mapa rozšírenia vlkov a rozšírenie klasického moru u diviakov. Modrá plocha je územie Slovenska bez vlkov, čierne bodky sú katastre, v ktorých bol problém s morom.

 

Teraz najčítanejšie