Denník N

V monitorovacej delegácii europarlamentu mal byť aj Sulík, účasti sa vzdal

Plenary session week 29 2014 in Strasbourg - Payment situation in the EU budget given the unprecedented level of outstanding EU commitments
Plenary session week 29 2014 in Strasbourg – Payment situation in the EU budget given the unprecedented level of outstanding EU commitments

Mimoriadna monitorovacia misia Európskeho parlamentu pricestuje na Slovensko už zajtra, zostane do piatku. Pozrie sa na prideľovanie európskych dotácii na východe Slovenska, o ktorých písal zavraždený novinár Ján Kuciak.

Misiu zloženú z ôsmych europoslancov povedú predsedovia dvoch výborov.

Europoslankyňa, čo ide po krku aj Orbánovi a šéfovi OLAFu

Prvou je predsedníčka výboru pre kontrolu rozpočtu (CONT) Ingeborg Grässle. Jej domovskou stranou je nemecká CDU, v Európskom parlamente teda pôsobí v Európskej ľudovej strane (EPP).

Úlohou výboru, ktorý vedie, je najmä detailne sa pozerať na účelnosť vynakladania európskych prostriedkov.

Podobnú misiu, akú povedie na Slovensko absolvovala nedávno v Maďarsku. Išla tam spolu s kolegami kvôli podozreniam, že európske peniaze zneužívajú priamo členovia Orbánovej rodiny. V rámci misie navštívila niekoľko problematických projektov financovaných z EÚ fondov, zamierila aj do v Orbánovej rodnej obce.

Ingeborg Grässle je pritom z rovnakej politickej rodiny ako Viktor Orbán, Európskej ľudovej strany.

Orbánov blízky spolupracovník a bývalý poslanec János Lázár sa v reakcii na jej aktivity nechal počuť, že europoslankyňa trpí „neopätovanou príťažlivosťou“ k Viktorovi Orbánovi.

V minulosti vyčítala Grässle konflikt záujmov aj Andrejovi Babišovi.

českého ministra financií Andreja Babiša.

Bola tiež najväčšou kritičkou niekdajšieho šéfa OLAFu (Európsky úrad pre boj proti podvodom), bývalého talianskeho prokurátora Giovanniho Kesslera. Grässle hlasno kritizovala napríklad postup OLAFu v tzv. kauze Dalligate, ktorá vyústila do rezignácie maltského komisára Johna Dalliho pre podozrenia z neprimeraného kontaktu s lobistami tabakových firiem v čase, kedy sa rokovalo o tabakovej smernice.

Dalli pod tlakom odstúpil, hoci odmietal pochybenie.

Moraes: hlas občianskych práv v EP

Druhou vedúcou postavou delegácie je rešpektovaný britský europoslanec Claude Moraes, šéf výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). Zastupovať bude v delegácii frakciu Socialistov a demokratov.

Z titulu svojej pozície dlhoročného šéfa výboru LIBE (od 2009) viedol Európsky parlament cez mnoho citlivých tém, napríklad cez vypočutia a stanoviská k prípadom masového nelegálneho sledovania európskych cieľov zo strany americkej NSA, na ktoré upozornil Edward Snowden. Jeho správa, ktorú v nadväznosti na mnohé vypočúvania na výbore napísal je dodnes referenčným dokumentom pre oblasť digitálnych práv.

Claude Moraes pozná aj Roberta Kaliňáka, keďže počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ sa minister vnútra prišiel predstaviť práve jeho výboru. Počas prezentácie priorít predsedníctva mu francúzska europoslankyňa Eva Joly (Zelení) pamätne vyčítala kauzu Bašternák.

Benedek Jávor je maďarský europoslanec, ktorý bude v misii zastupovať frakciu Zelených/EFA. Venuje sa najmä energetickej politike ale aj daňovým podvodom a základným právam v EÚ.

Členov doplní Marco Valli, taliansky europoslanec zo skupiny Európa slobody a priamej demokracie (EFFD). Je členom Hnutia 5 hviezd, ktoré práve vyhralo talianske voľby. V EP pôsobí aj vo výbore pre hospodárske a menové otázky, venuje sa aj téme daňových podvodov.

Súčasťou delegácie mal byť aj líder strany SaS, slovenský europoslanec Richard Sulík (ECR). Ako jediný slovenský europoslanec je členom výboru pre kontrolu rozpočtu. Jeho kolegovia Ivan Štefanec (KDH) a Monika Smolková (SMER-SD) včera naznačili, že by podľa nich bolo lepšie, keby tam slovenskí zástupcovia neboli aby sa misia zbytočne nepolitizovala.

Sulík neskôr v pondelok oznámil, že sa vzdáva účasti v deelgácii.

„Nechcem byť a nebudem zdrojom pochybností o objektívnosti vyšetrovania či zbytočného rozmazávania situácie,“ povedal Sulík podľa Denníka N.

Mená zvyšných troch členov misie budú známe v priebehu dneška.

Program delegácie

Podľa predbežného návrhu programu členov delegácie na Slovensku, majú europoslanci ambiciózne plány. Stretnúť by sa chceli s viacerými členmi vlády, generálnym prokurátorom, policajným prezidentom a predstaviteľmi ďalších štátnych orgánov.

Diskutovať by sa mali tiež s viacerými zástupcami mimovládnych organizácií a médií.

Na pláne je aj pietna spomienka vo Veľkej Mači, na mieste, kde žili a kde boli zavraždení Ján Kuciak a Martina Kušnírová.

Autor: Pavol Szalai, Zuzana Gabrižová | EURACTIV Slovensko

Článok bol uverejnený na stránkach EURACTIV.sk, je súčasťou projektu „EÚ na križovatke“, financovaného Európskym parlamentom.

Teraz najčítanejšie

EURACTIV

EURACTIV.sk je spravodajský portál o dianí v Európskej únii a európskom dianí na Slovensku. Vychádza od roku 2003. Blog je súčasťou projektu EU na križovatke, realizovaného s podporou Európskeho parlamentu.