Denník N

Otvorený list mestskému zastupiteľstvu mesta Humenné

Dobrý deň vážené členky a vážení členovia mestského zastupiteľstva mesta Humenné,

predpokladám, že ste zaregistrovali, že na sociálnej sieti Facebook sa na fanpage mesta Humenné objavila veľmi nepekná dezinformácia.

Dezinformácie zo svojej podstaty predstavujú hrozbu pre stabilnú a slušnú spoločnosť. Sú to totiž vedome tvorené „informácie“, ktorých hlavným cieľom je manipulovať čitateľa či čitateľku prostredníctvom použitia klamstva. Môžu preto viesť k nesprávnym záverom, formovať názory, ktoré stoja na nepravde.

Preto pri každej informácii, ktorú chceme šíriť, je vhodné overiť si jej pravdivosť. Konkrétne pri tejto dezinformácii doteraz nebolo overené, kto konkrétne túto správu poslal, v ktorom podniku sa daná vec mala stať a či je celý príbeh vôbec pravdivý. Zároveň Facebook neumožňuje písať správy na červenom pozadí a ani font ktorý bol na správu poslaný nie je v rámci posielana správ na Facebooku použiť. Je to jednoducho umelo vytvorená lož.

V čase písania tohto mailu má fanpage mesta Humenné lajknutú 7 711 ľudí. Táto dezinformácia bola doposiaľ zdieľaná 5 107 krát.

Je teda zrejmé, že posty na tejto fanpage môžu zasiahnuť veľké množstvo ľudí a formujú tak verejnú mienku.

Chcem Vás preto požiadať, aby ste ako poslankyne a poslanci mestského zastupiteľstva urobili všetko čo je vo Vašich možnostiach, aby bol tento post odstránený a najmä, aby fanpage mesta Humenné už nikdy neslúžila na šírenie dezinformácií.

Tento otvorený list bude zároveň uverejnený vo forme blogu na internetovom portáli Denníka N.

Ďakujem.

S úctou,

Klára Bernátová

EDIT (čo v liste nezaznelo)

Spomínaná fanpage mesta Humenné nie je oficiálnou fanpage tohto mesta. Napriek tomu verím, že je v záujme členov a členiek zastupiteľstva, aby sa aj oni pokúsili zabrániť šíreniu podobných správ na fanpage, ktorá má napríklad o približne 2000 „lajkov“ viac, ako oficiálna fanpage tohto mesta. Môžu tak urobiť napríklad snahou o ústny dohovor s adminom alebo adminkou inkriminovanej fanpage, aby podobné posty nezdieľal/a, dementovaním správy na oficiálnej fanpage mesta, alebo dištancovaním sa od tejto stránky.

Teraz najčítanejšie