Denník N

Zajtra začína jar – snáď sa vyčasí..

Nezvyknem v nedeľu cez obed pozerať v tv politické debaty, pustiť si k obedu politikov – no, od toho horšie by už asi bolo, len pustiť si ich k sebe domov.. Včera som ale urobil výnimku a moja chápavá žena to pochopila. Pri pohľade na nášho nového premiéra, ktorý svoje rozkošné jamky v lícach skrýva v šmrncovnom 3-dňovom strnisku (tu končí výpočet „sympatii“ – to len pre poriadok..), som si spomenul na vtip kamaráta Petra. Pokúsim sa ho parafrázovať:

Vonku na dvore opravuje Pellegrini auto a žena (rozumej Fico) na neho z okna kričí: „Peťo, poď domov!“ Peťo vyleze spod auta a pýta sa: „Čo, je mi zima?“ Hlas z okna: „Nie, si hladný..!“ Ha-ha-ha.

To len tak na úvod, aký dojem som včera nadobudol z prvej tv debaty budúceho premiéra. Ale nie o tom som chcel, myslím že každému z nás, kto vie, že Zem nie je rovná doska a deti nám nenosí bocian je jasné, že budúci premiér autonómny nie je a ani nebude. Preto je škoda, venovať mu ďalší priestor. Uznávam, že ak hovoríme o slušnosti, tak by bolo slušné dať novému premiérovi (a celej novej vláde) aspoň obligátnych 100 dní, ale toto nie je nová vláda. V bábkovom divadle tiež nehodnotíme výkon bábky, ale tých, čo ťahajú šnúrkami. Za tých x-rokov, čo je Pellegrini v politike sa márne snažím spomenúť aspoň na jedinú sitáaciu, kedy by sa PP vzoprel svojmu šéfovi (pre objektivitu, aj Maďaričovi to chvíľu trvalo, ale dnes si to už na rozdiel od PP môže hrdo uvádzať vo svojom CV). Čakať preto od PP zásadnu zmenu kurzu politiky je čistá ilúzia.. To nie je o sympatiách, že by sa nám Fico už okukal a chceme tam teraz vidieť mladšieho usmiateho fešáka s jamkami v lícach.. My chceme zmenu v štýle politiky, zmenu v štýle riadenia krajiny, chceme mať vládu, ktorej budeme môcť veriť..

V sobotu ráno zvykneme chodiť na kávu do mesta. Na Krížnej som vletel do výtlku, deti v aute – ani zahrešiť som si nemohol. Do čerta, je po zime – kedy to zas kto opraví?! V piatok som sa vracal zo školenia v Martine. Také pekné mesto ten Martin, len keby sa tam dalo dostať. Pred Vrútkami v smere od Žiliny veľká hora kameňov vyťažených z tunela Dubná skala, smerom na Ružomberok krátky obchvat Martina s výjazdom pri Trusalovej, ktorý podľa nového trasovania nebude súčasťou novej diaľnice (ozaj, ako to u nás vlastne funguje, keď tu kus diaľnice skončí niekomu v poli – to asi stálo nejaké Euro..). Kedy, do čerta bude dokončená tá diaľnica do Košíc? Naše deti chodia do škôl – dcéra na výšku, syn na základnú. Iks rokov sa hovorí o potrebe reforme školstva a – každý rok v septembri chýbajú učebnice.. Do čerta, kedy konečne tá reforma prebehne? Teším sa na dôchodok a desím sa zároveň. Nejakým nedorozumením som prepásol vhodný čas na vstup do 2.piliera.. Do čerta – koľko takýchto do čerta (keď máme deti v aute..) denne zažívame. A všetko sú to veci, kde ako krajina prešľapujeme a nehýbeme sa dopredu.

Myslím si však, že ešte predtým, ako prenecháme priestor odborníkom, ktorý začnú reálne riešiť problémy a my ako spoločnosť sa začneme reálne hýbať vpred, tak je nutné riešiť podstatu. Podstata = hodnoty (pozdravujem Mariána Kolníka). Hodnoty (spoločnosti, rodiny, firmy, jednotlivca) sú ako korene stromu. Darmo budeme mať tú najlepšiu zem a starať sa všemocne o náš strom – ak nemá náš strom zdravé korene, tak ovocie nebude. Od začiatku protestov formulujeme naše hodnoty jasne – chceme slušné a spravodlivé Slovensko, chceme, aby našu krajinu viedli dôveryhodní a morálne čistí ľudia. Vy, páni Fico, Danko a Bugár aj so svojimi družinami to nie ste. Dostali ste príležitosť (v prípade Bugára platí, že máloktorý volič vrátane mňa čakal, že sa spojí so Smerom a SNS – to bolo prvé sklamanie, pán Bugár – nazývajme veci pravým menom..), ale premrhali ste ju.. Sklamali ste a preto prosím odíďte. Toto naozaj nie je o nespokojnosti so životnou úrovňou (vo všeobecnosti sa nám nikdy nedarilo lepšie), ani o vysokej nezamestnanosti, alebo o prisťahovalcoch.. Je to hodnotový spor – protestujeme preto, lebo máme iný pohľad na základné hodnoty, na to, kto a najmä akým štýlom by mal Slovensko viesť. Áno, páni Fico, Danko a Bugár – už je to osobné, lebo vy traja reprezentujete to „nemorálnô“, ktoré nám vadí a chceme sa ho zbaviť. Na začiatku bola vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. A potom sa začali postupne vynárať všetky tie svinstvá o pozadí prepojenia mafie až na Úrad vlády. Vám nezlomila krk samotná vražda, ale práve tie informácie po tom (mimochodom, pán expremiér Fico, dodnes som nezachytil, že by ste sa tieto informácie snažili nejako poprieť..). Namiesto toho nás naďalej presviedčate o tom, že koalícia v súčasnej podobe je jediná alternatíva pre Slovensko a v záujme stability (rozumej vo vašom prípade stagnácie) chcete a budete pokračovať ďalej. Pýtam sa, aké hlboké je morálne bahno, v ktorom teraz prešľapujeme? Budeme s vládou, ktorá sa doma aj vo svete zo všetkého najviac zviditeľnila prepojeniami na mafiu, klesať v tom bahne ešte hlbšie a z bahna sa za úškrnkov nášho capo di tutti capi (aby nám rozumeli aj naši ragazzi) budú na nás ceriť iba porcelánovo biele zuby Bélu Bugára a prebublávať budú perly ducha v podaní maestra Danka? Vážne ste tak presvedčení o tom, že iná alternatíva tu nie je?

Ja mám tiež veľa-veľa výhrad k našej opozícii. Ale nechápeme sa, páni F+D+B, tu nejde o to, kto by vás mal / mohol nahradiť, to vy neriešte (je jasné, že keď tú možnosť výmeny necháme na vás, tak si vyberiete iba svojich verných). Tu ide o to, že vy traja ste sklamali a zlyhali – preto chceme zmenu. Je naozaj dojímavé, ako sa s rukami zasranými od krvi staráte o osud Slovenska a pozeráte štátnicky dopredu, zatiaľ čo ľudia na námestiach nahuckaní Sorosom iba stupňujú svoje požiadavky. Na začiatku Kaliňák, potom Fico – a stále nestačí.. Áno, nestačí! Nechajte ľudí, nech si vyberú, kto ich má reprezentovať. Čo keď ten mafián z opozície bude morálne čistejší ako mafián z koalície? Alebo poloblázon z opozície lepší ako poloblázon z koalície (a nebude napr. trpieť tou divnou výložkofíliou)? Ale späť k veci, my na námestiach neriešime, kto by mal namiesto vás sedieť vo vláde – to ukážu voľby. Nám ide v prvom, druhom aj poslednom rade o hodnoty. V tom je tá krása a jednoduchosť, ktorá nás spája. V hodnotách.

Máme hodnotového prezidenta a máme preto ešte stále nádej. Nádej, že nás zajtra podrží a nekývne na pokračovanie politiky arogancie moci, morálneho úpadku a myslenia v štýle mafiánskych klanov. Máme stále nádej, že pri rozhodovaní u nášho pána prezidenta preváži nadradený princíp v podobe túžby ľudí po očiste a zmene štýlu politiky nad tým, čo koaliční R+D+B nazývajú „ústavné zvyklosti“. Tak si držme palce, dobre sa vyspite, pán prezident, na zajtrajšie rozhodnutie.. :-)

Teraz najčítanejšie