Denník N

Odporcov Istanbulského dohovoru porážajú ich vlastné argumenty

Keď som včera čítala článok pána Danišku proti Istanbulskému dohovoru, tak som si uvedomila, že ich môžu poraziť ich vlastné argumenty.

Definícia pojmu rod v Istanbulskom dohovore (bod c, článok 3, vymedzenie pojmov): „pojmom „rod“ sa rozumie súbor spoločnosťou vytvorených rolí, vzorov správania, činností a atribútov, ktoré daná spoločnosť považuje za primerané pre ženy a mužov“.

Slabou stránkou argumentácie odporcov dohovoru je, že si sami oponujú. Keď si pozorne prečítame definíciu rodu v dohovore, zistíme, že rod je súborom niečoho, čo je v danej spoločnosti považované za primerané pre ženy a mužov. Rod nie je v tomto dohovore definovaný ako individuálne rozhodnutie jednotlivca. Dohovor sa rodu venuje, aby mohol efektívne bojovať proti rodovým stereotypom, ktoré podporujú násilie.

Takže nejde a v tomto dokumente ani nemôže ísť o propagáciu transgenderizmu. Ratifikácia Istanbulského dohovoru Slovenskou republikou tak ani nepodporuje transgenderizmus, ani nezamedzuje ďalším dokumentom sa tým zaoberať. Proste sa tým dohovor vôbec nezaoberá. Rieši násilie a boj proti nemu.

Hlavný argument odporcov je teda neodpodstatnený a nepoužiteľný. Odporcovia tak využívajú hru na emócie a zavádzajúce informácie narozdiel od racionálnej diskusie plnej overených faktov a zdrojov.

Okrem toho netreba zabúdať, že dohovor nedefinuje pojmy pre všeobecné používanie alebo ďalšie prípadné dokumenty. Pojmy sú definované pre tento konkrétny dokument. To sa nazýva operacionalizácia pojmov a je bežne využívaná v odborných prácach. Pomáha udržiavať v dokumentoch jasnosť formulácie. Predchádza sa tak nedorozumeniam.

Keby Vás ani toto nepresvedčilo, tak sa stačí pozrieť na článok Oľgy Pietruchovej.

Odkaz na článok: https://dennikn.sk/blog/956850/istanbulsky-dohovor-myty-a-fakty-reakcia-na-kampan-zastavme-zlo-z-istanbulu-ktorej-organizatori-siria-nespravne-skreslene-a-zavadzajuce-informacii-o-istanbulskom-dohovore/

V tomto článku hovorí, že: “Princípy a pojmy v Istanbulskom dohovore vychádzajú zo zaužívanej terminológie v oblasti rodovej rovnosti, ktorá je už roky obsiahnutá v legislatíve SR.” Ďalej v texte pripája aj odkazy na konkrétne zdroje, aby umožnila kontrolu svojich tvrdení čitateľmi. Takže táto terminológia sa už na Slovensku používa. A? Katastrofický scenár sa nenaplnil.

Prijatie Istanbulského dohovoru, v ktorom je obsiahnutá definícia rodu, tak nepredstavuje pre Slovensko žiadne riziko.

Odkaz na slovenské znenie Istanbulského dohovoru: https://rm.coe.int/1680462541

Účelom tohto článku je kontrola argumentácie odporcov ID a reakcia na ňu. Autorka preto zámerne nevyjadruje svoj osobný postoj voči transgenderizmu, aby tento článok ostal len na úrovni faktov týkajúcich sa témy.

 

Teraz najčítanejšie