Denník N

Edo, poď na protest!

Pár slov Eduardovi Chmelárovi nie len o protestoch.

Sú články dobré, sú články zlé a sú články zbytočné. To isté platí o vyjadreniach v televízii. Maestro Chmelár poslednou dobou vyniká práve tými zbytočnými a začínam nadobúdať pocit, že nám zRostasovatel. Je to pravdepodobne jeho utkvelou predstavou, že by bol dobrý prezident. Ťažko povedať, či na to prišiel sám, alebo mu to poradil nejaký “kamarát” ako členom hviezdnej roty v Superstar. Je však jasné, že Edo si na udalostiach posledných týždňov robí (ne)slušnú kampaň, pričom ukazuje okolo seba prstom na kadekoho a vyčíta to isté.

Eduard sa vyjadruje napríklad k novinárom. Nabáda ľudí, aby nič čo sa teraz odhalí nebrali vážne, lebo je to zverejňované účelovo. Odtiaľto to má veľmi blízko k úvahám o Sorosovi, prevratu. Nejde len o absolútny nezmysel a zneváženie práce mnohých novinárov, ktorí nad článkami drú dňom aj nocou. Je to aj absolútne popretie akejkoľvek prezumpcie správnosti investigatívnej novinárčiny. Investigatívny novinár riskuje kariéru každým jedným článkom, ktorý pustí von. Dobre si rozmyslí, čo napíše. Tieto články nevznikajú hodiny, ale minimálne dni a týždne, skôr mesiace. Na základe dát, dôkazov, činnosti v teréne a mnohých iných vecí. Možno by aj maestro Chmelár mal vykonať nejakú činnosť v teréne. Aby získal nejaké dáta a dôkazy, ktoré by takmer okamžite a s istotou vyvrátili túto hlúposť.

Edo na margo protestov tvrdí: “Slušné Slovensko nie je program. Je to morálny gýč. Títo ľudia nepožadujú nič, len odovzdanie moci. Takto sa v dejinách nesmerovalo k revolúciám, ale k prevratom.” Rád by som mu teda vysvetlil, ako to je, keďže sa na týchto protestoch priamo podieľam. V jednom jedinom má Edo pravdu. Slušné Slovensko nie je program. Slušné Slovensko je symbol, idea. Nie je to ani morálny gýč. Je to vidina budúcnosti tejto krajiny. Nie dnes, nie zajtra a nikto nie je taký blbý, aby si myslel, že všetko sa zmení hneď. Je úplná fantasmagória, že ľudia nič nepožadujú. Neviem kde nechal Edo analytické myslenie. Asi presne tam, kde nechal súdnosť, keď oznámil úmysel kandidovať na prezidenta. Edo vo svojich článkoch menuje všetko to, čo je obsiahnuté takmer v každom prejave, ktorý odznel a odznie na námestiach a následne dodáva, že toto treba spraviť a ulica o tom nemá ani páru. Ulica o tom má páru. Ale čo sa skanduje lepšie? Dosť bolo Fica, alebo potrebujeme nezávislého špeciálneho prokurátora aj policajného prezidenta a okrem toho kopu systémových zmien, nezávislých ministrov, vyšetrenie vrážd za účasti zahraničných expertov, okrem toho musí skončiť Richter, Krajmer, Fico musí odísť z politiky a Kaliňáka treba hneď začať vyšetrovať?

Nikto z ľudí na námestiach si v skutočnosti nemyslí, že odchod Fica a Kaliňáka niečo vyrieši. Vrátane organizátorov. Konkrétnych požiadaviek na ktorých treba trvať je toľko, že len ich vymenovanie by zabralo pár minút. Maestro Chmelár, slogan „dosť bolo smeru“ obsahuje všetko. Nie je to „dosť bolo smeru iba trošku“, „dosť bolo smeru na ministerstve vnútra“. Naznačovať, že sa nedokážu sformulovať požiadavky je hlúpe a je to obyčajné slovíčkarenie a vytváranie senzácie z ničoho. Predčasné voľby sú úplne legitímna požiadavka. Kadekto sa tu oháňa mandátom z posledných volieb. Čo keby sme zobrali do úvahy župné voľby? Tie sú najaktuálnejšie.

Edo sa nechal počuť, že Fico ukázal ako sa robí politika. Fico ukázal iba, že je chrapúň. Politika je napríklad aj vytrvalo trvať na požiadavke, ktorá je síce legitímna, ale nepravdepodobne uskutočniteľná. Má to ten efekt, že keď sa z takej požiadavky neustúpi, je možné dosiahnuť množstvo iných nemalých ústupkov. Napríklad odchod Fica, Kaliňáka, účasť zahraničných expertov, že Pellegrini obmení mená ministrov na počkanie (aj keď stále nestačí). Ide o to, že keď niečo predávaš, nikdy nedávaj prvú ponuku prinízko. Nikdy nevieš, či to týpek nevezme aj za dvojnásobok ceny a vždy je treba si nechať priestor na handlovanie. A to je to, čo skúša Fico. Handlovať.

Na záver chcem dodať, že maestro Chmelár je len urazený, lebo ho nikto nepozval na mejdan. Ako ste si mohli prečítať, jeho prognózy sú dnes platné asi ako karta do telefónnej búdky, a tak musí Nicholsonovú chytať za slovíčka, nafukovať veci do nepríčetna a vytrieskať tak z témy aspoň nejaké bodíky, čo by mu mohli ostať.

Edo, poď na protest! Kašli na chvíľu na egotrip, lebo z teba bude Rostas. Mesto si kľudne vyber, ponuka je široká. Možno zistíš, že chcieť slušné Slovensko nie je morálny gýč, ale normálna vec. Možno uvidíš, že v ľuďoch naozaj teraz vyšlo na povrch aj to dobré. A možno z prejavov pochopíš čo vlastne chceme. A možno nie. To už je ale tvoj problém.

P.S. Keby si to ešte nestihol predpovedať, tak Putin vyhral voľby.

Teraz najčítanejšie

Jakub Pohle

Som chudobník, prekladateľ, stand up komik, administrátor FB stránky Málo Cynizmu na toto mesto 3.0 a cynik.