Denník N

V nákupnom centre Bory Mall sa zrodili noví squashoví Majstri Slovenska pre rok 2018!

Je dobojované! Slovensko spoznalo svojich squashových majstrov pre rok 2018. V mužskej časti sa ním stal už po tretí raz Miroslav Celler, ktorý sa túto sezónu vrátil do 1. Slovenského squashového klubu, v ktorom kedysi začínal. V ženách si svoj vôbec prvý titul prekvapivo vybojovala mladá Klára Köhlerová z TAP Hlohovec.

14.-17. marca sa v nákupnom centre Bory Mall a v Imet Squash Centre uskutočnili CDESK Majstrovstvá Slovenska v squashi. Okoloidúci ľudia alebo náhodní nadšenci tohto športu mohli vidieť tie najzaujímavejšie súboje predovšetkým na atraktívnom sklenenom kurte v priestrannom nákupnom centre Bory Mall.

14.3. STREDA – KVALIFIKÁCIA

Celé podujatie začalo 14. marca kvalifikáciou, v ktorej sa objavilo celkovo 16 hráčov, no z toho len štyria sa mohli prebojovať do hlavnej súťaže. Víťazmi kvalifikácie sa stali Ján Ružík, Róbert Trnovec, Michal Polák a aj bývalý majster Slovenska z roku 2014 Peter Kviečinský.

Kvalifikácia v Imet Squash Centre

15.3. ŠTVRTOK – ZÁPASY 1. a 2. KOLA

Nasledujúci deň sa niesol v znamení zápasov 1. a 2. kola, v ktorom treba spomenúť výborný výkon troch hráčov. Andrej Šošoka, Dušan Lorinčík a predovšetkým Ľubomír Solčanský dokázali výrazne potrápiť svojich súperov, no najväčším prekvapením bol predovšetkým Solčanský, ktorý sa stretol so svojim dlhoročným spoluhráčom a aktuálne 6. hráčom slovenského rebríčka Lukášom Tužinčinom. V napínavej päťsetovej dráme zvíťazil Solčanský a prebojoval sa tak do štvrťfinále.

Lukáš Tužinčin hrajúci úder v zápase proti svojmu spoluhráčovi z tímu TAP Hlohovec Ľubomírovi Solčanskému

16.3. PIATOK – ŠTVRŤFINÁLOVÉ A SEMIFINÁLOVÉ ZÁPOLENIA

Tretí hrací deň boli na programe štvrťfinálové a semifinálové súboje, v ktorom však svoju rolu favoritov potvrdili najlepší štyria hráči Slovenska. Tomáš Tóth porazil Ľubomíra Solčanského, Miroslav Celler si jednoznačne poradil s Dávidom Kubičkom podobne ako aj Marek Manik s Ivanom Tomkom. Menšie zaváhanie sme mohli vidieť v zápase Matej Hrnčiříka, ktorý porazil Šimona Maťasa pomerom 3:1.

Semifinálové dvojice boli zhodou náhod rovnaké ako minulý rok. Miroslav Celler sa stretol s obhajcom titulu Tomášom Tóthom a Matej Hrnčiřík opäť narazil na 5-násobného majstra Slovenska Mareka Manika. V prvom zápase svoju pohodu na rakete preukázal Miroslav Celler, ktorý porazil Tomáša Tótha 3:0. Bolo tak jasné, že Slovensko bude mať nového, respektíve staronového šampióna. O to zaujímavejší súboj sa odohral neskôr, kedy Matej Hrnčiřík aj tento rok zohral s Marekom Manikom dlhú päťsetovú drámu. Jedna zbytočná chyba a nečakané skvelo zahrané podanie Mareka Manika spôsobili, že Hnčiiříkov premiérový titul sa zatiaľ nekonal, aj keď je to pravdepodobne len otázka času. Naopak, Marek Manik postúpil už do svojho dvanásteho finále na národných majstrovstvách.

Marek Manik oslavujúci náročné víťazstvo v semifinálovom zápase

17.3. SOBOTA – ŽENSKÉ A MUŽSKÉ FINÁLE

V sobotu sa na sklenenom kurte v Bory Mall objavili aj ženské zápasy, kedy v boji o tretie miesto zvíťazila Lucia Eckerová. Ženské finále bolo atraktívne predovšetkým z toho dôvodu, že sa na kurte stretli dve juniorské hráčky. Ella Gálová a Klára Köhlerová odohrali päťsetový zápas, v ktorom za úspešnejší koniec ťahala práve hráčka tímu TAP Hlohovec Klára Kohlerová.

Ženské finále pred nadšeným publikom v nákupnom centre Bory Mall

V mužskom zápase o tretie miesto bol úspešnejší obhajca titulu z roku 2017 Tomáš Tóth, ktorý mladého Matej Hrnčiříka porazil 3:0. Vrcholom večera sa však stalo mužské finále. Marek Manik síce urputne vzdoroval po náročnom semifinále, no aj napriek tomu nedokázal poraziť skvele pripraveného Miroslava Cellera. Ten si pripísal na svoje konto už tretí titul majstra Slovenska. Zaujímavosťou je, že Miroslav Celler na tomto sklenenom kurte ešte za svoju kariéru neprehral a drží na ňom skvelú bilanciu 15 výhier a okrem toho celým šampionátom prešiel bez straty setu. Otázkou zostáva, či dokáže túto bilanciu vylepšiť aj budúci rok?

Práve Miroslav Celler počas celej sezóny hľadal svoju formu a nevedel dosiahnuť na prvé miesto v jednotlivých turnajoch A kategórie. Jeho čas však prišiel mesiac pred majstrovstvami, kedy zvíťazil na turnaji najvyššej kategórie v Imet Squash Centre, kde vo finále porazil Tomáša Tótha 3:1. Práve jeho rýchla a precízna hra mu priniesli aj titul Majstra Slovenska o mesiac neskôr.  

Miroslav Celler po zisku tretieho titulu Majstra Slovenska
VÍŤAZI CDESK MAJSTROVSTIEV SLOVENSKA V SQUASHI 2018

Kompletné výsledky:
MUŽI – http://www.tournamentsoftware.com/sport/event.aspx?id=10A75C48-A4A6-45E1-B747-A8ED9A5C2839&event=17

ŽENY – http://www.tournamentsoftware.com/sport/event.aspx?id=10A75C48-A4A6-45E1-B747-A8ED9A5C2839&event=18

Záznam všetkých zápasov:
https://www.youtube.com/channel/UCUU0M1sOmdi1yBIzqXIJk-g

Fotografie: Juraj Praženka

Teraz najčítanejšie