Denník N

Občianske hnutie vyhrá voľby

Mladí ľudia, čo organizujú protesty, založia občianske hnutie a vyhrajú s ním voľby. Spolu s progresívnymi stranami zostavia vládu odborníkov. Tá obmedzí korupciu na minimum, a tak môže zvýšiť platy a dôchodky, investovať do vzdelávania a vedy. Masový odliv mladých sa zmení na mohutný príliv, ktorý nás zdvihne na vyššiu úroveň.
Únia nám pomôže vyšetriť kauzy, vznikne nový európsky Úrad pre boj s korupciou a s organizovaným zločinom, so sídlom v Michalovciach; po Vilniuse v druhom meste bývalého ostbloku.
Robert Fico odíde z politiky. Vydá sa na púť, prespáva v kláštorných ubytovniach a pravidelne sa spovedá. Keď po sto dňoch dorazí v zodraných háboch do Santiaga de Compostela, vstúpi do benediktínskeho kláštora. Majetok odkáže Slovenskej republike.
Strana Smer zanikne.
Ľudia si vstúpia do svedomia: výber daní a DPH sa zvýši desaťnásobne. Oligarchovia venujú stovky miliónov školám a nemocniciam, na šport a charitu.
Iskra preskočí do susedných štátov, ľudia sú v uliciach. Orbán putuje za Ficom až z Budapešti, Zeman s Kaczyńskim sú už v Santiagu. Bratia benediktíni im nachystali útulnú spoločnú celu.
Zobudím sa s radostným pocitom, že my občania sme zvíťazili.
Uf, tuším si aj dnes večer dám červené. Či ani netreba?
Veru hej, občianske hnutie by mohlo vyhrať voľby…

Teraz najčítanejšie

Juraj Šebesta

Spisovateľ a prekladateľ. Chcem sa vyjadrovať k tomu, čo sa u nás deje. Občianska pasivita je nebezpečná.