Denník N

Snehová guľa a jej prsia

Existuje jedno zvlášť traumatologické oddelenie. Ťažko liečiteľné. Je to priam nemožná, nadľudská úloha. Liečiť to tam. Preto z tade zdravotníci tak často odchádzajú. To miesto sa volá – oddelenie popálenín.

Pacienti sú tam paralizovaní. Oddelení od života. Kto má popáleniny celého tela, tak cíti iný spálený svet, nie živý svet. Cíti, že je v inom spálenom svete, omotaný obväzmi, oddelený od života a všetkého, čo prináša radosť zo života. Uzdravovanie je komplikované, mimoriadne zdĺhavé. Každému pacientovi sa zdá, že je nikdy nekončiace. Takí pacienti sú úplne oddelení od sveta. Akoby vo svete ani nežili, neboli súčasťou života, nepatrili do života. Sú od sveta oddelení, nemajú k nemu vzťah, nemajú na svete žiadnu účasť, nerozlišujú, či sa v svete niečo deje, nepociťujú svet, ani čo v ňom prebieha, deň, či noc. Sú obviazaní a spálení. Akoby boli svetu mŕtvi. Paralizuje ich nielen ten stav rozsiahlych popálenín, ale i následných infekcií, ktoré sa z popálenín množia a len umocňujú stav oddelenia od sveta. Je to, ako v pekle.

No na oddelení popálenín majú zdravotníci jeden zázračný  liek. Je taký úplne jednoduchý. Taký nepovšimnuteľný, taký zanedbateľný. No, ale veľmi účinný. A tým liekom je snehová guľa. Zdravotník prinesie pacientovi snehovú guľu. Pacient sa jej dotkne a pocíti okrem mŕtvej spálenosti aj niečo iné, čo mu dáva iný pocit, pocit ktorý ho spája so svetom, pocit, že môže prísť k obnove spáleného tela, k obnove spálenej duše, že možno prísť k spojeniu so svetom, že možno poraziť osobnú izolovanosť a spálenosť pacienta, vedomie, že možno u pacienta vzbudiť jeho osobné presvedčenie o možnej realite jeho uzdravenia. Že možno vstať zo spáleného stavu, zmŕtvych, k životu.

Áno, veľa je ľudí, ktorí pociťujú spálenie, zranenie, odcudzenie.  Ale vedzte, že napriek tomu, ako si to predstavujete, že je to ťažké, je to určite reálne, že zmena zo spáleného oddelenia k živému, spravodlivému spojeniu so svetom, je možná.

Dotknite sa občianskej spoločnosti, ako sa pacient dotkne snehovej gule. A pocíťte, že lepší život a svet, spravodlivejší, bez korupcie je možný a začnime pracovať na úplnej výmene oddelenia spálených politikov vo vláde SR, začnime pracovať na úplnom vyhladení tej vládnej korupčnej a nekompetentnej rakoviny v štáte SR.  Peklo to je vláda SR, parlament a najmä ich špeciálny sektor – smer. Vymeníme úplne vládu SR a parlament. Neschopnosť nahradíme obsahom. Vytvoríme funkčný štát a terajších vládnych politikov, časom, vyzveme na účet, zo svojich zločinov sa budú určite zodpovedať. Naša odplata im, bude trpezlivá, ale sladučká.

Naše pochody im dávajú jasnú ukážku našej sily. Sily nášho občianskeho práva a našej občianskej slobody. Ukázali sme im, čo je to strach. A oni/ony si vo vláde SR a v parlamente vybrali. Vybrali si však veľmi zle. Budú končiť, síce pomaly, ale isto, priam ukážkovo, ako bábky bábkovéko divadla na spálenom oddelení, kde nebude v nich nič iné, ako rozvrat, zdecimovanie, burina a hnoj. Z vlády SR a poslancov sa stanú len ľudské karikatúry, ktorými manipuluje organizovaný zločin, záujmové skupiny a strach ich samotných zo straty svojich miest a stoličiek.

Naša sila a veľkosť bude vzrastať, kým ich hniloba bude pokračovať. A najmä bude vzrastať a rozvíjať sa, naša legitimita, kým bude rásť ich klamstvo a hlúposť. Ukážeme im aký je veľký náš skutok na rozdiel od nich. Ukážeme im, že my pre ústavnosť, legitimitu, štátnosť a pravodlivosť sme schopní a ochotní ísť do skutkov a vyjsť do ulíc kedykoľvek, keď to zvážime, ako nevyhnutné. Pre nás spravodlivosť a ústava nie je len slovo, ale pre nás je to predovšetkým skutok.

A skutok sa stane tak, že sa vykoná.

Ak si teda nespokojný so štátom a jeho funkčnosťou, tak sa vyjadri. Ak si zradený štátom, oklamaný štátom, tak sa vyjadri. Ak si obklopený korupciou, ak pociťuješ nespravodlivosť, tak sa vyjadri. Ak ti niekto zomrel, pretože zlyhal štát, tak sa vyjadri. Ak ťa vláda priamo obvinila, že si príliš bohatý, pretože pracuješ v neziskovej organizácii, tak vyjadri. Ak ti štát nevytvoril vhodné podmienky na vykonávanie svojho povolania, tak sa vyjadri. Ak sa necítiš bezpečne, ak cítiš, že štát ťa neochraňuje, tak sa vyjadri. Ak cítiš, že štát ti upiera tvoje práva a slobody, tak sa vyjadri. Ak cítiš, že ťa štát zaťažuje nadmernými daňami, poplatkami, zbytočnou byrokraciou, tak sa vyjadri.  Ak ťa štát urazil alebo krivo obvinil, tak sa vyjadri. Ak si uvedomuješ a vidíš, že vláda SR a parlament stratil svoju legitimitu, tak sa vyjadri. Ak nesúhlasíš s orientáciou krajiny, s prekážkou na ceste – so smerom, najväčším neschopným článkom v histórii ľudstva, tak sa vyjadri. Bude to ukážka i tvojej i našej sily. Nech sa trasie vláda SR, či už bude na Slovensku, alebo, či sa vyhovorí, že rokuje v Bruseli, nech vidí vláda SR, že jej koniec je neodvratný, spečatený, fatálny. Nech vláda SR vidí, že si vybrali najhoršiu možnosť, vybrali si pomalú cestu a smer k spálenému oddeleniu, z ktorého už nebude návratu a na konci budú z nich len zdecimované ľudské karikatúry, ktorým nikto neprinesie ani len snehovú guľu.

Cez našu občiansku silu príde zázrak na Slovensko. Zázrak, zmena nepríde sama, treba na to občiansku spoločnosť, ktorá nás pripraví vstúpiť do politiky. Vytvoríme v politike nové pravidlá funkčnosti, skutkov a legitimity. Obsahu štátu pre občanov.

A zázrak? Porozprávajme sa trochu o tom, cez koho prichádza zázrak lepšieho sveta.

Raz sa stalo toto.

Prišiel učiteľ do triedy a hovorí žiakom, že dnes sa niečo naučia o tom, čo je to zázrak. A začal hovoriť, ako raz žila veľmi chudobná rodina s mnohými deťmi. Matka tej rodiny, pri pôrode jedného z detí, zomrela. To dieťa prežilo. Vtedy sa otec tej rodiny začal modliť, a prosiť Boha, aby im pomohol a urobil nejaký zázrak. A Boh urobil zázrak. Zariadil, aby otcovi narástli prsia, otec nakojil dieťa a tak všetci prežili, šťastne. Tu sa prihlási jeden žiak – Jožko a hovorí – pán učiteľ, to je príliš zložité. Nebolo by jednoduchšie, keby Boh zariadil alebo vybavil, že otec nájde niekde na ceste milión. Otec si kúpi mlieko pre dieťa a všetci, celá rodina, bude žiť šťastne? A učiteľ mu odpovedá. Jožko teraz rozmýšľaš, ako dieťa a nie ako Boh. Prečo by sa mal Boh unúvať niečo vybavovať, alebo zariadzovať, keď môže urobiť zázrak?

Vytvoriť zázrak, to nie je ani tak Boží problém, ako skôr ľudský problém. Je omyl si myslieť, že vytvoriť zázrak vo svete, je vecou niekoho iného, kto by to mal vybaviť alebo zariadiť. Urobiť zázrak vo svete nie je vecou Boha, ale je to zásadnou vecou človeka. To v konečnom dôsledku robí slobodu človeka dôležitejšiu a podstatnejšiu pre život, v ktorom je miesto na vykonanie každodenného zázraku, zázraku, ktorý presahuje miesto obydlia, alebo lavice v kostole. To je rozdiel medzi stredovekom a novovekom. V stredoveku mohol sa človek realizovať len na základe viery a chápať svet len na základe viery, o zázrak vo svete sa mohol podujať len na základe viery. Teraz človek môže vykonať zázrak tiež, aj podľa viery. Ale ešte viac a väčší zázrak môže vykonať podľa svojej slobody. Jedine cez svoju slobodu a svoje práva môže človek objaviť priestor, na základe ktorého môže vytvárať lepšie miesto pre život. A je to nanajvýš nevyhnutné. Musíme vstúpiť do politiky, pretože do politiky musí vstúpiť schopnosť a kompetentnosť a najmä – môže to znieť smiešne, ale je to naozaj nevyhnutné – charakter.

A práve preto občania, nikdy nečakajte, že niekto z vlády SR alebo z poslancov v parlamente bude konať podľa slobody, demokracie a spravodlivosti. Je im to ukradnuté. Ústavu majú len na to, aby zakryli svoje kšefty. Aby ľudia, ktorí boli vo vláde, prešli do parlamentu a dosadili do vlády len svoje bábky a ich stroj na korupciu môže pokračovať ďalej. Poslanci, ktorí majú na práci jedno jediné uzákoňovanie zákonov, ktoré napomáhajú ich kšeftom. Oni nemajú ani potuchy, čo je to ústava. Ústava, to sme my občania. To nie sú nejaké litery, podľa ktorých sa udržiava dĺžka kšeftovania s korupciou. Ústava, začína týmito slovami: „My, občania…“. Ústava, to je zmluva medzi občanmi, ktorá ich zaväzuje všetkých konať v medziach spoločných práv a slobôd. Ale skutočnosť je iná. Práva sú na Slovensku priznávané politikom vládnych strán a ich obchodom s mafiou a s „ich ľuďmi“. Slobody sú priznávané len poslancom a ministrom a ich funkciám, na to im je ústava. Občana, ktorý je v ústave najdôležitejší už desaťročie, ani len si nevšimli. To je vizitka politikov. Vládnych politikov. A vrcholom je dnes Bugár, ktorý sa ospravedlňuje ľuďom za nefunkčnosť, ktorý však sa na nefunkčnosti politikov vlády priamo podieľa. Ak by to tak nebolo. Asi by nemal poslanca, ktorý hlasuje pre jeho vládu s prepojením na ľudí, ktorí legalizujú trestnú činnosť. Toto bábkové divadlo vlády SR a parlamentu s prepojením na organizovaný zločin je úbohé. Úbohejšie, ako kdekoľvek inde vo svete. Ministri a poslanci za smer, sns a most sú už teraz odpísaní a zhnití. A vrcholom je, že im nestačí už len výhovorka na ústavu, chcú ísť o tom hovoriť do európskeho parlamentu. A o čom tam chcú hovoriť. Že majú nejakú legitimitu, po tom, ako vieme, že majú prepojenie na zločin a rozkrádanie. Chcú sa azda dozvedieť, ako sa rieši vo svete problém štátneho aparátu, napojeného na zločin? Veľmi jednoducho, ale dôkladne sa to rieši. Mestské, alebo štátne zastupiteľstvo sa v takom prípade úplne rozpustí a vyhlásia sa nové voľby. Žiadny argument na pokračovanie takej vlády, napojenej na zločin, neexistuje. A ak existuje, tak jedine to môže byť v pokrivenom, totalitnom systéme, ako komunizmus, fašizmus, populizmus. Len v záhrade, kde je úmysel vychovávať burinu, sa burine bude dariť. To je hlavná téza a program vlády SR budovať burinu, prerastanie bujných schém na vykrádanie, vštepovanie podmienok pre klientelizmus, korupciu, nespravodlivosť, nemožnosť vymožiteľnosti práva. Nikdy, nikdy nemôžu ponúknuť nič iné, ako korupciu. Lebo oni sami tento smer predstavujú, preto si tak úmyselne dosadzujú svojich ľudí do parlamentu, vlády, súdov, vyšetrovateľov, policajtov, vojakov, aby ich smer k nefunkčnému neprávnemu štátu mohol fungovať.  Oni nieže nedokážu niečo správne urobiť, nedokážu ani len správne myslieť. Ich neschopnosť pramení z ich mozgu, ktorý dokáže myslieť len na rozkrádanie, kšeftovanie a na implementovaní „buriny“ v štáte.

Veru správne to raz pomenoval Gándhi – človek, ktorý chce zmeniť svet a najmä štát, skôr, či neskôr bude musieť vstúpiť do politiky. Neexistuje u každého z nás oddelený osobný svet od sveta spoločnosti. Nemôžeme si povedať, že to, čo je vonku sa ma netýka, že to je život niekoho iného a nie je súčasťou toho môjho. Veď presne takto si to odôvodňujú vo vláde SR a v parlamente – tam vonku sú občania a dnu, kde sú poslanci a ministri a bábkový dohadzovač premier, tam je pre nich iný svet, záhrada buriny, ktorú si vysvetľujú ústavou. Aj taký Al Capone hovoril o sebe, že robí ten najväčší úžitok pre spoločnosť a pritom to v skutočnosti bol len vrah. Vybrali si horšie. Zhnití ľudia vo vláde SR a v parlamente, dospejú k úplnému rozkladu. Je to len otázka času. Burina a prehnitosť môžu vybudovať totiž len jedno jediné – hnoj. Ale naopak, netreba mať strach z toho, práve naopak. Každý dobrý hospodár totiž vie, že bez hnoja, nie sú stromy. Na ich hnoji, vyrastieme my, noví politici, ako kvety a stromy.

Kvety a stromy. Má to kúzlo. Slovami sa to ani nedá opísať. Je to fundamentálny rozdiel, medzi svetom v uzavretom svete burino-hniloby vlády SR, poslancov parlamentu ich ústavou a medzi svetom kvetov a stromov slobody a práva občianstva, občianskeho života. Prostredia takého štátu, kde všetko, vrátane snehovej gule, pŕs, či iného zázraku slúži na dobré , pre občanov. O takom svete a štáte treba premýšľať, taký svet a štát treba vytvárať. Taký svet a štát budem ponúkať, nech si zvolia ľudia. Iba taký svet a štát má na Slovensku zmysel a uplatnenie. Hniloba vo vláde SR a parlamente je tak veľká, že je to len otázka času, kedy bude musieť byť tento chliev demontovaný a aj celý jeho charakter, ktorý hlása.

Ale nielen tento chliev bude s určitosťou demontovaný, nielen tie biedne ľudské charaktery budú odstránené z vlády SR a z parlamentu. Dovtedy, kým vstúpime do parlamentu a vlády SR, ako noví schopní ľudia, popracujeme na úplnom odstránení myšlienok smeru a korupcie, ktoré robia živnú pôdu pre korupčný, zhnitý štát.

A prvou takou myšlienkou je potreba zbavenia sa strachu v korupčnom zhnitom smeráckom štáte. Strach je veľmi zlý predpoklad pre dobrý život. Strach robí z človeka väzenie pre jeho samotného. Strach robí človeka bezmocným, závislým a neslobodným. Strach zbavuje človeka akejkoľvek aktivity. Strach robí človeka pasívnym článkom spoločnosti, štátu a ústavy. Strach ľudí, pomáha vzrastu fašizmu, extrémizmu, komunizmu, populizmu, pretože strachom sa stráca aktivita občanov. Cnosťou občanov je miernosť, opatrnosť, odvaha, húževnatosť, trpezlivosť, ale nie strach. Je azda niečo dobré, čo prináša strach? Nič, na strane strachu je len Fico, smer a nič. Strach tvorí zo štátu oddelenie popálenín a spoločnosť, bez možnosti na zázrak. So strachom bude voľba občanov obmedzená len na voľbu pasivity. Bez strachu, môžeme zvoliť možnosti aktivity budovania spoločnosti a spravodlivého štátu. Ako občania, by sme sa mali báť len jedného jediného – a to nášho strachu. Strach paralizuje, občan buduje. A ja budem potrebovať občanov, nie ľudí so strachom, nie ľudí, ktorí dovolia, aby ich smer zastrašoval a rozprával im bábkové divadlo o kontinuite a ústave.

Občania premýšľajte o tom, cez Veľkú Noc 2018. Všade, kde budete a so všetkými dobrými hodnotami, ktoré vyznávate. Myslite na to, ako obmedziť a vykoreniť strach a so strachom vykoreniť ten smer, zhnitosť, korupciu a burinu, ktorú  v štáte množí. Uvažujte o tom, ako zdecimovať takýto štátny neužitočný charakter, ako sa od neho oslobodiť, v politike, spoločnosti, v Európe, i vo svete. Oddeľte sa od strachu, ako sa hlásite k tomu, že ste sa oddelili od fašizmu a komunizmu, a buďte si istý, že ak sa zbavíte strachu, tak sa oddelíte od populizmu a jeho najväčšej reklamy – smeru. Buďte si istý, že tak sa oddelíte od konšpirácií, ktoré sú živené strachom a smerom. Konšpirácie totiž oslovujú pasivitu, korupciu, rozvrat a nie aktivitu, tvorivosť a správnu politiku občana v štáte. Chcem mať občanov a nie bábky. Chcem budovať vo vás všetko správne – občianske práva, občianske slobody, aktivitu, jedine to je cesta k správnej politike. Populizmus je mŕtvy. Populisti vo vás chcú vyvolávať predstavy strachu a cez ne s vami manipulovať. Každá taká predstava je aspoň o 90 percent nafúknutá od skutočnej reality. Vrátane ich predstavy o kontinuite a o svetovom sprisahaní. Keď raz Senecu ovládol strach z chudoby, tak na deň sa obliekol do najotrhanejšieho odevu a jedol len suchý chlieb a pil len vodu. A na konci toho dňa sa sám seba spýtal: „Tak tohto som sa tak bal!?“ Predstavy strachu v ľuďoch zasievajú populisti, tyrani, totalitné režimy, ktoré potrebujú manipulovať ľuďmi. Zbavte sa strachu a uvidíte vo svojom živote možnosti, ako uplatniť svoje práva a slobody pre budovanie občianskej spoločnosti a dobrého štátu. A najmä to, ako sa dopracovať k svojmu individuálnemu osobnému naplneniu a šťastiu.

Keď sa tak stane, keď sa zbavíme strachu, keď nás naša správna politika vynesie k vládnutiu, tak všetko nám bude slúžiť na dobré. I snehová guľa na oddelení popálenín, i zázrak, ktorý občan vytvorí zo svojho života a svojou aktivitou. Lebo utvoríme svoj vlastný, osobný, ale i štátny charakter, podľa našej občianskej ústavy. Slová o charaktere môže mať jedine ten, kto ho aj má, inak to nie je nič, neligitímne nič – nič, ako neligitímna terajšia vláda SR a parlamentu. Alternatíva je totiž jedine v občianskej spoločnosti bez strachu a v charaktere politika, ktorý bude na tom stavať – na budovaní občianskej spoločnosti, nie na napĺňaní ambícií bábok vo vláde SR a v parlamente. V kultúre populizmu nosia politici svoju neschopnosť, aby zbierali vyznamenania a funkcie, ktoré majú symbolizovať ich charakter a cnosť. V skutočnosti to však znamená úplné zlyhanie funkčnosti legitimity ich politiky a elementárne zlyhanie ich ľudských nekompetentných osôb. Ak vládni politici nemajú schopnosť počúvať práva a slobody občianskej spoločnosti, tak nemajú ani žiadne legitímne právo sa k občianskej spoločnosti nejako vyjadrovať a už vonkoncom nemajú právo občiansku spoločnosť viesť a hovoriť si, že občiansku spoločnosť ochraňujú, dobrým spravovaním právneho štátu. To je práve to peklo vlády SR v marci roku 2018,  v tom najrozsiahlejšom zmysle.

A preto je nevyhnutné použiť všetky dostupné legitímne prostriedky na rozmontovanie tejto nelegitímnej korupčnej neprávnej neschopnej vlády a parlamentu.

Ale o tom niekedy nabudúce… Najprv sa treba zbaviť strachu, aby sme mohli postrehnúť, že aj taká snehová guľa, či prsia môžu v štáte a občianskej spoločnosti slúžiť na dobrý účel, na budovanie dobrého funkčného štátu pre občanov.

 

 

 

 

Teraz najčítanejšie